Νέα "ρουκέτα" Ζάεφ: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ AP

"Είναι γεγονός ότι στη συμφωνία υπάρχει αναφορά σε 'μακεδονική' γλώσσα, είναι γεγονός ότι αυτή ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών και αυτό είναι κάτι που είναι αποδεκτό και αποτελεί μέρος της συμφωνίας" ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κληθείς να απαντήσει εάν τα όσα είχε περί «μακεδονικής γλώσσας» είναι αντιπαραγωγικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν υπάρχουν πληροφορίες πως η Ελλάδα προετοιμάζει παράρτημα για το συγκεκριμένο τμήμα της συμφωνίας: Ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο παράρτημα της συμφωνίας, πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ έκανε και νουθεσίες προς την ελληνική πλευρά να είναι πιο προσεκτική στις δηλώσεις της...

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σημαντικό είναι πως πρέπει και οι δύο πλευρές να προσέχουμε την φρασεολογία μας. Είναι γεγονός ότι στη συμφωνία υπάρχει αναφορά σε 'μακεδονική' γλώσσα, είναι γεγονός ότι αυτή ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών και αυτό είναι κάτι που είναι αποδεκτό και αποτελεί μέρος της συμφωνίας, όπως είναι γεγονός ότι θα γίνουμε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Πρέπει να προσέχουμε επειδή το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τη 'μακεδονική' μας γλώσσα, είναι αποδεκτό και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα», είπε ο κ. Ζάεβ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA», απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση μετά την ολοκλήρωση της σημερινής ανοιχτής συζήτησης στην πόλη Στιπ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα οικοδομηθεί φιλία και όχι εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό, Σκόπια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προσφυγές στο ΣτΕ για τις αλλαγές στα βιβλία Ελλάδας και Σκοπίων

ΠΓΔΜ: Στις 15 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ζάεφ: Μοναδική μας φιλοδοξία να τείνουμε το χέρι, να χτίσουμε φιλίες

Νέο "μάζεμα" πΓΔΜ για την "μακεδονική" γλώσσα: "Οι δηλώσεις Ζάεφ ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο"

SHARE: