Νίκος Ανδρουλάκης: Ο εκφραστής της ανανέωσης – Από τις Βρυξέλλες στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο εκφραστής της ανανέωσης – Από τις Βρυξέλλες στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
Ο ευρωβουλευτής, υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης διατείνεται πως μπορεί να μεγαλώσει τα ποσοστά του κόμματος με αυτόνομη πορεία, έχοντας σαν "πυξίδα" του την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Ανανέωση – Ενότητα – Προοπτική. Το τρίπτυχο που, όπως ο ίδιος έλεγε, εξέφραζε το στίγμα της υποψηφιότητας του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, για την προεδρία του κόμματος, μέχρι να φτάσει στην εμφατική του νίκη. Με ιδιαίτερη έμφαση στο πρώτο σκέλος.

Γεννημένος το 1979 ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να αποτελέσει “το καινούργιο” σε επίπεδο αντιλήψεων αλλά και προσώπων. Εκτιμά ότι στην βάση των ψηφοφόρων και των φίλων του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί ζητούμενο η ανανέωση και πώς στο πρόσωπό του αυτό μπορεί να εκφραστεί. Ήταν η δεύτερη φορά στα τελευταία 4 χρόνια που ο Νίκος Ανδρουλάκης επεδίωκε να ηγηθεί στο κόμμα του αφού μετείχε και στις εκλογές του 2017 συγκεντρώνοντας 66.483 στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών, κατά την οποία πρόεδρος εξελέγη η Φώφη Γεννηματά. Αυτή τη φορά τα κατάφερε, επικρατώντας επί του Γιώργου Παπανδρέου με μεγάλη διαφορά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αναλώσει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του καριέρας στο Ευρωκοινοβούλιο όπου εξελέγη δύο φορές, την πρώτη το 2014 και την δεύτερη στις εκλογές του 2019. Έχει μάλιστα καταφέρει να σημειώσει αξιόλογη πορεία μετέχοντας σε σημαντικές επιτροπές και διαμορφώνοντας παράλληλα ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό αλλά και τεχνοκρατικό προφίλ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πιστεύει στην επαναφορά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στο πολιτικό προσκήνιο και εμπνέεται από το παράδειγμα του γερμανικού SPD του Όλαφ Σόλτς

Πριν την θητεία του στην Ευρωβουλή πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε διατελέσει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αφού εκλέχθηκε το 2013, επί προεδρίας του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η πολιτική σχέση του με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη, πλέον όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως ακολουθεί την δική του αυτόνομη πορεία, αν και δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του όταν οι εσωκομματικές τριβές απομάκρυναν από το κόμμα τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Άλλωστε φαίνεται να είναι οπαδός των εσωκομματικών συναινέσεων τις οποίες θεωρεί προϋπόθεση για την ενότητα του χώρου. Ο ίδιος φαίνεται ότι ακολουθεί αυτόν τον κανόνα αφού έως τώρα οι παρεμβάσεις του στα τεκταινόμενα της εγχώριας πολιτικής ζωής αλλά και στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ ήταν σαφείς μεν, αλλά μακριά από λογικές πολώσεων ή εντάσεων.

Όσον αφορά την τακτική που προκρίνει για το Κίνημα Αλλαγής στην τρέχουσα συγκυρία, αυτή φαίνεται πως βασίζεται στην  ανάπτυξη μέσω της αυτόνομης πορείας του χώρου μακριά από τα υφιστάμενα πολιτικά δίπολα. Στον πολιτικό λόγο του Νίκου Ανδρουλάκη, ιδίως στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο, δεν υπάρχουν ούτε καν “αποχρώσες ενδείξεις” για το ότι κλίνει είτε υπέρ της Ν.Δ, είτε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Τηρεί με ευλαβική προσοχή τις ίδιες αποστάσεις. Στοιχείο που πολλοί εκτιμούσαν ότι θα ήταν και από τα πιο δυνατά του σημεία στην κούρσα της διαδοχής. Εξίσου δυνατό σημείο της υποψηφιότητά του πάντως θεωρήθηκε η οργανωτική δυναμική του, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τις οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής, και όπως φαίνεται οι προβλέψεις δικαιώθηκαν από την πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα