Θρίλερ με τρόικα: Στον αέρα 20.000 επίορκοι και το deal Εθνικής – Eurobank

Θρίλερ με τρόικα: Στον αέρα 20.000 επίορκοι και το deal Εθνικής – Eurobank
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Στουρνάρα, οικονομικού επιτελείου και στελεχών της τρόικα. Παρών και ο Γ. Προβόπουλος. "Αγκάθι" οι απολύσεις στο δημόσιο. Ανακοινώσεις για το deal Εθνικής - Eurobank. Τι συζητήθηκε

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21.00 η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, οι οποίοι έφτασαν λίγο μετά τις 18.00 στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνάντηση έδωσε το παρών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων, παραδεχόμενος ωστόσο πως υπάρχουν ακόμα πολλά εκκρεμή ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί.

Στη διάρκεια της τρίωρης σύσκεψης τέθηκαν επί τάπητος τα ανοιχτά μέτωπα και κυρίως το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του deal της Εθνικής Τράπεζας – Eurobank.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα επανέλαβε στις ενστάσεις της, ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει για τα επιχειρήματά της, καθώς στηρίζει το σχέδιο συγχώνευσης.

Για το ζήτημα αναμένεται εντός της ημέρας ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ βασικό “αγκάθι” που αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Η τρόικα φαίνεται να επιμένει για απολύσεις 20.000  υπαλλήλων μέχρι το 2014, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται πως υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την απομάκρυνση από το Δημόσιο των επίορκων και των κοπανατζήδων, οι οποίοι θα αντικατασταθούν με άλλους ικανούς υπαλλήλους, που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ.

Οι απολύσεις των επίορκων και κοπανατζήδων θα είναι εξπρές και οι προσλήψεις ισάριθμες και άμεσες.

Η τρόικα φαίνεται επίσης πως αποδέχεται τα σχέδια της κυβέρνησης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το 2013.

Αυτό θα σήμαινε ότι δέχεται τις κυβερνητικές προτάσεις για την κάλυψη την του κενού στα έσοδα που δημιουργείται από τη μείωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, σε σχέση με το σημερινό ΕΕΤΗΔΕ.

Διαψεύδονται πληροφορίες για ταξίδι Σαμαρά στο Βερολίνο

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει ζητήσει να κλειστεί νέο ραντεβού το Mάιομε την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να μειωθεί η πίεση της τρόικας, αντέδρασαν με έκπληξη και λέγοντας:

“Αυτή η κυβέρνηση δεν λειτουργεί έτσι. Έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και προχωρά βήμα – βήμα σύμφωνα με το πρόγραμμα της”.

Το πρωϊνό αδιέξοδο

Οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν το πρωί της Κυριακής με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο κ. Σαμαράς έθεσε το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνησή του.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία, με τους πολιτικούς αρχηγούς, Ευάγγελο Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ και Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ, και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συζήτησης, που είχε με τα μέλη της τρόικας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα