Προγραμματικές δηλώσεις: Τι είπε ο πρωθυπουργός για ΕΚΑΒ, προσλήψεις και συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιώτες

Προγραμματικές δηλώσεις: Τι είπε ο πρωθυπουργός για ΕΚΑΒ, προσλήψεις και συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιώτες
Φωτογραφία αρχείου διακομιδή ασθενή σε νοσοκομείο INTIME NEWS

Προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία, αλλά και τις προσλήψεις σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ θα δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ την επόμενη τετραετία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στη Βουλή και στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον «οδικό χάρτη» διακυβέρνησης της νέας τετραετίας, με έμφαση και στον τομέα της Δημόσιας Υγείας περιέγραψε το απόγευμα της Πέμπτης από το Βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το ΕΣΥ άντεξε στην πανδημία, ενώ αναδείχτηκαν οι χρόνιες παθογένειές του και σημείωσε ότι χρειάζεται ριζική αναμόρφωση, ενώ αναφέρθηκε στην απαλλαγή από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

«Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί και για μένα και για την κυβέρνηση ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα», σημείωσε.

«Μια σειρά από έργα υποδομής υλοποιούνται ήδη. Δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, κοστολογούνται στο 1,5 δισ. ευρώ. Οι πολίτες θα δουν τα πρώτα αποτελέσματα εντός των επόμενων μηνών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η δέσμευση για 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ σε ορίζοντα τετραετίας ισχύει στο ακέραιο.

Οι 800 από αυτές τις θέσεις αφορούν το ΕΚΑΒ, ανεξάρτητα από τις άλλες δράσεις. «Το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε 7-15 λεπτά. Συγκροτούμε μια μεγάλη ομάδα από δικυκλιστές διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων. Θα μισθώσουμε ελικόπτερα από το εξωτερικό επίσης», ανέφερε επίσης.

Οι παρεμβάσεις, όπως είπε, διασταυρώνονται και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες, για όλα τα βασικά νοσήματα.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απέδειξε στην πράξη ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται προς όφελος του πολίτη και δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ουσιαστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ειδικά για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. «Η ψυχική υγεία είναι μια βόμβα στη δημόσια υγεία και θα χρειαστεί να διαθέσουμε σημαντικούς πόρους», κατέληξε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα