Πικραμμένος σε Τσίπρα: Εσείς με κάνατε πολιτικό πρόσωπο

Π. Πικραμμένος
Π. Πικραμμένος EUROKINISSI

Σύγκρουση κορυφής Μητσοτάκη- Τσίπρα για Novartis με επίκεντρο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αφορμή την αντιπαράθεση για Θάνου. Αρχή στάθηκε η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη θητεία του πρώην προέδρου του ΣτΕ στο γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού

Με αφορμή την αντιπαράθεση για τη Βασιλική Θάνου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, νέα σύγκρουση κορυφής ξέσπασε μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα με επίκεντρο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο και αναφορές στη Novartis.

Η αρχή έγινε με την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο γεγονός ότι ο κ.Πικραμμένος, ο οποίος είναι και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε θητεύσει στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορά η οποια είχε ως στόχο να απαντήσει στις κατηγορίες της ΝΔ περί κομματικής ταυτότητας της κ.Θάνου.

«Βρίσκομαι εδώ, σε αυτή την αίθουσα, διότι εσείς με φέρατε, κάνοντάς με πολιτικό πρόσωπο», απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, κάτω από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των βουλευτών της κυβερνητικής πτέρυγας, σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Πικραμμένος, που συνέστησε στον Αλέξη Τσίπρα «να μη συγκρίνει τον φάντη με το ρετσινόλαδο», απάντησε και για το πώς βρέθηκε στο γραφείο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και για το πώς αναδείχθηκε πολλά χρόνια μετά, σχεδόν 20 χρόνια μετά, πρόεδρος του ΣτΕ. Απάντησε όμως και για την Βασιλική Θάνου για την οποία είπε ότι θα ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, νομίζω ότι προσπαθείτε να συγκρίνετε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους, και ο κόσμος το έχει καταλάβει αυτό. Ισχύει η ελληνική παροιμία τι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συνέχισε: «Εγώ, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, πήγα στο γραφείο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1991, μετά από ερώτημα που έγινε από το τότε υπουργικό συμβούλιο και η επιλογή ήταν του δικαστικού συμβουλίου, του ΣτΕ. Αυτοί με επέλεξαν. Το δικαστικό συμβούλιο του ΣτΕ. Έγινα πρόεδρος του ΣτΕ το 2009, δηλαδή περίπου μετά από 19 χρόνια. Και αν σήμερα βρίσκομαι εδώ σε αυτή την αίθουσα, είναι διότι εσείς με φέρατε εδώ, κάνοντάς με πολιτικό πρόσωπο, εκόντα άκοντα. Δεν είχα εγώ τη βούληση να γίνω πολιτικό πρόσωπο αλλά με φέρατε τι να κάνουμε;».

Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε και στην κ. Θάνου. «Να μου επιτρέψετε, με μεγάλη στενοχώρια, να σας πω και δύο λόγια για την κυρία Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διότι δεν μου αρέσει να λέω πράγματα κατά συναδέλφων μου και πρώην συναδέλφων μου», είπε ο Παναγιώτης Πικραμμένος και συνέχισε: «Υπάρχει όντως ένα πρόβλημα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Όμως αυτό είναι το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση; Τι γίνεται όταν αυτός που πρέπει να είναι ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της Αρχής, είναι αυτός που την παραβιάζει πρώτος; Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Και να θέσω μερικά ερωτήματα. Γιατί η κ. Θάνου πήρε τις αποφάσεις σε ασφαλιστικά μέτρα και δεν πήρε κανονικά αποφάσεις; Ξέρετε την απάντηση; Η απάντηση είναι, ότι το έκανε για να μην ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και γιατί, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις πήρε αυτές τις αποφάσεις παρά την αντίδραση των υπολοίπων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Η κ. Θάνου θα ελεγχθεί γι΄αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα μπορούσα να πω πολύ περισσότερα, αλλά δεν λέω άλλα».

Στον κ.Τσίπρα απάντησε και ο κ.Μητσοτάκης στη δευτερολογία του. “Την ιστορία για το πως βρεθηκε το 1991 να υπηρετεί στο γραφείο του πρωθυπουργού ο κ.Πικραμμένος την ξέρετε πολύ καλά. Επιλέξατε να αφήσετε υπονοούμενα κατά συγκεκριμένων ανθρώπων για να πάρετε την απάντηση που σας άξιζε. Είναι η ίδια συμπεριφορά που υιοθετείτε συστηματικά να σπιλώνετε ανθρώπους. Σπιλώσατε τον κ.Πικραμμένο από αυτό εδώ το βήμα. Τα μέσα που υποτίθεται σας πολεμούσαν τον κρεμάσανε στα μανταλάκια, τα θυμάστε τα πρωτοσέλιδα για τη Novartis. Τώρα που δικαιώθηκε έχετε το θάρρος εσείς προσωπικά να σηκωθείτε και να πείτε σε αυτό τον άνθρωπο συγνώμη που σε διέσυρα, αντί να χασκογελάτε.”

Ο κ.Τσίπρας ανταπάντησε σχολιάζοντας ότι ο κ.Πικραμμένος του θύμισε τη ρήση του Βύρωνα Πολύδωρα “αγγαρεία κάνω, ποινή εκτίω” και είπε απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: “Δεν είμαι εγώ η αιτία που είστε εδώ. Γνωρίζετε καλά ότι υπάρχει νόμος περί ευθύνης υπουργών. Η δικαιοσύνη λοιπόν εστειλε την υπόθεση Νovartis στη Βουλή χωρίς να ελέγξουν όλα τα πολιτικά πρόσωπα, οι ίδιοι εισαγγελείς κατά των οποίων εξαπολύσατε επιθέσεις έθεσαν στο αρχείο υποθέσεις συγκεκριμένων πολιτικων προσώπων” είπε και προκάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ να συστήσει εξεταστική επιτροπή για τη Novartis.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μητσοτάκης: Θα ενημερώσω τη Βεστάγκερ για το ποιόν της Θάνου

Βασιλική Θάνου: Δεν παραιτούμαι - Ο Βορίδης οφείλει να με σέβεται

SHARE: