Προβληματισμός για τις διερευνητικές με Τουρκία μετά τις νέες προκλήσεις

Προβληματισμός για τις διερευνητικές με Τουρκία μετά τις νέες προκλήσεις
Γιάννης Οικονόμου Eurokinissi

Το προγραμματισμένο ραντεβού της 22ας Φεβρουαρίου δεν έχει ακυρωθεί, ωστόσο η Αθήνα ανησυχεί τι θα κάνει η Τουρκία, η οποία βάζει πάλι ανυπόστατα θέματα στο τραπέζι

Μετά τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός για τον επόμενο κύκλο διερευνητικών επαφών, που είναι προγραμματισμένος για τις 22 Φεβρουαρίου, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι διπλωματικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Η Ελλάδα προχώρησε νωρίτερα σήμερα σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά μετά από αλλεπάλληλες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, ενώ θα ενημερώσει ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ για την κλιμάκωση της τουρκικής συμπεριφοράς. Κλιμάκωση η οποία προϊδεάζει και για τη στάση της τουρκικής πλευράς στις επικείμενες διερευνητικές επαφές.

Ερωτηθείς εάν με δεδομένη τη τουρκική προκλητικότητα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές στις 22 του μήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν έκρυψε την ενόχληση και ανησυχία της Αθήνας, λέγοντας: “Η κυβέρνηση πάντα πιστεύει στην επικοινωνία με την άλλη πλευρά. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν παρατηρούμε την εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Όλα αξιολογούνται”.

Κληθείς να διευκρινίσει όμως εάν η τελευταία φράση του σημαίνει πως θα ακυρωθεί ο προγραμματισμένος γύρος των διερευνητικών, ο κ.Οικονόμου απάντησε πως δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά επανέλαβε ότι: “Από τη μία προφανώς είμαστε υπέρ του διαλόγου. από την άλλη δεν περνά απαρατήρητη η όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας”.

Προφανώς η Αθήνα δεν θέλει να πάρει το βάρος της ευθύνης για διακοπή του διαλόγου, αλλά ανησυχεί για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις που θα θέσει ξανά η τουρκική πλευρά στις διερευνητικές.

Ο κ.Οικονόμου δήλωσε πως: “Όλες οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς απαντώνται αμέσως”, υπενθυμίζοντας πως αντέδρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην πρόκληση του Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία.

Εκτίμησε ότι η διεθνής κοινότητα συμμερίζεται τις θέσεις της Ελλάδας. “Όλος κόσμος κατανοεί το αβάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών”, σχολίασε. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ενισχύει το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας με τις συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία, Αιγυπτο. Ενώ επέμεινε στη σημασία της θωράκιση της άμυνας της χώρας, αφήνοντας εκ νέου αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: “Θα προτιμούσαμε να συμμερίζονται όλοι στη χώρα, αναγνωρίζοντας ότι έχοντα απέναντι ένα γείτονα που προκαλεί, ότι η η άμυνα της χώρας είναι προτεραιότηα και αυτοσκοπός”.

Απέδωσε δε την προκλητικότητα της Άγκυρας σε νευρικότητα για την οικονομική κατάσταση στη γειτονική χώρα, αλλά και στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της Ελλάδας με ενέργειες όπως για τα εξοπλιστικά.

Επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αφήνοντας ανοιχτό στο πλαίσιο της ενεργειακής συνεργασίας και με το βλέμμα στην κρίση στην Ουκρανία, η Ελλάδα να αυξήσει την προμήθεια αιγυπτιακού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ.Μητσοτάκης αύριο στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια να έχει διμερείς συναντήσεις, καθώς προφανώς η Αθήνα θα ήθελε ιδίως σε αυτή τη συγκυρία μία συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα