Πέτσας για Τουρκία: “Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”

Πέτσας για Τουρκία: “Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”
Ο Στέλιος Πέτσας Eurokinissi

"Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

«Σε νομικό επίπεδο οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται στη χθεσινή ρητή και κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια. Είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκο-λυβικού Συμφώνου της κυβέρνησης Σάρατζ και της κυβέρνησης της Άγκυρας. Εμείς έχουμε καταδικάσει αυτό το παράνομο Σύμφωνο, αυτό το μνημόνιο, και το έχουμε καταγγείλει σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα, στα Ηνωμένα Έθνη, παντού» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ρ/σ real fm και προσέθεσε: «Στο πολιτικό επίπεδο, κινούμαστε πάντα σε ένα τρίπτυχο. Το τρίπτυχο ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε».

«Παρακολουθούμε με προσοχή αυτές τις ενέργειες και είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε μια άλλη βεντάλια ενεργειών, όπως έχουμε προαναγγείλει από χθες. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των νησιών μας στην υφαλοκρηπίδα» είπε υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις είναι πάντα ενωμένη.

Αναφερόμενος στην οικονομία και τα μέτρα της κυβέρνησης κατά την υγειονομική κρίση σημείωσε «Καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και εξήγησε: «Εμείς προσπαθήσαμε να κρατήσουμε άμυνα, όσον αφορά τις υγειονομικές συνέπειες της κρίσης, για να είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην αντεπίθεση, όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις. Καταφέραμε στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, με το lockdown, με τα έγκαιρα μέτρα που πήραμε, πάνω από όλα με τη συμμόρφωση των Ελλήνων σε δύσκολες αποφάσεις, να ξεπεράσουμε την υγειονομική φάση της κρίσης με σχετικά πολύ μικρές απώλειες, έναντι άλλων χωρών».

«Αυτή η άμυνα στην υγειονομική πλευρά της κρίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να περάσουμε στην επίθεση στην οικονομία. Αν είχαμε ξοδέψει όλες μας τις δυνάμεις, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο αρχικό του σχέδιο τον Μάρτιο ή και αρχές Απριλίου, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα τώρα να κάνουμε όλα αυτά που κάνουμε. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που επιδοτεί στην ουσία την εργασία και όχι την ανεργία. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε δεύτερο κύμα με την επιστρεπτέα προκαταβολή, που φτάνει τα δύο δισεκατομμύρια. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε το πρόγραμμα ρευστότητας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Και δεν θα είχαμε στο τραπέζι τις μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας, από εγγυήσεις δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που φτάνουν περίπου τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα όλα αυτά να τα ξεδιπλώσουμε τους μήνες του καλοκαιριού. Εμείς φροντίσαμε να έχουμε εφεδρείες για να κάνουμε την αντεπίθεση» προσέθεσε.

Μιλώντας για τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι οι πιο πολλές από τις προτάσεις που έθεσε στο τραπέζι, βασίζονται στη λογική της πλειοδοσίας και κάποιες από αυτές κρούουν ανοιχτές θύρες, όπως για παράδειγμα, το ζήτημα των προσλήψεων στην Υγεία.

Επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το θεωρώ δεδομένο. Θα δούμε αν θα είναι ακριβώς το ίδιο ύψος ή αν θα έχει μικρές αλλαγές. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι ένα μεγάλο και ευέλικτο πακέτο το οποίο βασίζεται κυρίως σε επιχορηγήσεις και όχι σε δάνεια και χρηματοδοτείται από κοινό δανεισμό. Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα για το μέλλον της Ευρώπης» τόνισε.

Τέλος σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις του πρωθυπουργού για εκλογές. «Το καλοκαίρι κλείνουμε έναν χρόνο διακυβέρνησης και έχουμε άλλα τρία χρόνια μπροστά μας. Στο διάστημα αυτό θα εφαρμόσουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα, ένα σχέδιο που θα έχει πολύ μεγάλη χρηματοδότηση και θα μπορέσει να μεταμορφώσει την Ελλάδα» πρόσθεσε.

   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα