Παρουσία του Γιώργου Πατούλη το πόρισμα της ΝΔ για την τραγωδία στο Μάτι

Παρουσία του Γιώργου Πατούλη το πόρισμα της ΝΔ για την τραγωδία στο Μάτι
Παρουσίαση μελέτης για τις καταστροφές της πυρκαγιάς στο Μάτι, με την παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα του πορίσματος της επιστημονικής επιτροπής που παρουσίασε ο Κώστας Συνολάκης. Τέσσερα γαλάζια ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

Στο συμπέρασμα ότι «θα είχαν σίγουρα χαθεί λιγότερες ζωές -ή ακόμη δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα- αν είχε γίνει έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» κατέληξε η επιστημονική επιτροπή υπό τον καθηγητή φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη με εντολή του προέδρου της ΝΔ προκειμένου να ερευνηθούν επιστημονικά τα αίτια της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

Το πόρισμα που παρουσίασε ο κ. Συνολάκης σε εκδήλωση που έγινε παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θέτει μεταξύ άλλων τέσσερα ερωτήματα για τα οποία η ΝΔ ζητάει απαντήσεις από την κυβέρνηση:

«-Γιατί ο βαθμός επικινδυνότητας στην Ανατολική Αττική για πρόκληση πυρκαγιάς ήταν στο 4 και όχι 5, όταν ήταν γνωστό από την προηγούμενη μέρα ότι στην περιοχή θα έπνεαν δυτικοί άνεμοι 7 μποφόρ;

-Γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έφτασαν στην περιοχή αφού η φωτιά είχε περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος;

-Γιατί δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως η βεβαιότητα ότι θα απειληθούν κατοικημένες περιοχές; Και κυρίως

-Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν το Μάτι, όταν από το πόρισμα προκύπτει ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν ακόμη και πεζή;».

Όπως τόνισε ο κ. Συνολάκης στην παρουσίασή του, η δουλειά της επιστημονικής επιτροπής  «δεν είχε ασφαλώς στόχο να εντοπίσει, πόσο μάλλον να προσωποποιήσει τις ευθύνες για την εθνική τραγωδία, καθώς αυτό είναι έργο και αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Η έρευνα της επιτροπής στηρίχτηκε στο FARSITE, μοντέλο προσομοίωσης για τη διαχείριση κρίσεων που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσε και ο Γιώργος Πατούλης, στον απόηχο της διάψευσης πηγών του Μοσχάτου που ήθελαν να έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα Παχατουρίδη για την περιφέρεια Αττικής. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με πληροφορίες δεν ισχύει, καθώς η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει λάβει τις τελικές της αποφάσεις και η υποψηφιότητα Πατούλη έχει προβάδισμα, δεδομένου ότι στο δήμο Αθηναίων φέρετα να έχει “κλεδιώσει” ο Κώστας Μπακογιάννης.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες Μητσοτάκης- Πατούλης, οι οποιοι ειχαν ραντεβού τη Δευτέρα το μεσημέρι, θα συναντηθούν ξανά μετά τη ΔΕΘ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα