Πώς ο Βενιζέλος κατά τη ΝΔ εν τέλει δικαιώνει Μητσοτάκη για Novartis

Πώς ο Βενιζέλος κατά τη ΝΔ εν τέλει δικαιώνει Μητσοτάκη για Novartis
Γραφεία της Novartis Denis Linine

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο στέκονται στην επισήμανση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ πως απαιτούνται ισχυρά στοιχεία για να κινηθεί η ποινική διαδικασία του άρθρου 86, εμμένοντας στην ορθότητα της απόφασης για Τσίπρα. Η πρόταση της ΝΔ θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα

Η υπόθεση Novartis κυριάρχησε και χθες στην πολιτική επικαιρότητα, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει προανακριτική επιτροπή, να αντεπιτίθεται, τον Ανδρέα Λοβέρδο να καταθέτει κατονομάζοντας το “Ρασπούτιν” και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να παρεμβαίνει με δήλωση του.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τασσόταν στη δήλωση του υπέρ εξεταστικής για όλα τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα σε σκευωρία πολιτικά πρόσωπα, καθώς πολιτικά κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισήμαιναν την αναφορά του πως για να κινηθεί η ποινική διαδικασία του άρθρου 86 για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο και βεβαίως για πρώην πρωθυπουργούς “πρέπει να υπάρχουν ισχυρά και προφανή στοιχεία”.

Ο κ.Βενιζέλος βέβαια υποστηρίζει την ανάγκη εξεταστικής για να προκύψουν τέτοια στοιχεία, αλλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο έλεγαν πως προφανώς και εκείνος αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν ισχυρά και προφανή στοιχεία, ενώ φυσικά δεν είναι δεδομένο ότι θα προέκυπταν σε περίπτωση εξεταστικής.

Σημείωναν επίσης την αναφορά του για την πρόταση σύστασης προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο. “Η Κοινοβουλευτική Πλειοψηφία θεώρησε ότι επαρκούν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία προκειμένου να κινηθεί κατευθείαν η διαδικασία του άρθρου 86 για ένα πρώην υπουργό. Πρόκειται για μια επιλογή προβλεπόμενη από το Σύνταγμα. Και η διαδικασία αυτή, που ούτως ή άλλως αφορά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωμένη δικανική διερεύνηση μιας υπόθεσης που έχει ως πραγματικό αντικείμενο τον βιασμό των θεσμών”, ανέφερε ειδικότερα ο κ.Βενιζέλος.

Στο Μαξίμου επιμένουν στην ορθότητα της επιλογής για προανακριτική για Παπαγγελόπουλο και στο να μην κινηθεί καμία διαδικασία για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού ελλείψει στοιχείων θα έδινε το δικαίωμα στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει τις κατηγορίες περί πολιτικής δίωξης στη ΝΔ. Εξάλλου επισήμαιναν, εφόσον αποδειχθεί ενοχή του κ.Παπαγγελόπουλου, η πολιτική ευθύνη σε κάθε περίπτωση θα βαραίνει τον πολιτικό του προϊστάμενο.

Η πρόταση της ΝΔ αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά θα ψηφιστεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη στις 30 του μήνα. Και αφού η Βουλή αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την έρευνα για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ή εάν αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη (με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά), και η πολιτική επικαιρότητα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς, θα ανοίξει ένα μείζον για την κυβέρνηση θέμα: Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, για την οποία ο κ.Μητσοτάκης θα καλέσει σε συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς επιθυμώντας να επιτύχει συναίνεση, ει δυνατόν και του ΣΥΡΙΖΑ. Και μέσω της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού θα ανοίξει βεβαίως και η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. 

Σημειωτέον ότι και το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για προανακριτική αναφορικά με τις ευθύνες Παπαγγελόπουλου. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα