Παπαδημούλης: Με 12% πληθωρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπερνά το ιστορικό ρεκόρ της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, 29 χρόνια μετά!

Παπαδημούλης: Με 12% πληθωρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπερνά το ιστορικό ρεκόρ της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, 29 χρόνια μετά!
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης © European Union 2020 - Source : EP

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γράφει για την άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρέμβει στην αγορά ενέργειας με πλαφόν στις ενέργειας, σε μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη γυρίζει την χώρα δεκαετίες πίσω. Σε μια άλλη εποχή, πάλι επί κυβέρνησης ΝΔ και ενός ακόμη Μητσοτάκη, του Κωνσταντίνου. Το νέο άλμα του πληθωρισμού στην Ελλάδα για τον Σεπτέμβριο στο 12% -και ο εναρμονισμένος στο 12,1%- αποτελεί ιστορικό ρεκόρ που είχαμε να δούμε από το 1993! Βρίσκεται πολύ πιο πάνω από το 10% του ευρωπαϊκού μέσου όρου λόγω κυβερνητικής ανοχής στην αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία.

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία επίσημα στοιχεία τόσο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όσο και της Eurostat, είναι αποκαρδιωτικά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Γιατί φανερώνουν τον Γολγοθά της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πρέπει να ανέβουν απλά και μόνο για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα, ήδη από το 2021 (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ το 71% των εργαζομένων έχει αναγκαστεί να μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής (ΙΝΕ – ΓΣΕΕ). Η Ελλάδα είναι η μία από τις 4 χώρες στην Ευρώπη όπου το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξάνεται από το 2019 έως και το 2021 και ταυτόχρονα οι ανισότητες διευρύνονται (Eurostat).

Η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρέμβει ουσιαστικά, όπως έχει προτείνει επανειλημμένα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην αγορά ενέργειας με πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, σε μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, έχει οδηγήσει σε απόγνωση το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, σε βίαιη φτωχοποίηση χιλιάδες νοικοκυριά και σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αλλά και σε δυσθεώρητα επίπεδα τα υπερκέρδη των καρτέλ: Περισσότερα από 2,1 δις ευρώ ήταν τα υπερκέρδη των καρτέλ μέχρι τον Ιούλιο, ενώ μόνο για τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 485 εκ. ευρώ.

Την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται αφάνταστα ή να αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, τα καρτέλ της ενέργειας έχουν βρει στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη τον πιο ισχυρό και μεγάλο προστάτη των συμφερόντων τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την κατάφωρα άδικη πολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας προς όφελος λίγων και ισχυρών και της αφαίμαξης της κοινωνίας χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ζοφερή πραγματικότητα:

  • Η Ελλάδα ήταν η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στο κόστος προμήθειας ρεύματος (χωρίς φόρους, επιδοτήσεις και εισφορές), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 1 εξάμηνο του 2022.

  • Μόνο για το χρονικό διάστημα Ιουλίου 2021 και Ιουλίου 2022, τα νοικοκυριά, οι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις χρεώθηκαν επιπλέον 2,2 δις ευρώ λόγω της πλάτης που έβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα υπερκέρδη των καρτέλ ενέργειας των ηλεκτροπαραγωγών.

  • Βρισκόμαστε στην 2 χειρότερη θέση στους μη οικιακούς καταναλωτές -συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων- και στην 10 θέση ακρίβειας σε ό,τι αφορά το τελικό κόστος ρεύματος για τα νοικοκυριά

  • Τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα κατέλαβε την 3 θέση την Ευρωζώνη στον ενεργειακό πληθωρισμό με 53,3%, πολύ πάνω απόν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 40,8%.

  • Τα καύσιμα έχουν αυξηθεί κατά 17,7%, τα βασικά τρόφιμα από 12,6% έως 23,3%, ο ηλεκτρισμός 30,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%!

Ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, οι πολίτες γνωρίζουν πλέον ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα θετικό από μια επικίνδυνη για το κράτος δικαίου και πλήρως αποτυχημένη κυβέρνηση στα θέματα αντιμετώπισης της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης. Μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή και η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος και η απόλυτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα