Παραιτήθηκε ο ΓΓ Ιδ. Επενδύσεων και ΣΔΙΤ και πάει Ταμείο Ανάκαμψης

Παραιτήθηκε ο ΓΓ Ιδ. Επενδύσεων και ΣΔΙΤ και πάει Ταμείο Ανάκαμψης
O τέως Γενικός Γραμματέας του υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Μαντζούφας -

Την παραίτησή του στον Άδωνι Γεωργιάδη υπέβαλε ο Νίκος Μαντζούφας το πρωί της Παρασκευής. Επικαλέστηκε "νέα σχέδια", σημειώνοντας ότι έκλεισε τον κύκλο του στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Παραιτήθηκε από την θέση του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο Νίκος Μαντζούφας. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει χωρίς να έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, ο κ.Μαντζούφας θα τοποθετηθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η παραίτηση του κ. Μαντζούφα γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία αναφέρεται πως ο τέως ΓΓ συναντήθηκε με τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, το πρωί της Παρασκευής και «τον ενημέρωσε για την απόφαση του να κλείσει τον κύκλο του στο Υπουργείο εν όψει νέων Σχεδίων». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός τον ευχαρίστησε για την καλή τους συνεργασία και την προσφορά του.

Τι αναφέρει η επιστολή

Στην επιστολή του προς τον υπουργό ο κ. Μαντζούφας σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τον Ιούλιο του 2019 με τιμήσατε με την επιλογή σας να αναλάβω την Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Από το Δεκέμβριο του 2009 είχα την τιμή να έχω την θέση του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ… Ως κορυφαία ίσως αναγνώριση αυτής της προσπάθειας, η Ελλάδα κατετάγη για το 2020 στην 2η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Καλές Διαγωνιστικές Διαδικασίες» στον τομέα των ΣΔΙΤ από το Global Infrastructure Hub (φορέα των G20), ενώ πολλά από τα υλοποιημένα έργα ΣΔΙΤ έχουν λάβει διεθνείς βραβεύσεις και αναγνώριση.Επιπλέον, στον τελευταίο ένα χρόνο που είχα την ευθύνη της ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ καταφέραμε τα ακόλουθα:

α) στον τομέα του Αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκαν σε καθεστώς ενίσχυσης 183 επενδυτικά σχέδια ύψους επενδύσεων 950 εκ, εκδόθηκαν αποφάσεις ολοκλήρωσης για 200 επενδυτικά σχέδια ύψους επενδύσεων 650 εκ, ενώ σε νέες προκηρύξεις υποβλήθηκαν 2.270 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επενδύσεων 5,4 δις,

β) στον τομέα των Στρατηγικών Επενδύσεων εγκρίθηκαν και εκδόθηκαν Προεδρικά Διατάγματα, οικοδομικές άδειες και άδειες εγκατάστασης σε 35 επενδυτικά σχέδια ύψους επενδύσεων 2,8 δις, ενώ τέλος γ) στον τομέα των ΣΔΙΤ εγκρίθηκαν, δημοπρατούνται και υλοποιούνται 15 έργα ύψους 2,4 δις.»

Ο μακροβιότερος Γενικός Γραμματέας

Ο Νίκος Μαντζούφας ήταν ο μακροβιότερος Γενικός Γραμματέας παραμένοντας κυβερνητικό στέλεχος επί 11 συναπτά έτη, δημιουργώντας ένας ρεκόρ δίχως προηγούμενο για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο κ.Μαντζούφας σε αυτό το διάστημα κατάφερε όχι μόνο να εισάγει τα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, αλλά να τα κάνει ως την πλέον επιτυχημένη μορφή υλοποίησης έργων, με διεθνείς -όπως αναφέρει και ο ίδιος- διακρίσεις για τις κρυστάλλινες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Επί των ημερών του, σχεδόν όλα τα έργα τα οποία χειρίστηκε είχαν εντυπωσιακή συμμετοχή με επενδυτές όχι μόνο από την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και από χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Με αυτά τα εχέγγυα η πιθανή του μετάβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να μεταφραστεί ως το καλύτερο νέο για το νέο αυτό κυβερνητικό όργανο που θα έχει στις πλάτες του την ευθύνη ανάκαμψης και ευημερίας της χώρας στην μετά-κορωνοϊό εποχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα