Ποιο μνημονιακό προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης θα ψηφίσει η ΝΔ

Ποιο μνημονιακό προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης θα ψηφίσει η ΝΔ
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, από την Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτή, κυρία Μαρία Σπυράκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, στις 12:00 το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος. (EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος) Eurokinissi

Οι χαμηλοί έως ανύπαρκτοι αντιπολιτευτικοί τόνοι για την τρίτη αξιολόγηση και οι προετοιμασία της ΝΔ για το "υβριδικό" μνημόνιο

Σε μία εβδομάδα φέρνει η κυβέρνηση στη βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση και ουσιαστικά το μόνο που σχόλιο που έχει κάνει η ΝΔ από τις αρχές Δεκέμβρη όταν και επετεύχθη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι πως “στη συνείδηση των πολιτών η τρίτη αξιολόγηση συνδέεται με τους πλειστηριασμούς”, χωρίς μάλιστα να τάσσεται κατά των πλειστηριασμών.

Αντιθέτως, μετά από παρά πολλούς μήνες, σχεδόν ενάμιση χρόνο, η ΝΔ από θέση αντιπολίτευσης θα ψηφίσει μνημονιακό προαπαιτούμενο όπως για παράδειγμα αυτό της τροπολογίας για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και την προκήρυξη των απεργιών από τα συνδικάτα, παρά το γεγονός ότι αυτό οξύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με τη ΔΑΚΕ του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της τροπολογίας Αχτσιόγλου και εγκαλούσε την κυβέρνηση για υπαναχώρηση όταν πριν από μερικές εβδομάδες η εν λόγω τροπολογία είχε αποσυρθεί από τη βουλή μετά την κατάθεσή της.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που μια αξιολόγηση βρέθηκε ουσιαστικά εκτός των αντιπολιτευτικών πυρών της ΝΔ από το 2016 και εντεύθεν όταν και αμφισβητούσε την ικανότητα της κυβέρνησης να κλείσει έγκαιρα τις δύο πρώτες αξιολογήσεις. Το κύριο μότο πάνω στο οποίο η ΝΔ προσπαθεί να οικοδομήσει ένα διαφορετικό εναλλακτικό αφήγημα έναντι της κυβέρνησης για έξοδο από το τρίτο μνημόνιο είναι η υπερφορολόγηση και οι επιβαρύνσεις στα εισοδήματα που κατά το αφήγημα της ΝΔ θα συνεχιστούν όσο δεν θα υπάρξει πολιτική αλλαγή, καθώς όπως έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης η κυβέρνηση απέτυχε και ως αντιμνημονιακή και ως διαχειριστής του μνημονίου.

Πλέον η προσοχή του προέδρου της ΝΔ είναι το πώς θα πορευτεί προβάλλοντας καλύτερα τον προγραμματικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμβλυνση των συνεπειών του “υβριδικού” μνημονίου το οποίο κατά την εκτίμηση του Μοσχάτου θα διαδεχτεί τη μετά το τρίτο μνημόνιο κατάσταση στη χώρα. 

Στην κατεύθυνση αυτή από χτες φαίνεται πως στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν να στραφούν σε μια ατζέντα καθημερινότητας, με κύριο στόχο να αποδομήσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης που προσπαθεί να τονώσει το κοινωνικό της προφίλ με διάφορες πρωτοβουλίες και εξαγγελίες τους τελευταίους μήνες αρχής γενομένης από το κοινωνικό μέρισμα. “Ήδη από τις πρώτες μέρες του χρόνου οι πολίτες νιώθουν διπλά εξαπατημένοι. Γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί να κοροϊδεύει και δεν παραδέχεται τις αυξήσεις σε φόρους και εισφορές, ούτε τις περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα” για το 2018 τονίζουν πηγές της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα