Παυλόπουλος: Να διορθωθούν λάθη που δεν οφείλονται στην Ελλάδα. Σουλτς: Δεν υπάρχει πια το Grexit

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς την Τετάρτη 4 Νομεβρίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο. 
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς την Τετάρτη 4 Νομεβρίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

O πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου συναντήθηκε με τον Έλληνα πρόεδρο της δημοκρατίας και συζήτησαν για την ελληνική κρίση, αλλά και τη συνεργασία της Ευρώπης στο θέμα των προσφύγων

Να διορθωθούν τα λάθη, που δεν οφείλονται στην Ελλάδα, αλλά σε λάθη υπολογισμών, προκειμένου να στηριχθεί ο άνθρωπος και το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Μάρτιν Σούλτς, στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρόκειται για ένα μήνυμα που είχε στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο στην Αθήνα κ. Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, για την παραμονή της στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη υπογραμμίζοντας ότι εμείς θα εκπληρώσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη στήριξη που χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τόνισε πως το Grexit δεν υπάρχει, ενώ σημείωσε πως σε ό, τι αφορά την προσφυγική κρίση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε τον όρο πρόσφυγες για ανθρώπους από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Να αντιμετωπίσουμε από κοινού την προσφυγική κρίση

«Πρέπει όμως να γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα περνάει μια οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει αγγίξει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Η παράκληση θερμή είναι στην πορεία εκτέλεσης του προγράμματος, όπου υπάρχουν λάθη τα οποία δεν οφείλονται στην Ελλάδα αλλά σε λάθη υπολογισμών, αυτά τα λάθη να διορθωθούν, προκειμένου κυρίως να στηριχθεί στην Ελλάδα ο Άνθρωπος και το κοινωνικό κράτος, το οποίο τόσο πολύ εσείς υποστηρίζετε» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την κρίση, με βάση τς αρχές και τις αξίες της Ευρώπης» και τόνισε ότι καμία συνείδηση, ευρωπαϊκή και δημοκρατική δεν μπορεί να ανεχθεί το φαινόμενο η Μεσόγειος, το Αιγαίο να είναι θυσιαστήριο της αξίας του ανθρώπου, νεκροταφείο αθώων ψυχών.

«Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από βοήθεια. Η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Είναι λάθος αυτό που ορισμένοι πιστεύουν, ότι κάνει εκπτώσεις στους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ενίσχυση της Frontex και συνεργασία με την Ελλάδα

Σχετικά με την φύλαξη των συνόρων ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι σύνορο της Ευρώπης. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης. Γιατί, όπως είναι γνωστό, τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως αυτά ορίζονται κυριάρχως. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί. Και πρέπει να τα προστατεύσουμε μαζί για λόγους ασφαλείας της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδος. Και πρέπει να τα προστατεύσουμε με τρόπο που ταιριάζει στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Δηλαδή, η Ελλάδα καθορίζει τα σύνορα αυτά, τον τρόπο με τον οποίο τα φυλάσσουμε, αλλά εδώ χρειάζεται η συνεργασία και ιδίως η ενίσχυση του Frontex, o οποίος πρέπει να μεταβληθεί σε μια πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη στήριξη που παρείχε ο Μάρτιν Σούλτς προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη και αφού τον ευχαρίστησε θερμά υπογράμμισε την ανάγκη της χώρας μας να συνεχισθεί αυτή η στήριξη και στο μέλλον, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στον ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Ευρώπη για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία.

Δεν υπάρχει Grexiτ, αυτό δεν υφίσταται

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή και τόνισε ότι συμφωνεί και συνυπογράφει αυτά στα οποία αναφέρθηκε κατά την προσφώνησή του, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει Grexiτ, αυτό δεν υφίσταται. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη», ενώ σημείωσε ότι το ελληνικό Έθνος αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις που δεν έχει αντιμετωπίσει κανείς από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομική και δημοσιονομική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με το Προσφυγικό, δημιουργούν μια δραματική κατάσταση» δήλωσε ο κ. Σούλτς.

Μάλιστα, τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη και θα την έχει αυτή την αλληλεγγύη». Οπως διευκρίνισε «τούτο ισχύει για οτιδήποτε έχει σχέση με τα οικονομικά. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Να διαπραγματευτούμε για εκείνους που θα χαρακτηρίζονται πρόσφυγες

Αναφερόμενος στην πρωινή του επίσκεψη στο Γαλάτσι σε καταυλισμό υποδοχής μεταναστών, δεν έκρυψε την εντύπωση που του προκάλεσε το γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί πρόσφυγές από Αφγανιστάν και Πακιστάν και τόνισε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε επ' αυτού.

Σχετικά με την δημιουργία των λεγόμενων hot spots, υποστήριξε ότι τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών θα έχουν νόημα, μόνο εάν υπάρχει ένα δεσμευτικό σύστημα κατανομής των μεταναστών».

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: grexit
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σουλτς: Ο Τσίπρας θα επισκεφθεί την Τουρκία και εκ μέρους της ΕΕ

Τσίπρας: Παράλογες οι απαιτήσεις για την πρώτη κατοικία - Σουλτς: Δίκαια τα αιτήματά σας

Βούτσης: Ο Σούλτς χαρακτηρίζει 'αρρωστημένους εγκεφάλους' όσους πιέζουν για τα δάνεια

SHARE:

24Media Network