Πώς ψήφιζαν στη Βουλή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τη Χρυσή Αυγή

Πώς ψήφιζαν στη Βουλή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τη Χρυσή Αυγή
Eurokinissi

Διαφορά 31,6% «υπέρ» της Νέας Δημοκρατίας, στο πόσες φορές τήρησε ίδια στάση με την Χρυσή Αυγή στις ψηφοφορίες νομοσχεδίων από το 2015 έως και το 2019. Στο 35,8% η «ταύτιση» ΝΔ-Χρυσής Αυγής, στο 4,2% η «ταύτιση» ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με έρευνα του Vouliwatch.

«Μαίνονταν» και κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, για την πολιτική πρακτική, την αντιμετώπιση ενίοτε και την «συμβατότητα» πολιτικών αντιλήψεων, με την Χρυσή Αυγή, μετά την καταδίκη του νεοναζιστικού μορφώματος ως εγκληματική οργάνωση από το Τριμελές Εφετείο. Υπό αυτό το πρίσμα μπορούν να συμβάλουν στην ενημέρωση των πολιτών τα στατιστικά δεδομένα από την κοινοβουλευτική συμπεριφορά των δύο κομμάτων, στην 4ετία 2015-2019, για την οποία υπάρχουν επεξεργάσιμα στοιχεία. Δηλαδή την στάση που τηρούσαν στις ψηφοφορίες νομοσχεδίων στην Βουλή. Ακριβώς αυτό το αντικείμενο είχε η έρευνα που δημοσιοποίησε το Δεκέμβριο του 2019 η ανεξάρτητη – μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία Vouliwatch, που είδικεύεται στην καταγραφή των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων.

Σε αυτήν παρατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία με βάση τα στατιστικά των ψηφοφοριών στην κοινοβουλευτική σύνοδο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2019. Δηλαδή σε ολόκληρη την 4ετία που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί καταγράφεται μία διαφορά, της τάξης του 31,6% στον βαθμό ταύτισης στις ψηφοφορίες ανάμεσα στην Ν.Δ και την Χρυσή Αυγή, και τον βαθμό ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής. Πιο συγκεκριμένα στην συγκεκριμένη τετραετία Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή είχαν κοινή θέση στις ψηφοφορίες της Βουλής σε ποσοστό 35,8%. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, είχαν ποσοστό ταύτισης της τάξης του 4,2%.

Μάλιστα τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Vouliwatch είναι ενδεικτικά και για τις δύο κοινοβουλευτικές περιόδους την ΙΣΤ’ και την περίοδο ΙΖ’ της Βουλής το συγκεκριμένο διάστημα. Τα στοιχεία ανά περίοδο έχουν ως εξής: Την ΙΣΤ’ περίοδο (πρώτο 6μηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ) Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή ταυτίστηκαν στην ψήφο τους κατά 36,76% ενώ αντίστοιχα ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή ταυτίστηκαν κατά 10,5%. Την ΙΖ’ κοινοβουλευτική περίοδο (μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015) η Νέα Δημοκρατία ταυτίστηκε με την Χρυσή Αυγή σε ποσοστό 35,7% ενώ η αντίστοιχη ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής ήταν 3,78%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αντίστοιχα ποσοστά σε αυτές τις περιόδους για το Κίνημα Αλλαγής που ήταν στην Βουλή ως ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αυτά είναι 36,76% την ΙΣΤ’ περίοδο δηλαδή ίδια με αυτά της Ν.Δ, ενώ μειώνονται αισθητά στο 26,1% στην ΙΖ’ περίοδο.

Όσον αφορά τους απόλυτους αριθμούς στην ΙΣΤ’ περίοδο ψηφίστηκαν μόλις 19 νομοσχέδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά ψήφισε όλα τα νομοσχέδια που εισηγήθηκε (1 καταψήφισαν οι ΑΝ.ΕΛ η οποίοι μετείχαν στην κυβέρνηση). Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε 11 και υπερψήφισε 6 ενώ η Χρυσή Αυγή καταψήφισε 9, ψήφισε παρών σε 6, υπερψήφισε 2 και δεν μετείχε σε 2. Στην ΙΖ’ περίοδο ψηφίστηκαν συνολικά 288 νομοσχέδια από τον ΣΥΡΙΖΑ (οι συγκυβερνώντες ΑΝ.ΕΛ καταψήφισαν 6). Από αυτά η Ν.Δ καταψήφισε 89, υπερψήφισε 184, δήλωσε σε 9 παρών και σε 9 ακόμη απείχε. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε 225, υπερψήφισε 14, δήλωσε παρών σε 44 και απείχε σε 8.

Η Χ.Αυγή στην Βουλή τον Μάϊο του 2015. Εικόνες που είναι πάνδημη απαίτηση να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν Eurokinissi

Να σημειωθεί ότι τα αριθμητικά δεδομένα προκύπτουν από το σύνολο των ψηφοφοριών που πραγματοποιήθηκαν στην Βουλή στις προαναφερόμενες περιόδους. Στα νομοσχέδια που έγιναν περιλαμβάνονται π.χ και οι κυρώσεις ευρωπαϊκών η διακρατικών συμβάσεων, στις οποίες λόγω ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ιδίως στην ΙΣΤ’ περίοδο υπήρξε θετική ψήφος και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Επίσης τα εν λόγω στοιχεία παρατίθεται προς ενημέρωση με δεδομένο ότι η πολιτική αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο. Έτσι δεν μπορεί να ερμηνευθεί απλώς με στατιστικά ή αριθμητικά στοιχεία. Αντιθέτως προέχει η ερμηνεία τους και η αξιολόγησή τους. Είναι π.χ χαρακτηριστικό ότι η σύμπτωση στις ψηφοφορίες μεταξύ ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής στην ίδια έρευνα ξεπερνά το 70%, δίχως αυτό όμως σε καμία περίπτωση να συνιστά πολιτική ταύτιση, αφού οι δύο σχηματισμοί, τουναντίον, είναι ο …ορισμός του «αντίθετου». Άλλωστε όπως είναι γνωστό η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως «εγκληματική οργάνωση» και για την επίθεση που πραγματοποίησε το 2013 κατά των συνδικαλιστών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Τα αριθμητικό δεδομένο προφανώς οφείλεται σε άλλους στατιστικούς παράγοντες, κυρίως στην πάγια τακτική του ΚΚΕ να δίνει αρνητική ψήφο στις ευρωπαϊκές συμβάσεις και συνολικά στα κυβερνητικά νομοσχέδια επί χρόνια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα