Σαμαράς από το Άγιο Όρος: "Με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι"

Σαμαράς από το Άγιο Όρος: "Με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι"

Με την πίστη ότι σιγά σιγά αφήνουμε πίσω τις δύσκολες μέρες, ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός την επίσκεψη του στο Άγιο Όρος

Στην κρίση που περνά η χώρα και τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσκεψη του στη Μονή Σίμωνος Πέτρα, εκφράζοντας, παράλληλα, την πίστη ότι σιγά σιγά η Ελλάδα αφήνει πίσω τις μέρες της δοκιμασίας.

«Η πνευματική ακτινοβολία της Μονής σας στο εξωτερικό συνεισφέρει και στο να επανακτήσει η χώρα μας την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία ανάμεσα στους φίλους, αλλά και τον σεβασμό των εχθρών της», τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Περνάμε δύσκολες ώρες, αλλά με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι. Μας ζητήθηκαν μεγάλες θυσίες, αλλά αν ακόμα και στα δύσκολα η πολιτεία βρίσκεται κοντά σας, είναι γιατί έχουμε κοντά μας την Ορθοδοξία και τη γλώσσα. Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω μας τις μέρες της δοκιμασίας σιγά σιγά και η ελληνική πολιτεία θα μπορεί να ανταποκρίνεται πληρέστερα στο καθήκον της απέναντι στο Άγιον Όρος»

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς γέροντες στις Μονές που επισκέφθηκε και τον συγκίνησε ιδιαίτερα ένας γέροντας στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, όταν τον πλησίασε και με δάκρυα στα μάτια είπε στον κ. Σαμαρά: «Πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός να σε αγκαλιάσει. Αυτό παρακαλάω για να βγάλετε την Ελλάδα από την κρίση».

Με την επίσκεψη στη Μονή Σίμωνος Πέτρα ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τη διήμερη παρουσία του στο Άγιον Όρος και το απόγευμα της Κυριακής (16/02) επιστρέφει στην Αθήνα.

Στις συζητήσεις που είχε με την Ιερά Κοινότητα ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μοναστική πολιτεία του Άθω και διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν λύσεις αφού προηγηθεί η εξέταση των θεμάτων από τα αρμόδια υπουργεία σε κάθε τομέα.

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στη διάρκεια της πανηγυρικής έκτακτης Διπλής Ιεράς Συνάξεως του Αγίου Όρους, παρουσία του κ. Σαμαρά, των υπουργών (Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου και Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου) και άλλων κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι τον συνόδευαν, ήταν η αναφορά εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητας στην ευαισθησία, τη φροντίδα και το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για το Άγιον Όρος από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Έγινε λόγος για έμπρακτη απόδειξη της ευαισθησίας του κ. Σαμαρά με τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει για τη διάσωση της αγιορείτικης κληρονομιάς.

Η Ιερά Κοινότητα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη το ειδικό συνταγματικό καθεστώς του Αγίου Όρους.

Επίσης έκανε μνεία και στη συμβολή του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου, την οποία χαρακτηρίζει «ουσιαστική» για την ευόδωση της συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ιερά Κοινότητα.

Η Ιερά Κοινότητα έθεσε θέματα, όπως: Η συμμετοχή του Αγίου Όρους στο πρόγραμμα «Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης»-το νέα ΕΣΠΑ-η φυσιογνωμία του ΚεΔΑΚ, το πρόβλημα της Μονής Εσφιγμένου. Η ενίσχυση της Ασφάλειας και με άλλους αστυνομικούς και του τελωνείου της Δάφνης με επιπλέον προσωπικό. Η συνέχιση της λειτουργίας της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και η ψήφιση κανονιστικών διατάξεων για το Άγιον Όρος.

Η Ιερά Κοινότητα έκανε αναφορά και στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, τις οποίες οι Αγιορείτες μοναχοί διαπιστώνουν και από την απόγνωση που βλέπουν στη συμπεριφορά προσκυνητών, οι οποίοι προσέρχονται στο Άγιον Όρος για να προσευχηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network