Σχέδιο για το προσφυγικό στη Χίο έως το τέλος του 2016

Protest at Moria Refugee Camp organized by All Workers Militant Front (PAME), in Lesvos Island, on Apr. 15, 2016 /         ,  ,  15 , 2016
Protest at Moria Refugee Camp organized by All Workers Militant Front (PAME), in Lesvos Island, on Apr. 15, 2016 / , , 15 , 2016 STRINGER / SOOC

Ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Χίο έως το τέλος του 2016, παρουσιάσθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, για την διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στην Χίο, πραγματοποιήθηκε, στο Μέγαρο Μαξιμου.

Κατά την συνάντηση και μετά από γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, επαναδιατύπωσε την πρόταση της κυβέρνησης για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος στην Χίο.

Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει, να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομών και περιβάλλοντος για το νησί, με τη συνεργασία της περιφέρειας Β. Αιγαίου, του δήμου Χίου και του υπουργείου Ανάπτυξης. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2016 στην θεσμοθέτηση ενός νέου ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακόμη, την δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ, ως μόνης άμεσα εφικτής οικονομικά λύσης, στην προοπτική κατάργησης του χώρου φιλοξενίας στην Σούδα και λειτουργίας της ΒΙΑΛ μόνο ως χώρος υποδοχής και ταυτοποίησης.

Την προσωρινή χρήση της εγκατάστασης στο Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακό κέντρο δυναμικότητας 120 ατόμων για μεταβατικό διάστημα, και προσπάθεια χωροθέτησής του σε άλλη θέση και την ενίσχυση της αστυνόμευσης του νησιού.

Την επιτάχυνση τέλος των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου - Προσφυγών με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό, η οποία από κανένα στέλεχος στην αρχή του 2016, στο τέλος του έτους θα είναι στελεχωμένη με 40 άτομα.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Τάσος Σαλτερής, οι διευθύντριες υπηρεσιών και Ταυτοποίησης, Ασύλου και Αρχής Προσφυγών Ανθή Καραγγελή, Μαρία Σταυροπούλου και Ελένη Κουτρούμπα, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνού, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, οι αντιδήμαρχοι Χίου Στρατής Γδύσης και Γιώργος Παπαδόπουλος, ο γενικός συντονιστής του ΥΠΕΘΑ για το προσφυγικό ζήτημα υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και οι βουλευτές Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δέχθηκαν ότι η ανωτέρω πρόταση δίνει προοπτική αντιμετώπισης του ζητήματος. Οι εκπρόσωποι του δήμου Χίου θα επεξεργαστούν περαιτέρω την παραπάνω πρόταση και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τη θέσουν υπόψη του δημοτικού συμβουλίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network