Ο Χ.Αθανασίου, που θέλει πρόσφυγες στα ξερονήσια, σε διπλωματική επαφή με την Γερμανία για το μεταναστευτικό

Ο Χ.Αθανασίου, που θέλει πρόσφυγες στα ξερονήσια, σε διπλωματική επαφή με την Γερμανία για το μεταναστευτικό
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου Eurokinissi

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, αντιπρόεδρο της Μπούντεσταγκ, Τόμας Όπερμαν ενόψει της ανάληψης της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος» αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής.

Προβληματισμό δημιουργεί, αν μην τι άλλο, η απόφαση της Βουλής και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης να ορίσει ως εκπρόσωπο σε διπλωματική επαφή, με την Γερμανία, που περιλαμβάνει και το προσφυγικό ζήτημα, τον Χαράλαμπο Αθανασίου, Έναν βουλευτή που πρόσφατα έχει καταθέσει πρόταση για την μεταφορά προσφύγων σε ξερονήσια.

Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Βουλής, ο Χαράλαμπος Αθανασίου συναντήθηκε την Παρασκευή με τον ομόλογό του της Γερμανικής Μπούτενσταγκ, Τόμας Όπερμαν παρουσία του πρεσβευτή της Γερμανίας, Έρνστ Ρέιτσελ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανάληψη της 6μηνης προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Γερμανία. Από τα κεντρικά ζητήματα της συζήτησης μάλιστα ήταν το θέμα των προσφυγικών ροών, αφού άλλωστε είναι δεδομένη η σημασία της Γερμανίας για την εξέλιξη των θεμάτων αυτών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή που εκδόθηκε από το κοινοβούλιο, όχι απλά συζητήθηκε το προσφυγικό ζήτημα αλλά «έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος»

Με βάση το πρωτόκολλο, δεν υφίσταται -προφανώς- κανένα ζήτημα για την εκπροσώπηση της χώρας από τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, είναι γνωστός για τις «σκληρές» αντι-μεταναστευτικές και ξενοφοβικές απόψεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς. Σε περιοδείες του σε νομούς της χώρας έχει καταγραφεί να τάσσεται εναντίον της δημιουργίας προσφυγικών δομών, διότι δημιουργούν προβλήματα στις περιοχές που εγκαθίστανται. Παρά το γεγονός ότι η μεταφορά δομών στην ενδοχώρα αποτελεί πολιτική θέση της σημερινής κυβέρνησης. Αποκορύφωμα ήταν η θέση που πήρε τον Φεβρουάριου του 2020 ως βουλευτής Λέσβου, προτείνοντας την μεταφορά προσφύγων σε ξερονήσια. Ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο ο Χαράλαμπος Αθανασίου πρότεινε την δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού στις νησίδες Τοκμάκια. Μάλιστα η άποψή του έχει καταγραφεί:

Να σημειωθεί ότι Χαράλαμπος Αθανασίου, θεωρείται από τους βουλευτές που ανήκουν στον στενό πυρήνα του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αφού θήτευσε επί πρωθυπουργίας του στην θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Με βάση την ανακοίνωση του κοινοβουλίου στην συνάντηση Αθανασίου – Όπερμαν το θέμα του προσφυγικού συζητήθηκε εκτενώς. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως «ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε τον ομόλογό του για την τρέχουσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, επισημαίνοντας την εργαλειοποίηση του προβλήματος από την Τουρκία προκειμένου να εκβιάσει πολιτικά την Ε.Ε. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Αθανασίου στις οικονομικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού στα νησιά του Αιγαίου, ο τουρισμός των οποίων πλήττεται διπλά σήμερα λόγω και της πανδημίας». Την συνάντηση απασχόλησαν και άλλα ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ελληνική κυβέρνηση, επενδύει πολλά στην Γερμανία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Κυρίως εξαιτίας του σχεδίου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο θα μπορεί να γίνεται σε δύο φάσεις η εξέταση των αιτήσεων ασύλου: Μία στην χώρα υποδοχής και μία στην χώρα που ο πρόσφυγας επιθυμεί να μεταβεί.

Μάλιστα στις 16 Φεβρουαρίου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος μετέβησαν στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χόρστ Ζεεχόφερ. Αποδεικνύοντας έτσι το ειδικό βάρος της Γερμανίας αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα