Πηγές ΚΙΝΑΛ: Ο Τσίπρας επιχειρεί ρεσάλτο, όχι άνοιγμα, στη δημοκρατική παράταξη

Κίνημα Αλλαγής
Κίνημα Αλλαγής EUROKINISSI

Από τη Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζουν τη δήλωση Γεννηματά ότι “όποιος λοξοκοιτάζει προς Τσίπρα ή Μητσοτάκη δεν έχει θέση ανάμεσά μας” και απαντούν στην κριτική ότι ο ενιαίος φορέας είναι στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ

Απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που δημιουργεί για το χώρο της κεντροαριστεράς η συμφωνία των Πρεσπών και τα ανοίγματα Τσίπρα, δίνουν πηγές του Κινήματος Αλλαγής.

Υπερασπίζονται καταρχήν την απόφαση για καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας: “Η πατρίδα μας δεσμεύεται με μια κακή συνθήκη, επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Κρατά ζωντανό τον πυρήνα του αλυτρωτισμού που είναι ο Μακεδονισμός. Αναγνωρίζει Μακεδονικό λαό, Μακεδονική γλώσσα, Μακεδονική ταυτότητα, δηλαδή Μακεδονικό Έθνος.”

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: “Η δική μας στάση υπαγορεύθηκε από αίσθημα εθνικής ευθύνης και το γνήσιο πατριωτισμό που αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό της παράταξής μας. Ήμαστε διαχρονικά υπέρ της λύσης αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης.

Οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν την εθνική γραμμή που ουδέποτε περιλάμβανε οποιαδήποτε υποχώρηση στις ανεδαφικές αξιώσεις στα πεδία της εθνικότητας και γλώσσας. Είναι, ακριβώς, οι «εθνικές γραμμές» που υπηρετήθηκαν επί δεκαετίες, για να έρθει ο κύριος Τσίπρας ως YES MAN των ισχυρών, με «μυστική διπλωματία», να υποχωρήσει και από αυτές!”

Κατηγορούν δε τον Αλέξη Τσίπρα ότι: “Παρέδωσε όλα τα όπλα που με την ενδιάμεση συμφωνία είχε εξασφαλίσει για τη χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και δυστυχώς, πριν στεγνώσει το μελάνι της Συμφωνίας, δεν γίνεται αυτή σεβαστή από τους Σκοπιανούς και αυτό επιβεβαιώνει τη διαφωνία μας” απευθυνόμενοι στην παπανδρεϊκή βάση. 

Ως προς την απόφαση Γεννηματά για διεξαγωγή συνεδρίου ΚΙΝΑΛ τον Μάρτιο, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν: “Θέλουμε ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό αλλά και αποτελεσματικό με σαφές πολιτικό μήνυμα. Είναι η ώρα το σύνολο των πολιτικών αποφάσεων να περάσει αποκλειστικά και μόνο στα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος Αλλαγής. Το μεταβατικό μοντέλο λειτουργίας που αποφασίστηκε στο ιδρυτικό μας συνέδριο δεν συμβάλλει πλέον στην ουσιαστική πολιτική ενότητα και στην ενιαία και καθαρή έκφραση που απαιτούν από εμάς οι προοδευτικοί πολίτες. Αντίθετα, μάλλον τροφοδοτεί τη σύγχυση, την ώρα που η παράταξη δέχεται ολομέτωπη επίθεση και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ.

Το Συνέδριο είναι ο πιο κατάλληλος χώρος ώστε δημοκρατικά να παρθούν οι αποφάσεις για την ενιαία λειτουργία του κόμματος και την εκλογή των οργάνων του”.

Απαντουν δε στα περί επιστροφής του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας: “Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έφυγε για να επιστρέψει τώρα. Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε και θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Κινήματος Αλλαγής και της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.

Πέρα από σύμβολα και ονόματα μεγαλύτερη ακόμα σημασία έχουν οι αρχές, οι αξίες, οι ιδέες και το έργο της ιστορικής διαδρομής του ΠΑΣΟΚ που είναι πάντα εδώ και αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη και στη νέα εποχή.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ.”

Στο ερώτημα εάν το ενιαίο κόμμα σημαίνει ότι θα διαλυθούν ή θα απενεργοποιηθούν οι σχηματισμοί που απαρτίζουν τον φορέα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν:

“Είναι η ώρα το σύνολο των πολιτικών αποφάσεων να περάσει αποκλειστικά και μόνο στα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος Αλλαγής. Αποφάσεις δεσμευτικές και σεβαστές από όλους. Τα κόμματα πρέπει να κάνουν βήματα πίσω για να μπορέσει ο ενιαίος πια στην λειτουργία του φορέας να κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά. Μόνο έτσι θα αποκτήσει το Κίνημα Αλλαγής ενιαία ισχυρή φωνή και αποτελεσματική δράση όπως απαιτούν οι συνιδρυτές του προοδευτικοί πολίτες.”

Για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, αναφέρουν:

“Το Κίνημα Αλλαγής δεν έθεσε κανένα ζήτημα αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ. Το θέμα τέθηκε από τον πρόεδρο της , μετά την απομάκρυνσή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με διαφωνία μάλιστα πολλών στελεχών της, όπως έγινε ήδη γνωστό.

Άλλο όμως η διαφορετική άποψη και άλλο η ψήφιση στη Βουλή, όπως έπραξε, ενάντια στην άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου μας και του συνόλου τη Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Σε μια στιγμή μάλιστα που η ψήφος δεν είναι απλά ναι σε μια κακή συμφωνία αλλά και στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα. Ιδιαίτερα, όταν είναι όχι μόνο προφανής αλλά και ομολογημένη από τον ίδιο η επιχείρηση του, να χρησιμοποιήσει αυτό το θέμα για να πλήξει την παράταξή μας.”

Στο ερώτημα πως σχολιάζουν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά για τη δημιουργία ενιαίου προοδευτικού μετώπου, πηγές του ΚΙΝΑΛ απαντούν αιχμηρά:

“Δεν πρόκειται για άνοιγμα , αλλά για ρεσάλτο προκειμένου να αλώσει τη Δημοκρατική Παράταξη και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Διαμορφώνουμε την δική μας ισχυρή ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική ταυτότητα που αναδεικνύει τις διακριτές μας διαφορές από τις δυνάμεις της συντήρησης και του λαϊκισμού.”

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: “Δεν υπάρχει περιθώριο για μέτωπο με κανένα. Προχωράμε το δικό μας δρόμο. Η φιλολογία περί μετώπων και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ απλά εξυπηρετεί τους εκλογικούς σχεδιασμούς τους.

Ιδιαίτερα δε η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να υποδυθεί «κόντρα ρόλο» εμφανιζόμενος ως δήθεν κεντροαριστερός τώρα στα στερνά του, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα προσπάθεια εμπαιγμού για την πολιτική του επιβίωση. Αποζητά αναλώσιμα εργαλεία στην προσπάθειά του να εμφανίσει αντίβαρα στα ακροδεξιά βαρίδια με τα οποία συγκυβερνά”.

Και υπενθυμίζουν τη δήλωση Γεννηματά: “Όποιος λοξοκοιτάζει προς Τσίπρα ή Μητσοτάκη δεν έχει θέση ανάμεσά μας.”

Κατά τη Χαριλαου Τρικούπη άλλωστε το κεντρικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών ορίζεται ως εξής:

“Το δίλημμα είναι ένα: Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή Διχασμός και νέα περιπέτεια;

Μετά από τόσα χρόνια κρίσης, ο δικός μας αγώνας είναι να ανατρέψουμε το σκηνικό του διχαστικού διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που θα οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες σε νέα αδιέξοδα.

Εμείς έχουμε παρουσιάσει το Σχέδιο Ελλάδα μια ολοκληρωμένη πρόταση - με στόχους, προτεραιότητες , προοδευτικές αλλαγές και συγκεκριμένα μέτρα - για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Απέναντι στους τεχνητούς διχασμούς και τους αποκλεισμούς, απέναντι στη συντήρηση και το λαϊκισμό, αντιπαραβάλλουμε τη μόνη πολιτική πρόταση που δημιουργεί προοπτικές και μπορεί να εμπνεύσει πραγματική ελπίδα στους πολίτες. Που διαμορφώνει συνθήκες ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Για τους πολλούς και όχι τους λίγους. Το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος θα το καθορίσει ο Λαός με την ψήφο του." 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνημα Αλλαγής, Σκοπιανό, Παπανδρέου, Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γεννηματά: Όποιος λοξοκοιτάζει προς Τσίπρα ή Μητσοτάκη δεν έχει θέση ανάμεσα μας

Τα σενάρια να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γιώργο Παπανδρέου για Επίτροπο

Θεοχαρόπουλος: Πολιτικά ακατανόητη η συμπεριφορά της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής

SHARE: