Σε λαϊκό προσκύνημα ο αντιφασίστας Μητροπολίτης Σιατίστης: “Φωτισμένος και αλησμόνητος”

Σε λαϊκό προσκύνημα ο αντιφασίστας Μητροπολίτης Σιατίστης: “Φωτισμένος και αλησμόνητος”

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος στέκεται στον λόγο του Μητροπολίτη "που άγγιζε τις καρδιές όλων των ανθρώπων και θεράπευε το νου και τις ψυχές μας", όπως αναφέρει. Τι έλεγε ο Σισανίου και Σιατίστης για τη Χρυσή Αυγή και για τις δηλώσεις του Αμβρόσιου για τους ομοφυλόφιλους.

Ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Θεοφύλακτος αποχαιρέτησε με δήλωσή του τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, Παύλου.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, “η Σιάτιστα πενθεί, η Κοζάνη πενθεί έναν φωτισμένο και αλησμόνητο Μητροπολίτη”, ενώ εξαίρει τον “μεστό, εύστοχο αλλά και ανθρώπινο λόγο του”.

Η δήλωση του αναλυτικά:

“Εκφράζω την βαθιά θλίψη μου για την απροσδόκητη απώλεια του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, θεοπρόβλητου και λαοπρόβλητου Ποιμενάρχη του τόπου μας, με ουσιαστική παρουσία δίπλα στην κοινωνία μας.

Ο εκδημών Ιεράρχης διακόνησε με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο κλήρο και λαό τόσο με το έργο του, όσο και με τον πάντα μεστό, εύστοχο αλλά και ανθρώπινο λόγο του, που άγγιζε τις καρδιές όλων των ανθρώπων και θεράπευε το νου και τις ψυχές μας.

Η Σιάτιστα πενθεί, η Κοζάνη πενθεί έναν φωτισμένο και αλησμόνητο Μητροπολίτη.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και στους οικείους του. Ας αναπαυθεί η ψυχή του εν ειρήνη”.

Θυμίζουμε πως ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης  είχε εναντιωθεί και είχε καταδικάσει δηλώσεις του Αμβρόσιου και συγκεκριμένα, είχε απαντήσει στις προτροπές για “φτύσιμο ομοφυλόφιλων”. Όπως έγραφε, ο ίδιος:

“Ἡ κάθετη άρνηση της Εκκλησίας στην αποδοχή της ομοφυλοφιλίας δεν σημαίνει την απόρριψη, ούτε την περιφρόνηση, ούτε περισσότερο το φτύσιμο κανενός ανθρώπου. Αυτός ο λόγος που ακούστηκε από ιερωμένο πρόσωπο ΔΕΝ έχει σχέση με την Εκκλησία γιατί δεν έχει σχέση με τον Χριστό. Ο Χριστός δεν μίλησε ΠΟΤΕ με τέτοιο τρόπο για τους αποτυχημένους και τους αμαρτωλούς”.

Ως μητροπολίτης είχε ταχθεί ανοιχτά κατά της Χρυσής Αυγής εξηγώντας ότι η ιδεολογία της δεν έχει σχέση με τον λόγο του Ευαγγελίου:

O Μητροπολίτης Παύλος γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1947. Μετά το τέλος των πανεπιστημιακών του σπουδών, χειροτονήθηκε διάκονος το 1973 και πρεσβύτερος το 1974. Μητροπολίτης εξελέγη το 2006. Είχε γίνει ευρύτερα γνωστός από το 2012, όταν ξεκίνησε συστηματικό αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντάς την εχθρική προς τον χριστιανισμό, λόγω των ναζιστικών ρατσιστικών αντιλήψεων, των βίαιων πρακτικών και της αντίθεσης της προς τις δημοκρατικές ελευθερίες και την κοινωνική δικαιοσύνη. Για την αντιφασιστική του δράση είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές.

Απόσπασμα από κείμενο του που αναφέρεται στη Χρυσή Αυγή:

“Άφησα τελευταία τη Χρυσή Αυγή που στην πραγματικότητα είναι «μαύρη νύκτα».Είναι θλιβερό ότι κάποιοι «χριστιανοί αγωνιστές» ταυτίστηκαν με τη χρυσή αυγή για να υπερασπιστούν τον Χριστό. Τον Χριστό που η «Χρυσή Αυγή» τον διώκει, τον προσβάλλει και τον εξευτελίζει καθημερινά και το πράττει στα πρόσωπα, των προσφύγων, των μεταναστών ακόμα και των παιδιών. Ξεχάσατε αγαπητοί μου χριστιανοί το λόγο του Χριστού «εφόσον εποιήσατε, ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε;» Δεν είναι ο άνθρωπος εικόνα του Χριστού όποιος και εάν είναι; Δεν είναι ένας μετανάστης, ένας πρόσφυγας, ελάχιστος αδελφός του Χριστού;

Δεν είναι ο «πλησίον» της Παραβολής του Καλού Σαμαρείτη; Σύμφωνα λοιπόν με την χρυσαυγίτικη αντίληψη θα έπρεπε ο Σαμαρείτης βλέποντας τον πληγωμένο Ιουδαίο να τον πετάξει στα σκουπίδια, τότε θα ήταν «καλός». Κάθε εναγκαλισμός και χάϊδεμα χριστιανού η πολύ περισσότερο ιερωμένου προς την Χρυσή Αυγή δείχνει μπέρδεμα φρικτό και ακύρωση της πίστης. Κανείς δεν μπορεί να παίζει «εν ου παικτοίς». Ο λόγος του Θεού έχει απόλυτο και αιώνιο κύρος. Είναι άλλο το θέμα των προσφύγων και των προβλημάτων που μια ανίκανη πολιτική ηγεσία άφησε να δημιουργηθούν και άλλο η απόλυτη αξία του ανθρώπινου προσώπου. Δεν θα ακυρώσουμε την αλήθεια του Θεού για να λύσουμε τα προβλήματα μας. Αντιθέτως τα προβλήματα δημιουργήθηκαν γιατί την αλήθεια του Θεού την αντικαταστήσαμε με την αλαζονεία μας και την επιπολαιότητα μας. Στώμεν λοιπόν καλώς! Στώμεν μετά φόβου! Η άκρη του κουβαριού είναι του Χριστού το θέλημα και όχι οι αυθαιρεσίες και οι εξυπνάδες των ανθρώπων!”.

Σημειώνεται πως το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει αγρυπνία και νωρίς τα ξημερώματα το σκήνωμα του Μακαριστού Μητροπολίτη Παύλου θα μεταφερθεί στη Σιάτιστα συνοδεία απο τον Μητροπολίτη Χαλκίδας Χρυσόστομο, όπου το σκήνωμα του θα τεθεί και εκεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 12.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα