Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι στον Ερντογάν

Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι στον Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα AP

"Η Ελλάδα έχει ικανότατες ένοπλες δυνάμεις, δεν απειλούμε κανέναν αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα έναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Η ένταση που ασκεί η Τουρκία στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνεται μέσα από ένα περίπλοκο πλέγμα που συγκροτείται γύρω από το γεωτρύπανο “Πορθητή”, τους S-400, τα F-35 και τις λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις Ερντογάν-ΗΠΑ.

Όπως είναι κατανοητό, η ανισορροπία αυτή δημιουργεί εντάσεις και προς τα δικά μας τα σύνορα, με τον Τούρκο πρόεδρο να προχωρεί σε μπαράζ παραβιάσεων στον ελληνικό FIR.

Το πρωί της Τετάρτης, δύο τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι το Αγαθονήσι και το Κουνέλι σε ύψος πάνω από 25.000 πόδια.

Την Τρίτη, ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τουρκικά αεροσκάφη που είχαν πετάξει πάνω από την Κίναρο, το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς σε ύψη που κυμαίνονταν από 22.000 έως 27.000 ποδιών.

Ερωτηθείς για το μπαράζ των προκλήσεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης απάντησε από το Τατόι κατά την τελετή παραλαβής των 12 νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών, πως η “Τουρκία δεν βοηθά” στην αποκλιμάκωση της έντασης, κάτι που αποτελεί πάγιο στόχο της ελληνικής πλευράς.

“Αμοιβαίο κέρδος η αποκλιμάκωση αλλά και ετοιμότητα”

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός είπε: “Αντιμετωπίζονται και αναχαιτίζονται όλες οι παραβιάσεις όπως προβλέπεται και όπως έχουμε σαν πάγια τακτική. Οι συζητήσεις και οι προσπάθειες έχουν στόχο να πέσει η ένταση. Με αυτές τις μεθοδεύσεις και με αυτούς τους τρόπους αντίδρασης δεν βοηθάνε οι Τούρκοι σε αυτή την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, γιατί είναι προς το κέρδος και των δύο πλευρών, να σταματήσουν αυτού του τύπου οι παραβιάσεις και οι ενέργειες”.

Λίγο αργότερα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha και ερωτηθείς σχετικά, για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο κ. Αποστολάκης δεν έκανε λόγο για “θερμό επεισόδιο”.

“Προφανώς και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να μην εφησυχάζουμε. Αλλά άλλο αυτό και άλλο να μιλάμε για θερμό επεισόδιο…Αυτό το έκανε ο κ. Σημίτης για δικούς του λόγους, ίσως γιατί έχει μνήμες για δικούς του λόγους από το 1996. Πέραν αυτού έχουμε έναν γείτονα σε εσωτερική ένταση και ενώ συντελούνται ανακατατάξεις στην περιοχή. Ωστόσο θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ισχυρότερες συμμαχίες και γεωστρατηγική θέση από ότι έχει τώρα.

Επίσης έχει ένοπλες δυνάμεις σε εξαιρετικό επίπεδο, δεν υπάρχει ούτε φόβος ούτε ανησυχία. Είμαστε μία χώρα του διαλόγου, αλλά δεν θα δεχθούμε από κανέναν την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτό που έγινε στην Κύπρο ήταν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που προκάλεσε την ομόθυμη καταδίκη της ΕΕ. Να κατανοήσουν οι γείτονες ότι οι εντάσεις στο εσωτερικό τους και η τακτική τους οδηγεί αδιέξοδο, να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου και αν συνεχίσουν την τακτική των παραβιάσεων θα έχει συνέπειες”.

Νευρικότητα Ερντογάν

Θυμίζουμε εδώ πως ο Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να χαράξει τις επόμενες κινήσεις του σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία κατά του πληρώματος “Πορθητής” αλλά και αλλά και την κρίση με τις ΗΠΑ με φόντο την αγορά των S-400 και τον αποκλεισμό των Τούρκων πιλότων από την εκπαίδευση στα F-35.

H απόφασή του ήταν να παραδοθεί τελικά το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 μέσα στον επόμενο μήνα, κάτι που δείχνει πως είναι ανυποχώρητος.

Η απόφαση να ανασταλεί η εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών στα F-35 στις ΗΠΑ, δημιούργησε μεγάλη αμηχανία στην τουρκική πλευρά. Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να παραδοθούν τελικά βάσει σχεδιασμού οι S-400, με την τουρκική πλευρά να παίρνει όπως αναφέραμε την απόφαση, και πλέον, αναμένουμε τα νέα αντίποινα των ΗΠΑ.

Τα δε εντάλματα σύλληψης κατά του πληρώματος του γεωτρύπανου “Πορθητής” έχουν προκαλέσει την περαιτέρω αντίδραση της Τουρκίας, καθώς εάν γίνουν πράξη θα αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο στα σχέδιά της στην Ανατολική Μεσόγειο ως προς τα ενεργειακά.

Ο Ερντογάν έχει ακυρώσει άλλωστε 39 προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχε προγραμματίσει στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των επαναληπτικών εκλογών για τον δήμο στις 23 Ιουνίου, οι οποίες κρίνονται ως ιδιαιτέρως κρίσιμες για το κόμμα του.

Στόχος του, ο επαναπροσδιορισμός της ρητορικής του με στόχευση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα