Πελώνη: Η επιτροπή ήταν που εισηγήθηκε άνοιγμα του λιανεμπορίου - Δεν υπάρχει λόγος να δοθούν τα πρακτικά 

H κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη
H κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη EUROKINISSI

Η κυβέρνηση δια της εκπροσώπου διαψεύδει ότι η επιτροπή δεν είχε δώσει ημερομηνία για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και επιμένει για τη μη δημοσιοποίηση των πρακτικών.

Η κυβέρνηση δια της εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη τονίζει ότι ήταν η επιτροπή που εισηγήθηκε άνοιγμα του λιανεμπορίου σήμερα, Δευτέρα 5 Απριλίου, και διαψεύδει ότι δεν είχε δοθεί από τους ειδικούς συγκεκριμένη ημερομηνία για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, ενώ επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Δεν ξέρω από που έχετε την πληροφόρηση σας, αλλά η επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου σήμερα με τους όρους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την ασφάλεια που όλοι ξέρουμε”, απάντησε η κα. Πελώνη.

Ενώ στο ερώτημα εάν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής, υποστήριξε ότι: “Στην επιτροπή γίνεται μία επιστημονική συζήτηση, όπου εκφράζονται πολλές και διαφορετικές επιστημονικές απόψεις. Υποθέτω ότι η δημοσιοποίηση τους δεν θα βοηθούσε την πρόθεση των ειδικών να μιλούν ανεξάρτητα εντός της επιτροπής και να μην πολιτικοποιούνται οι απόψεις τους”.

Σημείωσε επίσης ότι πάντα προκύπτει ένας συγκερασμός των απόψεων στην επιτροπή και πραγματοποιείται η εισήγηση στην κυβέρνηση και πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αυτή που τελικά αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση των ειδικών.

Αυτό που επιβεβαιώνεται σε κάθε περίπτωση είναι πως ήταν απόφαση της κυβέρνησης και όχι της επιτροπής να αρθεί η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων με κωδικό έξι, ένα μέτρο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραδεχθεί την Παρασκευή στη Βουλή ότι είχε αποτύχει.

Η κυβέρνηση θεωρεί δε ότι η άρση του μέτρου αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν επιτυχημένη και πως η συμμόρφωση των πολιτών ήταν γενικά καλή, καθώς οπως είπε η κ. Πελώνη “στην πλειονότητα τους οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα και πήραν αυτή την ανάσα ελευθερίας, χωρίς να προκαλέσουν και χωρίς να παραβιάσουν τα μέτρα προστασίας.”

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα υπερασπίζεται την ανάγκη να εφαρμοστεί η εισήγηση της επιτροπής την Παρασκευή για αναστολή για μία εβδομάδα του ανοίγματος των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και του σοβαρου κινδυνου τεράστιας πίεσης στα νοσοκομεία των τριών αυτών περιοχών. “Δεν υπήρχε, κατ’ επέκταση, καμιά άλλη δυνατότητα πέρα από τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για τον εμπορικό κόσμο και τους πολίτες των τριών αυτών πραγματικά ταλαιπωρημένων περιοχών”, εκτίμησε η κ. Πελώνη και πρόσθεσε:

“Είναι, ωστόσο, δεδομένη η απόφαση  της Κυβέρνησης να συνεχίσει και τον Απρίλιο τη στήριξη στις επιχειρήσεις  που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή.  Στο πλαίσιο αυτό -όπως ήδη ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο- θα δοθεί αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού στις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους  και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων από 1.000 έως τα 4.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο  μισό  των ποσών αυτών.”

Οι ωφελούμενοι -επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες- υπολογίζονται σε περίπου 100.000 και από αυτούς περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης. Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους άλλους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη προβλεφθεί αυξημένη ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, και συνεπώς αυτή δεν συγκαταλέγεται στους  κλάδους αυτούς. Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αριστοτελία Πελώνη, άρση μέτρων, Lockdown, Covid-19, Κορονοϊός, Λιανεμπόριο
SHARE:

24Media Network