Πώς ο Κυρανάκης κουρέλιασε τον κανονισμό περί προσωπικών δεδομένων

Πώς ο Κυρανάκης κουρέλιασε τον κανονισμό περί προσωπικών δεδομένων
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης Eurokinissi

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης παραβίασε κατάφορα τον κανονισμό περί προσωπικώ δεδομένων δίνοντας "ευαίσθητα" στοιχεία για πολίτη στον τηλεοπτικό αέρα. Ερωτηματικά για την ΕΛΑΣ και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Η ενέργεια του Κωνσταντίνου Κυρανάκη να δώσει δημοσίως το όνομα του πολίτη που εδάρη ανηλεώς στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης την Κυριακή αναφέροντας μάλιστα και λεπτομέρειες για την πολιτική τοποθέτηση και δράση του δεν είναι μόνο ηθικά απαράδεκτη. Αυτό, έτσι και αλλιώς, θεωρείται υποκειμενικό.

Η πράξη όμως του βουλευτή της ΝΔ παραβιάζει κατάφορα τον κανονισμό περί προσωπικών δεδομένων. Και όπως γίνεται κατανοητό, όταν η παραβίαση γίνεται από εκλεγμένο βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Τι ορίζει ο ΓΚΠΔ ως παραβίαση δεδομένων φυσικού προσώπου; Ορίζει τα εξής: “η παραβίαση της ασφάλειας που οδηγεί σε τυχαία ή παράνομη καταστροφή, απώλεια, μεταβολή, άνευ άδειας κοινολόγηση ή πρόσβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάστηκαν, αποθηκεύτηκαν ή υποβλήθηκαν κατ’ άλλο τρόπο σε επεξεργασία”.

Εν προκειμένω, στην περίπτωση Κυρανάκη, έχουμε να κάνουμε “με παραβίαση της ασφάλειας που οδηγεί σε άνευ άδειας κοινολόγηση ή πρόσβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα”.

Και εδώ προκύπτουν πολύ συγκεκριμένα ερωτηματικά. Ποιος διοχέτευσε τα στοιχεία αυτά στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και για ποιο σκοπο; Γράφτηκαν πολλά, ακόμα και για non paper του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν διαψευστεί (ούτε και επιβεβαιωθεί, εννοείται).

Η αλληλουχία όμως των γεγονότων, αν θέλουμε να είμαστε απολύτως ακριβείς, μας οδηγεί στην ΕΛΑΣ. Η υπηρεσία που έμαθε τα στοιχεία του εν λόγω πολίτη μετά την προσαγωγή του ήταν η Ελληνική Αστυνομία, η οποία είναι εξ ορισμού ο υπεύθυνος επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων του συλληφθέντα.

Νομικές πηγές που ασχολούνται επισταμένως με την υπόθεση έλεγαν την Τρίτη στο News24/7 ότι “η δικογραφία που σχηματίστηκε και τα επιμέρους στοιχεία της έγιναν πολύ γρήγορα φέιγ βολάν σχεδόν σε real time. Αυτό είναι σοκαριστικό”. Είναι σαφές το τι εννοούν οι συγκεκριμένες πηγές.

Η ΕΛΑΣ έχει, βάσει του ΓΚΠΔ, ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη όχι μόνο γιατί διέρρευσε το όνομα του πολίτη αλλά και διότι διέρρευσαν στοιχεία που είχαν να κάνουν με την πολιτική τοποθέτηση και δράση του συλληφθέντα τα οποία στον GDPR χαρακτηρίζονται ως δεδομένα ειδικών κατηγοριών (ευαίσθητα) για τα οποία απαγορεύεται καταρχήν η επεξεργασία εκτός από ειδικές συνθήκες, και τα οποία απαιτούν μεγαλύτερη προστασία και προσοχή. Στα στοιχεία αυτά ο βουλευτής, πολύ κυνικά “πάτησε” για να στοχοποιήσει πολίτη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Από την πλευρά της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μπορούσε, βάσει νομοθεσίας, να παρέμβει αυτεπάγγελτα και να ελέγξει τη συγκεκριμένη παράβαση για την οποία έτσι και αλλιώς υπήρξε εκτενής σχολιασμός στη δημόσια σφαίρα. Δεν το έκανε. Και η αυθαιρεσία έτσι “κατοχυρώθηκε” θα έλεγε κανείς χωρίς συνέπειες.

Βάσει νόμου, τέλος, στο βουλευτή θα μπορούσε να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο. Υπάρχει πάντα “ανοιχτή” και η περίπτωση σχετικής αγωγής από το θιγόμενο πολίτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα