Μητσοτάκης από Κρήτη: Και νέες φρεγάτες και νέα σπίτια

Μητσοτάκης από Κρήτη: Και νέες φρεγάτες και νέα σπίτια
cretapost.gr

Περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρότατο σεισμό επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός. Προανήγγειλε μέτρα αντίστοιχα της Εύβοιας. Ο διάλογος με δημοσιογράφο για τις φρεγάτες.

Στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, βρέθηκε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή Χουδέτσι του Δήμου Αρχάνων Αστερουσίων και το Αρκαλοχώρι, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιώργο Καράγιαννη, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτερη Αυγενάκη και  τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη κι αφού εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια του 65χρονου και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες, είπε οτι “η ελληνική Πολιτεία πια διαθέτει ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής το οποίο παρέχει ουσιαστική και γρήγορη στήριξη σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών”.

“Είναι το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια, θα ενεργοποιηθεί άμεσα και αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει κατεδαφιστεί ή κρίνεται κατεδαφιστέο θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 σε στεγαστική συνδρομή και 6.000 σε κρατική αρωγή και αναλόγως διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί.”

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI
 

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Αρκαλοχώρι και για επίσκεψη στο παλιό τμήμα της κωμόπολης όπου βρίσκονται και τα περισσότερα από τα κτίρια στα οποία έχουν καταγράφει σοβαρές ζημιές.

“Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά και με τον δήμαρχο. Έχει ήδη εκταμιευτεί άμεση ενίσχυση ύψους 1 εκατ. για τους δύο δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί άμεσα να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της” δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε οτι  “μεριμνούμε για το ζήτημα της στέγης. Κινούμαστε σε τρεις διαφορετικούς δρόμους: προσωρινή στέγη κι όταν εννοώ προσωρινή εννοώ κάλυψη αναγκών κάποιων λίγων ημερών σε σκηνές, προμήθεια οικίσκων κυρίως για τους συμπολίτες μας στους μικρότερους οικισμούς οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους και θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα “Εστία” σε συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης. Έχουμε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο που μπορούν να καλύψουν άμεσα ανάγκη στέγασης συμπολιτών μας οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους”.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI
 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα που αφορούν στα σχολεία. Δυστυχώς, έχουμε σημαντικές ζημιές στα σχολεία μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πολύ γρήγορα το υπουργείο Υποδομών να στείλει τα σχετικά κοντέινερ τα οποία σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες διδασκαλίας. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά τα οποία ταλαιπωρήθηκαν πολύ από την πανδημία να ξαναβρεθούν εκτός των χώρων διδασκαλίας. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε τα παιδιά να γυρίσουν στις αίθουσές τους το συντομότερο δυνατό», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

«Και στο μεσοδιάστημα αν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί για λίγο χρόνο το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης θα το κάνουμε κι αυτό για να μην έχουμε μαθησιακά κενά» σημείωσε.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI
 

«Να προσθέσω τελειώνοντας ότι επειδή μέσα από κάθε τέτοια φυσική καταστροφή γεννιούνται και ευκαιρίες, είναι μια ευκαιρία αγαπητέ μου δήμαρχε, και μέσα από το ειδικό χωρικό σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως δρομολογείς αλλά και μέσα από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο να δούμε παρεμβάσεις ειδικά στο Αρκαλοχώρι που θα βελτιώσουν την οργάνωση της ίδιας της πόλης, θα την κάνουν πιο όμορφη, πιο λειτουργική το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ερώτημα που τού απηύθυνε δημοσιογράφος “νέα σπίτια για τους πληγέντες ή νέες φρεγάτες” ο πρωθυπουργός απάντησε :”Νέες φρεγάτες σίγουρα και νέα σπίτια. Το ένα δεν υποκαθιστά το άλλο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version