Σαμαράς: Ναι σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μείνει η χώρα στο ευρώ

Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δαημοκρατίας την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δαημοκρατίας την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg. Γιατί κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν είναι πραγματικά ευρωπαϊστής με αφορμή τις επαφές με Ρωσία

Θετικός στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας εάν το διακύβευμα είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στο πρακτορείο Bloomberg.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι “την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αγωνίζεται να διασφαλίσει χρηματοδότηση για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, ο βασικός του αντίπαλος λέει ότι είναι έτοιμος να προσφέρει μία πολιτική διέξοδο” και παραθέτει δηλώσεις του κ.Σαμαρά, που σηματοδοτούν την προθυμία του να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση ενότητας εάν οι προϋποθέσεις για να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση προκαλέσουν ρήγμα στον αντιμνημονιακό κυβερνητικό συνασπισμό.

“Εάν το σχέδιο είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, θα προσφέρουμε στήριξη”, δήλωσε ο κ. Σαμαράς. “Έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν μία απόλυτη καταστροφή”.

Αν και ο πρόεδρος της Ν.Δ αμφισβήτησε το κατά πόσον ο κ. Τσίπρας είναι αφοσιωμένος στην παραμονή στο κοινό νόμισμα, είπε ότι αυτό είναι ο μόνος δυνατός οικονομικός δρόμος για την Ελλάδα.

“Για την Ευρωζώνη, οι δευτερογενείς επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδας δεν θα ήταν σήμερα τόσο μεγάλες, όπως ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Θα εξακολουθούσε όμως να ήταν τεράστιο κόστος. Θα πρόκειται για μια πολιτική καταστροφή” είπε.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε επίσης ότι η αγορά ασφυκτιά λόγω αβεβαιότητας και συμβούλεψε τον κ. Τσίπρα: “Κόψτε τους θεατρινισμούς, ο λογαριασμός ανεβαίνει”. Όσον αφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι επιθυμεί έναν έντιμο συμβιβασμό, ο πρόεδρος της Ν.Δ σχολίασε: “Βλέπω πολλά λόγια, πολλές θεωρίες, πολλά ψέματα και καθόλου δράση” προσθέτοντας: “Ολα αυτά καταλήγουν σε ένα μεγάλο ερωτηματικό” για να καταλήξει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να τιμήσει τη λίστα των δεσμεύσεων της συμφωνίας του Φεβρουαρίου.

“Εάν ιδεολογικά αποφασίσουν ότι δε δεσμεύονται από αυτή τη συμφωνία, τότε μπορεί να έχουμε χρεοκοπία”, είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ σχολίασε επίσης ότι: “Οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν μικρότερο ΑΕΠ από την Ελλάδα, χώρες που έχουν εκλογές και χώρες που έχουν οι ίδιες περάσει μέσα από ένα πρόγραμμα, δε θα μας δώσουν άλλα χρήματα εάν δουν ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και συμπεριφέρεται με αντιευρωπαϊκό τρόπο”.

Ο κ. Σαμαράς απέρριψε πάντως τις κατηγορίες ότι δεν υποστηρίζει την κυβέρνηση στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κοινωνική και οικονομική κατάρρευση, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του στήριξε και τα δύο νομοσχέδια που η κυβέρνηση έχει φέρει στη Βουλή μέχρι στιγμής.

Υποστήριξε ότι είναι ο κ. Τσίπρας αυτός που υποσκάπτει την αξιοπιστία της χώρας, κάνοντας ανοίγματα στη Ρωσία. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν.

“Όταν είσαι στην Ευρώπη και ζητάς από Κινέζους, Ιρανούς. Ρώσους, να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα σου, δε στέλνεις ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν είσαι στα αλήθεια ένας σοβαρός φιλο- ευρωπαίος;” αναρωτιέται ο κ. Σαμαράς.

Σε αυτές τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης απαντά στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά στο Bloomberg, λέγοντας: "Ο κ. Σαμαράς δηλώνει πρόθυμος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα συνεχίσει το ημιτελές έργο του. Αυτό, ευτυχώς, έμεινε ανολοκλήρωτο στις 25 Γενάρη. Σήμερα ο ελληνικός λαός φαίνεται να αποδοκιμάζει ακόμη περισσότερο την κυβερνητική του θητεία και να στηρίζει ακόμη περισσότερο την σημερινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την πρόσφατη ψήφο του".

Παράλληλα, πρόσθεσε πως: "Για αυτό και συνεχίζουμε βάζοντας τα μνημόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, υπερασπιζόμενοι τις ευρωπαϊκές αξίες της ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα".

"Σενάρια για κυβέρνηση μνημονιακής ενότητας, που απεργάζονται τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και διάφορα κέντρα και παράκεντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι όνειρα εαρινής νυκτός", αναφέρει, τέλος, ο ίδιος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network