Πέτσας: Η “διπλωματία των Navtex” οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση

Πέτσας: Η “διπλωματία των Navtex” οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση
A view of Turkey's research vessel, Oruc Reis anchored off the coast of Antalya on the Mediterranean, Turkey, Sunday, Sept. 27, 2020. Turkey's President Recep Tayyip Erdogan said last week that Oruc Reis was withdrawn from a disputed area of the eastern Mediterranean that has been at the heart of a summer stand-off between Turkey and Greece over energy rights. (AP Photo/Burhan Ozbilici) AP

Αντίθετα με την "διπλωματία των σεισμών" που οδήγησε σε ειρήνη, η "διπλωματία των Navtex" οδηγεί σε σύγκρουση, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τι είπε για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων κι εργαζομένων.

“Πάνω στα ερείπια, πριν από δύο δεκαετίες είχε χτιστεί μία καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Έχει αποδειχθεί ότι η “διπλωματία των σεισμών” οδήγησε σε ύφεση και σε ειρήνη, ενώ η “διπλωματία των Navtex” οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση” ανέφερε ο  Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας πως “αυτό πρέπει να αποφευχθεί”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στην νέα τουρκική Navtex επανέλαβε ότι οι διερευνητικές επαφές είναι στο τραπέζι και το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. «Ας λύσουμε τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, για να είναι αυτό μια αφετηρία συνεργασίας και ευημερίας για τους λαούς όλης της Ανατολικής Μεσογείου» είπε και προσέθεσε «εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε πάνω στο τραπέζι τη συζήτηση και όχι Navtex και πλοία. Το θέμα έχει ξεφύγει από τα ελληνικά ή τα τουρκοκυπριακά ζητήματα και είναι πλέον ευρωπαϊκό. Αγγίζει στο σύνολό τους τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είτε έχουν να κάνουν με γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με το μεταναστευτικό, είτε με την οικονομική συνεργασία. Και, επιτέλους, υπάρχει ένα πλαίσιο στο τραπέζι που μπορεί να ωθήσει και την Τουρκία σε μία πιο λογική συμπεριφορά τους επόμενους μήνες».

“Αν χρειαστεί θα διευρυνθούν τα μέτρα στήριξης”

Για τους νέους περιορισμούς και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους είπε οτι φτάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ “προκειμένου να καλύψουμε την απώλεια εισοδήματος, που θα έχουν οι κλάδοι της οικονομίας και οι εργαζόμενοι που πλήττονται. Αν χρειαστεί φυσικά θα διευρυνθούν”.

Συμπλήρωσε οτι “το πρόβλημα είναι κυρίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην εστίαση. Υπάρχει ένα μίνιμουμ ποσό, 2.000 ευρώ για στήριξη ακόμα και σε ένα μικρό καφέ. Θα είμαστε συνεχώς δίπλα τους γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πληγούν μόνο τον Νοέμβριο, είχαν πληγεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και είχαν πολύ μεγάλες απώλειες σε συνδυασμό και με τη μείωση του τουρισμού. Ο κλάδος της εστίασης πραγματικά έχει πληγεί πάρα πολύ. Θα είμαστε συνέχεια δίπλα τους και σε επίπεδο εργαζομένων και σε επίπεδο επιχειρηματιών. Όλα τα μέτρα εξετάζονται”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα