Ψηφίζεται σήμερα η εξεταστική για “λίστα Πέτσα” και δημοσκοπήσεις

Ψηφίζεται σήμερα η εξεταστική για “λίστα Πέτσα” και δημοσκοπήσεις
Για πρώτη φορά εφαρμόζεται σήμερα η διάταξη του αναθεωρημένου συντάγματος για σύσταση εξεταστικής μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης Eurokinissi

Θα στηριχθεί στις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Απών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απόντα, αναμένεται σήμερα να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Βουλή η διάταξη του αναθεωρημένου Συντάγματος που δίνει την δυνατότητα στην αντιπολίτευση να αποφασίσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με την υπερψήφιση της σχετικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποθέσεις της «Λίστας Πέτσα» και της κρατικής χρηματοδότησης στην εταιρία δημοσκοπήσεων Opinion Poll.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος (68 παρ.2) για την υπερψήφιση της πρότασης απαιτούνται 120 ψήφοι, οι οποίες υπερ-καλύπτονται με βάση τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που στο σύνολό τους έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν «υπέρ». Η κοινοβουλευτική αριθμητική λέει ότι η πρόταση συγκεντρώνει συνολικά 141 θετικές ψήφους. Σε αυτές αθροίζονται οι 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 22 του Κινήματος Αλλαγής, οι 15 του ΚΚΕ, οι 10 της Ελληνικής Λύσης και οι 8 του Μέρα 25.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να παρέμβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Στην ομιλία του θα αναφερθεί τόσο στους λόγους που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση. Αυτοί αφορούν την εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δαπανήθηκε δημόσιο χρήμα ώστε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την στήριξη της πλειοψηφίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με το πρόσχημα της διαφημιστικής καμπάνιας για την πανδημίας. Επίσης να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη μέσω δημοσκοπήσεων. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κομοτηνή όπου περιόδεσε. Τόνισε ότι η κυβέρνηση «έχει ξοδέψει εκατομμύρια από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων όχι για να πείσει τους πολίτες να εμβολιστούν, αλλά για να επιβάλει στα ΜΜΕ να κρύβουν την αλήθεια και να λιβανίζουν τον κύριο Μητσοτάκη»

Παρέμβαση στην Βουλή τόσο για την εξεταστιή επιτροπή όσο και για την πανδημία αναμένεται σήμερα από τον Αλέξη Τσίπρα Eurokinissi

Παράλληλα όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναφερθεί στο μείζον θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την έξαρση της πανδημίας. Όπως επισήμανε χθές «εδώ και ενάμιση χρόνο ο κύριος Μητσοτάκης διαχειρίζεται την πανδημία με τρόπο που γεννά νέα προβλήματα αντί να δίνει λύσεις. Επιστρατεύει το ψέμα και την προπαγάνδα αντί να αναμετρηθεί με την αλήθεια και την σκληρή πραγματικότητα . Προστατεύει τα συμφέροντα μιας χούφτας ιδιωτικών ομίλων στην υγεία αντί να οχυρώνει το εθνικό σύστημα υγείας». Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει την θέση του ότι εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει την δημόσια υγεία, τότε έχει έρθει η ώρα να φύγει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως θεωρούν απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να οριστεί η συζήτηση της πρότασης για εξεταστική επιτροπή (μετά από απανωτές αναβολές) ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο εξωτερικών. Θεωρούν πως το έκανε για να αποφύγει να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης.

Ενδιαφέρον για την στάση του ΚΙΝ.ΑΛ

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι τοποθετήσεις των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής. Ιδίως μετά την χθεσινή πρωτοβουλία του Ανδρέα Λοβέρδου να «σπάσει» την γραμμή του κόμματος και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τον ποινικό κώδικα, για τον οποίο η Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ είχε αποφασίσει να ψηφίσει παρών.

Όσον αφορά την σημερινή ψηφοφορία για την εξεταστική επιτροπή το τρίτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα είχε αποφασίσει την υπερψήφισή της όταν ακόμη στην θέση της προέδρου βρίσκονταν η Φώφη Γεννηματά. Θυμίζουμε ότι ως εκπρόσωπος τύπου τότε και σήμερα υποψήφιος για την προεδρία Παύλος Χρηστίδης είχε δηλώσει χαρακτηριστικα:«Τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές. Έτσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως και το θέμα θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα