Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ: Να διδάσκεται η Μάχη της Κρήτης στα σχολεία

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ: Να διδάσκεται η Μάχη της Κρήτης στα σχολεία
ΑΜΠΕ

Ο Χάρης Μαμουλάκης και 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν αν προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει την ύλη του μαθήματος της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου ώστε να ενσωματωθεί σε αυτή η Μάχη της Κρήτης.

Την εισαγωγή της Μάχης της Κρήτης, ως ενότητα στην ύλη της ιστορίας της Γ’ Λυκείου, ζητάει με νέα Κοινοβουλευτική παρέμβαση – Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή 17 ακόμη Βουλευτών.

«Η Μάχη της Κρήτης, εκτός από μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας, έχει αποδειχθεί ότι επηρέασε καθοριστικά την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και η ηρωική αντίσταση των Κρητικών, έχουν χαραχτεί στην συλλογική μνήμη με ανεξίτηλο τρόπο. Ήρθε η ώρα να αποτυπωθούν και στην διδακτέα ύλη, έτσι ώστε τα παιδιά μας να μαθαίνουν την ιστορία του τόπου μας και τα κατορθώματα των προγόνων μας.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, είναι γνωστές οι συνέπειες που είχαν για τον Χίτλερ οι τεράστιες απώλειες στις επίλεκτες μονάδες των αλεξιπτωτιστών και στην γερμανική αεροπορία, αλλά και η συμβολή της Μάχης στην καθυστέρηση της επίθεσης του γερμανικού στρατού στην τότε Σοβιετική Ένωση. Τα παραπάνω είναι γνωστά στην κοινότητα των ιστορικών και του ευρύτερου αναγνωστικού και φιλομαθούς κοινού αλλά οι ίδιοι οι μαθητές στερούνται επί της ουσίας οποιασδήποτε συστηματικής ενασχόλησης μαζί τους μέσα από το μάθημα της Ιστορίας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο Χάρης Μαμουλάκης

Η ερώτηση:

“Η σημασία και η συμβολή της Μάχης της Κρήτης για την τελική έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει πολλαπλώς τεκμηριωθεί από την ιστοριογραφική κοινότητα. Είναι γνωστές οι συνέπειες που είχαν για τον Χίτλερ οι τεράστιες απώλειες στις επίλεκτες μονάδες των αλεξιπτωτιστών και στην γερμανική αεροπορία αλλά και η συμβολή της Μάχης στην καθυστέρηση της επίθεσης του γερμανικού στρατού στην τότε Σοβιετική Ένωση. Τα γεγονότα που εκκίνησαν με την αεραπόβαση των Γερμανικών δυνάμεων στον νησί την 20 Μαΐου του 1941 και η αντίσταση των ισχνών συμμαχικών δυνάμεων με την ηρωική συνδρομή του τοπικού πληθυσμού έχουν χαραχτεί στην συλλογική μνήμη των κατοίκων του νησιού με ανεξίτηλο τρόπο. Τα παραπάνω είναι γνωστά στην κοινότητα των ιστορικών και του ευρύτερου αναγνωστικού και φιλομαθούς κοινού αλλά οι ίδιοι οι μαθητές στερούνται επί της ουσίας οποιασδήποτε συστηματικής ενασχόλησης μαζί τους μέσα από το μάθημα της Ιστορίας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όπως είναι γνωστό, η ύλη της ιστορίας του βιβλίου της Τρίτης Λυκείου επεκτείνεται μέχρι και την περίοδο του Β’ Π.Π. χωρίς όμως να έχει κάποια ιδιαίτερη ή εκτενή αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην Μάχη της Κρήτης. Η συγκυρία της συμπλήρωσης των 81 χρόνων προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε η πολιτεία να αναθεωρήσει την διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου και να εισάγει τα παραπάνω γεγονότα στην διδακτέα ύλη.

Από τα αποκαλυπτήρια γλυπτικής σύνθεσης στο πολεμικό Μουσείο αφιερωμένη στην Αστράτευτο Μαχητή της Μάχης της Κρήτης. Από τα αποκαλυπτήρια γλυπτικής σύνθεσης στο πολεμικό Μουσείο αφιερωμένη στην Αστράτευτο Μαχητή της Μάχης της Κρήτης.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει την ύλη του μαθήματος της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου ώστε να ενσωματωθεί σε αυτή η Μάχη της Κρήτης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Αβραμάκης Λευτέρης

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Γιάννης

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Θάνος

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος (Πάνος) Παναγιώτης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα