Προσφυγή Βαρουφάκη κατά ΕΚΤ για τη διακοπή ρευστότητας το 2015

Προσφυγή Βαρουφάκη κατά ΕΚΤ για τη διακοπή ρευστότητας το 2015

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συνιδρυτής του DiEM25 ζητά εξηγήσεις για το αν ήταν νόμιμη η διακοπή ρευστότητας κατά τους δύσκολους μήνες της διαπραγμάτευσης το καλοκαίρι του 2015

Μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέθεσαν ο συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με το γερμανό ευρωβουλευτή De Masi, ζητώντας να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δημοσιότητα τη γνωμάτευση των νομικών της συμβούλων σχετικά με τη νομιμότητα της ενέργειάς της να κόψει τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία κατά τη διαπραγμάτευση του 2015.

Σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του DiEM25 σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι: «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όπως η ΕΚΤ ασκούν de facto κάποιας μορφής εξουσία. Σε μια δημοκρατία όμως η εξουσία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη. Αν αυτό συμβαίνει, τότε εκπροσωπούνται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μονάχα συγκεκριμένα τραπεζικά συμφέροντα εις βάρος ολόκληρων κοινωνιών όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας το 2015».

Και συνεχίζει: «Κανονικά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να εκπροσωπούν όλους τους Ευρωπαίους. Αυτό προϋποθέτει διαφάνεια, διάκριση ρόλων και εξουσιών, καθώς και δημοκρατική λογοδοσία. Αυτά είναι που απαιτεί το DiEM25 και εκφράζει τις απαιτήσεις αυτές με όλους τους δυνατούς τρόπους. Είτε με κινηματική δράση, είτε με προσφυγή στη δικαιοσύνη, είτε με την κατάθεση αυτών των θέσεων στο εκλογικό σώμα».

«Την απαίτηση για λογοδοσία της ΕΚΤ σχετικά με την εκβιαστική πρακτική της, έπρεπε να συνυπογράφουν και εκείνοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που σήμερα υποκριτικά θρηνούν για τα μέτρα. Δυστυχώς όμως, η αποδοχή της πολιτικής της λιτότητας σημαίνει και αποδοχή του τρόπου με τον οποίο αυτή επιβλήθηκε: με εκβιασμό και αδιαφάνεια» καταλήγει το DiEM25.

SHARE:

24Media Network