Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για εθνικά θέματα, Τουρκία και φορολογικά 

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για εθνικά θέματα, Τουρκία και φορολογικά 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο Κοινοβούλιο στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, αναμένεται όμως να αναφερθεί και στα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης.

Παρέμβαση στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο πραγματοποιεί σήμερα στη μία το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται όμως να αναφερθεί καταρχήν στα εθνικά θέματα, στον απόηχο της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης και να στείλει μηνύματα στην Άγκυρα.

Το κείμενο της επίμαχης συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, που βρέθηκε από χθες το πρωί στα χέρια της ελληνικής πλευράς και εγκρίθηκε χθες το βράδυ από το τουρκικό κοινοβούλιο, αντιβαίνει όπως τονίζει η Αθήνα στο διεθνές δίκαιο και δεν έχει στην πραγματικότητα καμία νομική αξία.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. “Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα”, δήλωσε ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς ο πρέσβης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΥΠΕΞ να παραδώσει τη συμφωνία με την Τουρκία. Η οποία συμφωνία φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, παρότι παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος την Τετάρτη συναντήθηκε στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα αναφερθεί λοιπόν από το βήμα της Βουλής και στα ελληνοτουρκικά.

Ο πρωθυπουργός όμως θα αναφερθεί αναλυτικά και στα φορολογικά, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις του για φορολογικές ελαφρύνσεις γίνονται άμεσα πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και οι λεπτομέρειες για το ύψος, τους δικαιούχους και τη διαδικασία του κοινωνικού μερίσματος

Μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ αποσαφηνίζονται πλήρως η υποχρεωτική πλέον χρήση των ηλεκτρονικών δαπανών για όλους τους φορολογούμενους. 

Ειδικότερα, περιλαμβάνει τις μειώσεις φόρων των 1,8 δισ. ευρώ, την νέα πάγια ρύθμιση αλλά και τις προϋποθέσεις για την αύξηση του ποσοστού των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30% .

Στις προσθήκες της τελευταίας στιγμής είναι η διάταξη που προβλέπει την διαγραφή φορολογικών οφειλών μέχρι και 10 ευρώ που αφορά πάνω από 500.000 φορολογούμενους.

Παράλληλα για τις επιχειρήσεις και για τις παροχές σε δικαιώματα προαίρεσης επι μετοχών (stock options) θα εφαρμόζεται πλέον αυτοτελής φορολόγηση 15% αντί 45% που ήταν μέχρι σήμερα και προβλέπεται ποινή από 5.000 έως και 100.000 για την μή παροχή ή την απόκρυψη πληροφοριών από βραχυχρόνια μίσθωση μέσω Air BNB ή ανάλογης πλατφόρμας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα