Ποια “Αλλαγή” φέρνει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ποια “Αλλαγή” φέρνει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Εμφατική νίκη για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Πλέον ο κόσμος του ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και ευρύτερα η κοινωνία περιμένει να δει τι καινούργιο φέρνει στην πολιτική ζωή. Eurokinissi

Οι μεγάλες προσδοκίες και οι προτεραιότητες του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Το ζητούμενο της ενότητας.

Σε νέα εποχή έχει περάσει ήδη το ΚΙΝ.ΑΛ μετά το αποτέλεσμα των εκλογών για την ηγεσία του που ανέδειξαν ως αδιαμφισβήτητο νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων και φίλων του κόμματος στην διαδικασία έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στις οποίες ο νέος πρόεδρος του κόμματος καλείται να ανταποκριθεί. Έτσι λοιπόν τόσο ο κόσμος που συντάσσεται πολιτικά με το Κίνημα Αλλαγής όσο και ευρύτερα οι πολίτες θα αναζητήσουν το επόμενο διάστημα το «καινούργιο» στοιχείο στην πολιτική ζωή του τόπου,. Δηλαδή την απάντηση στο ερώτημα «ποια αλλαγή θα φέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης;».

Θα διατηρηθεί η ομοθυμία της Κυριακής;

Στην πρώτη του δήλωση ο Νίκος Ανδρουλάκης έπραξε το αναμενόμενο, δηλώνοντας πρόεδρος όλων στο ΠΑΣΟΚ και δίνοντας σήμα ενότητας. «Συγχαίρω θερμά τους συνυποψήφιους μου για τον αξιοπρεπή αγώνα» προσθέτοντας πως «τους καλώ όλους να υπερασπιστούμες την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι».

Νωρίτερα με ένα λιτό μήνυμα ο Γιώργος Παπανδρέου αποδέχθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον νικηττη και σημειώνοντας πως «εύχομαι καλή επιτυχία στον Νίκο Ανδρουλάκη». Επίσης επιβεβαίωσε την στράτευσή του στο ΚΙΝ.ΑΛ δεσμευόμενος πως «θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να κάνουμε την παράταξη πλειοψηφούσα δύναμη». Στην ίδια λογική κινήθηκαν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι με τον Ανδρέα Λοβέρδο να τονίζει ότι πρέπει «να αγωνιστούμε για μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ» τον Παύλο Γερουλάνο να αναφέρει ότι ζητούμενο είναι η «ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης», τον Χάρη Καστανίδη να δηώνει πως «πρώτη συνθήκη για την ανάταξη της παράταξης η ενότητά της» και τον Παύλο Χρηστίδη να συγχαίρει τον νέο πρόεδρο.

Δεσμεύθηκε και μετεκλογικά για την στράτευσή του στην υπόθεση της ανόδου του ΚΙΝ.ΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου Eurokinissi

Το κλίμα ομοθυμίας που καταγράφθηκε πάντως μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη τους επόμενους μήνες. Τότε θα κριθεί το αν έχουν όντως ξεπεραστεί οι αντιδικίες και οι οξύνσεις που σημειώθηκαν στην προεκλογική περίοδο. Όπως και στραγητικές διαφωνίες που υπήρχαν πολύ πιο πριν.

Αυτό θα κριθεί από δύο παράγοντες:

Ο πρώτος είναι το πόσο «μεθυστικό» θα είναι για τον Νίκο Ανδρουλάκη και την ηγετική ομάδα που θα σχηματίσει, το συντριπτικό ποσοστό με το οποίο κέρδισε τον β’ γύρο των εκλογών. Αν θα εμείνει στο σενάριο που – σύμφωνα με πληροφορίες – τον ήθελε να αποκαθιστά θεσμικά κάποιους από τους συν-υποψηφίους του και άλλα στελέχη σε κομβικές θέσεις δείχνοντας με απτό τρόπο διάθεση για συστράτευση όλων των τάσεων. Επίσης αν θα αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις σε ζητήματα εκπροσώπησης του κόμματος με κορυφαίο το ζήτημα του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάς.

Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με τον τρόπο που θα συμπεριφερθούν οι ηττημένοι της εκλογικής διαδικασίας. Αν δηλαδή θα επιχειρήσουν να «οριοθετήσουν» και πόσο τις πρωτοβουλίες του νέου προέδρου. Παρότι η εντολή της βάσης είναι ισχυρή αυτό δεν αποκλείει την δυνατότητα ενός φθοροποιού «πολέμου χαρακωμάτων». Ιδίως από την στιγμή που στον ορίζοντα του επόμενου διαστήματος υπάρχει μία (πρόωρη ή μη) εκλογική διαδικασία, για την οποία έχει μπει ψηλά ο πήχης των εκλογικών επιδόσεων. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι συνυποψήφιοι του Νίκου Ανδρουλάκη θα δώσουν την αίσθηση ότι στηρίζουν ή την αίσθηση ότι «περιμένουν στην γωνία».

Οι προτεραιότητες του Νίκου Ανδρουλάκη

Η πρώτη μέριμνα του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται ότι εστιάζεται στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Εκεί φαίνεται πως θα εστιάσει την επόμενη ημέρα ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιβεβαιώνοντας την φήμη που τον συνοδεύει ως ένας πολιτικός που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κομματική λειτουργία και την δημιουργία ισχυρών μηχανισμών. Όπως ο ίδιος δήλωσε στην συνέντευξη του στο News 24/7 που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, επιθυμεί «ζωντανές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως παλιά. Να επανακατακτήσουμε το δημόσιο χώρο που μας αξίζει». Πράγμα που σημαίνει ότι άμεσα θα «τρέξει» ένα νέο οργανωτικό μοντέλο στο Κίνημα Αλλαγής ενώ τα πρόσωπα που θα αναλάβουν το βάρος αυτό θα έχουν ήδη οργανωτική εμπειρία στο παρελθόν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως αναμένεται να τεθεί επικεφαλής αυτής της προσπάθειας την οποία αναμένεται να συνοδεύσει με περιοδείες στην χώρα.

Μια νέα σχέση του ΚΙΝ.ΑΛ και του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία η πρώτη προτεραιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη Eurokinissi

Την ίδια στιγμή όμως ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ θα δώσει σαφές στίγμα ανανέωσης. Έτσι στόχος του είναι σε κρίσιμα πόστα να αναδειχθούν περισσότεροι άνθρωποι της δικής του γενιάς. Ήδη άλλωστε υπάρχουν αρκετοί στο επιτελείο του, όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης σκοπεύει να διευρύνει τον κύκλο των προσώπων με κριτήριο την διάθεση για προσφορά.

Από τις εσωτερικές οργανωτικές διαδικασίες το μόνο ζήτημα που ο Νίκος Ανδρουλάκης θα φροντίσει να «κλείσει» άμεσα είναι αυτό της κοινοβουλευτικής ομάδας ορίζοντας τον επικεφαλή και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Σε μερικές μέρες άλλωστε θα πραγματοποιηθεί στην Βουλή η κορυφαία κοινοβουλευτική μάχη του έτους, που δεν είναι άλλη από την συζήτηση του Τακτικού Προϋπολογισμού για το 2022. Εκεί το ΚΙΝ.ΑΛ επιβάλλεται να δώσει με όσο δυνατόν περισσότερη σαφήνεια το στίγμα των θέσεων της νέας ηγεσίας του. Ως εκ τούτου η κοινοβουλευτική ομάδα οφείλει να παρουσιάσει ομοιογένεια αλλά και ανάλογες πολιτικές θέσεις ή προτάσεις.

Σε δεύτερο χρόνο και με ορίζοντα την Άνοιξη του 2022 η και μεταγενέστερο χρόνο, το ΚΙΝ.ΑΛ θα προχωρήσει στην διενέργεια του συνεδρίου το Μια διαδικασία που θα θεσμοποιήσει τα νέα οργανωτικά χαρακτηριστικά του Κινήματος Αλλαγής και θα δομήσει το πολιτικό του πρόγραμμα.

Τέλος ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως νέος πρόεδρος του 3ου σε δύναμη κόμματος στην Βουλή θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου. Πιθανότατα θα συναντηθεί και με τους αρχηγούς των περισσότερων πολιτικών κομμάτων. Έτσι θα ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και θα δημιουργήσει με προσωπική σχέση με τους παράγοντες του πολιτικού σκηνικού.

Ενδιαφέρον πάντως θα έχει το αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δώσει το επόμενο διάστημα σαφέστερο στίγμα για την αντιπολιτευτική τακτική του και το μείγμα της κριτικής του ΚΙΝ.ΑΛ σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα