Σακελλαρίδης: Οι κόκκινες γραμμές μας παραμένουν. Τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια

Ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη στους πολιτικούς συντάκτες την Δευτέρα 4 Μαΐου 2015.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη στους πολιτικούς συντάκτες την Δευτέρα 4 Μαΐου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα λάβει η κυβέρνηση σε μια ενδεχόμενη συμφωνία με τους δανειστές, καθώς όπως είπε η διαπραγμάτευση είναι σε πλήρη εξέλιξη

"Όποια μέτρα και αν ληφθούν δεν θα είναι οριζόντια" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια του briefing.

Ο ίδιος απέφυγε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, εύλογα, μιας και η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες εν όψει Eurogroup Δευτέρας στο οποίο όλοι προσδοκούν σε συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές και επιδιώκει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, οι κόκκινες γραμμές επιβεβαιώνονται μέσα από την κοινή δήλωση Πρωθυπουργού-Γιουνκέρ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

"Βλέπουμε από την κοινή δήλωση την αναγκαιότητα καθιέρωσης Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Γιούνκερ υπερασπιζόμενος το ευρωπαϊκό κεκτημένο που είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπέγραψε αυτήν την κοινή δήλωση".

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, o Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε ότι " δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μείωση συντάξεων".

Μάλιστα, σημείωσε ότι "θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως αυτή η συμφωνία πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό". Παρόλα αυτά τόνισε πως δεν "μπορεί να υπάρχει η προσμονή από την πλευρά των θεσμών, για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να κάνει πίσω σε όλα η ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχει πάρει τέτοια εντολή και αυτό δεν είναι μήνυμα ρήξης".

"Από τις 20 Φλεβάρη αποδείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση. Παρόλο που γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν το θέτουμε σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης. Το κομβικό αυτό ζήτημα το αφήνουμε καθώς στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί από την ίδια την πραγματικότητα", πρόσθεσε.

"Το χρηματοδοτικό ζήτημα θα απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και δεν θα είναι νέο μνημόνιο και νέα μέτρα λιτότητας", υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

"Δουλειά και υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δημιουργεί όρους εκπλήρωσης των υποχρέωσεών της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό κάνει και αυτό θα συνεχίσει να κάνει", συνέχισε, ερωτηθείς για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει άμεσο χρονικό ορίζοντα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

"Η συμφωνία θα έλθει στην Βουλή. Ο στόχος του ασφαλιστικού συστήματος θα είναι η προστασία των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας, να τους διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό, όπως και τα εργασιακά είναι κόκκινη γραμμή και η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει σε αυτή μέχρι τέλους", επέμεινε.

"Η κυβέρνηση έχει άμεσο χρονικό ορίζοντα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ το σχέδιο έχει σταλεί στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και επίκειται και ταξίδι του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, στη Γενεύη.

Το καλύτερο για τη χώρα είναι το συντομότερο δυνατό απόφαση, ακόμα και στο Eurogroup της Δευτέρας ή ακόμα και κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών στο πλαίσιο που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση".

"Το πολυνομοσχέδιο θα έρθει όταν καταλήξουμε σε συμφωνία"

"Το πολυνομοσχέδιο θα έρθει όταν καταλήξουμε σε συμφωνία, προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή, ενώ τη Δευτέρα δεν πρόκειται να κατατεθούν άρθρα του πολυνομοσχεδίου", ανέφερε.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στο έργο της Δικαιοσύνης

Ερωτηθείς για το βούλευμα που αφορά στελέχη του ΤΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει τα πάντα ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να εμπλέκεται στο έργο της Δικαιοσύνης.

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ και αν χρειαστεί θα συνεχιστούν και αύριο το πρωί, δήλωσε, δείχνοντας την κρισιμότητα των ημερών.

Για την αξιολόγηση είπε ότι θα αφορά αυτό που πρόκειται να συμφωνήσει η χώρα.

Αν υπάρξει αίτημα από το ΝΑΤΟ για παραχώρηση βάσεων, θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου

Αν υπάρξει αίτημα από το ΝΑΤΟ για παραχώρηση βάσεων, θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network