Σακελλαρίδης: Λούνα παρκ κερδοφορίας για εταιρίες ενέργειας και τράπεζες η Ελλάδα

Διαβάζεται σε 2'
Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Γαβριήλ Σακελλαρίδης SOOC George Vitsaras

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αποδομεί το αφήγημα της κυβέρνησης για τα εργασιακά.

Με στοιχεία προερχόμενα από την ΕΡΓΑΝΗ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχολίασε με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά το επίπεδο των μισθών αλλά και των προσλήψεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Σακελλαρίδης σχολίασε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ποσοστά των εργαζόμενων που καλύπτονται από Συλογική Σύμβαση Εργασίας, που αμείβονται με λιγότερα από 1000 ευρώ μικτά και που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλήσης.

“Η Εργατική Πρωτομαγιά υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν πέφτει ως μάνα εξ ουρανού. Μόνο με αγώνες κατακτιέται η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη”, καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Σακελλαρίδης.

Η ανάρτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Στην Ελλάδα, 55% των εργαζόμενων αμείβεται με κάτω από 1000 ευρώ μικτά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Το 20% των εργαζομένων με κάτω από 700 ευρώ μικτά.

Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ-27, με μόνη εξαίρεση τη Βουλγαρία που τείνει να την ξεπεράσει.

Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι έχουν τις περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα, σύμφωνα με την Eurostat (41 ώρες μέσο όρο). Επιπλέον, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων που δουλεύουν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα στην ΕΕ (11,6%).

Το 2023, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ από τις 3,2 εκατ. προσλήψεις, οι 1,55 εκατ. ήταν μερικής απασχόλησης.

Στην Ελλάδα, μόλις το 20% των εργαζομένων καλύπτονται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αντίστοιχα όμως τα κέρδη στην Ελλάδα πάνε πολύ καλά. Το 2023, τα εταιρικά κέρδη -βασισμένα στην ολιγοπωλιακή τιμολόγηση- αυξήθηκαν 5,9% σύμφωνα με στοιχεία της ETUC, ενώ την περιοδο 2021-2023, αυξήθηκαν 9,3% (2,1% στην ΕΕ). Η χώρα μας είναι ένα λούνα παρκ κερδοφορίας για τα σούπερ-μάρκετ, τις εταιρίες ενέργειας, τα διυλιστήρια και τις τράπεζες.

Πιο γλαφυρή απεικόνιση από την ταξική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να υπάρξει από τα παραπάνω.

Η Εργατική Πρωτομαγιά υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν πέφτει ως μάνα εξ ουρανού.

Μόνο με αγώνες κατακτιέται η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα