Πρόεδρος εφαρμογής του μνημονίου και καταπολέμησης της διαφθοράς

Πρόεδρος εφαρμογής του μνημονίου και καταπολέμησης της διαφθοράς
Discussion and vote at the plenum of the Greek parliament on the new agreement and the new prior actions required. In Athens, on Aug. 13, 2015 / , , 13 , 2015 Sooc

Αυλαία σήμερα για το νομοθετικό έργο στη νέα Βουλή με τον Νίκο Βούτση να αναλαμβάνει το ρόλο της έγκαιρης ψήφισης των μνημονιακών δεσμεύσεων με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες για την εικόνα της κυβέρνησης

Με αποστολή να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της ψήφισης των σκληρών μνημονιακών διατάξεων χωρίς να τρωθεί το κοινωνικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των πολιτικών του αντιπάλων του αλλά και να συντηρήσει το ηθικό πλεονέκτημα του κόμματος σε θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς αναλαμβάνει από σήμερα την επίβλεψη του νομοθετικού έργου ο Νίκος Βούτσης.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής μπορεί να έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής κατά την τριήμερη ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων αλλά το ουσιαστικό έργο του αρχίζει σήμερα με την προγραμματισμένη κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με την πρώτη δέσμη προαπαιτουμένων της τρόικας. Ρίχνεται λοιπόν στα βαθιά καθώς θα πρέπει να επιβλέψει την επείγουσα κοινοβουλευτική διαδικασία  των σκληρών μέτρων του Μνημονίου∙ των πρώτων που καλείται να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δίχως τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που επελέγη καθώς συγκαταλέγεται στα λίγα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να δώσουν τη μάχη του Προεδρείου της Βουλής απέναντι στην νέα σκληρή στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Βούτσης είχε αναλάβει, εξάλλου, ανάλογο ρόλο κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ όταν ερχόταν συχνά στη Βουλή για να τοποθετηθεί σε θέματα «υψηλής πολιτικής» που δεν σχετίζονταν αναγκαστικά με το χαρτοφυλάκιο του. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε τη σκληρή αντιπαράθεση που είχε με τη Ντόρα Μπακογιάννη της ΝΔ και τον Ανδρέα Λοβέρδο του ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των ταμείων, στο τέλος της οποίας γύρισε και είπε χαμηλόφωνα στον παρακείμενο Παναγιώτη Λαφαζάνη: «ξέρω να τους χτυπάω εγώ ρε…», προκαλώντας αντιδράσεις. Ο νέος πρόεδρος φέρεται, όμως, αποφασισμένος και να τηρήσει το σφικτό χρονοδιάγραμμα ψήφισης των μνημονιακών ρυθμίσεων δίχως περιττές χρονοτριβές και νομικίστικες αγκυλώσεις καθώς δηλώνει ότι αυτή η Βουλή οφείλει να κλείσει οριστικά και τυπικά τον πολυετή κύκλο των μνημονίων.

Η επιλογή του κ. Βούτση είναι, επίσης, άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόφαση του πρωθυπουργού να αντισταθμίσει τα υφεσιακά μέτρα με άμεσες πρωτοβουλίες για την πάταξη της διαφθοράς. Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής που έχει στηλιτεύσει πολλάκις τα «κανάλια της διαπλοκής» πήρε, κατά πληροφορίες, το πράσινο φως για να προωθήσει τάχιστα ως προς την κοινοβουλευτική διερεύνηση των δικογραφιών που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή καθώς και να αναψηλαφήσει τη Λίστα Λαγκάρντ. Επιπλέον, ευαγγελίζεται ότι θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν τις διαδικασίες για την περικοπή των φορολογικών και άλλων προνομίων των βουλευτών που βάλτωσαν κατά την προηγούμενη ταυτόχρονα περίοδο. Η θητεία του θα κριθεί, όμως, και σε θέματα χαμηλότερης πολιτικής όπως είναι για παράδειγμα η περικοπή των παχυλών μισθών μερίδας συμβασιούχων της Βουλής, η απομάκρυνση αργόμισθων υπαλλήλων και η αποκατάσταση όσων βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας είναι, όμως, και ο άνθρωπος που θα κληθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του Προεδρείου με τους βουλευτές όλων των πτερύγων μετά τη θυελλώδη θητεία της προκατόχου του, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Την ημέρα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης δεν έδειξε πάντως να το καταφέρνει άριστα αφού τοποθετήθηκε διαδοχικά μεγάλος αριθμός υπουργών δίχως να παρεμβληθούν βουλευτές της αντιπολίτευσης, αντίθετα με τα κοινοβουλευτικά ειωθότα. Το γεγονός στηλίτευσε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η απόφαση του νέου Προέδρου να αλλάξει, πάντως, σελίδα στη Βουλή τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι μέσα στην πρώτη εβδομάδα της θητείας του όρισε νέο Γενικό Γραμματέα τον πρώην διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αθανασίου και νέο Ειδικό Γραμματέα τον στενό συνομιλητή του Τσίπρα και έμπειρο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες Κώστα Βασιλάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα