Σενάρια για νέο lockdown μετά το Δεκαπενταύγουστο – Διαψεύδουν από την κυβέρνηση

Σενάρια για νέο lockdown μετά το Δεκαπενταύγουστο – Διαψεύδουν από την κυβέρνηση
Σενάρια για νέο lockdown Eurokinissi

Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων μετά την περίοδο των διακοπών, αλλά κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι αυτό δεν εξετάζεται.

Παρά τη μικρή κάμψη των κρουσμάτων κορονοϊού, το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι κατά 44% πιο μεταδοτική σε σχέση με τη βρετανική και καθίσταται πλέον κυρίαρχη, προκαλεί ανησυχία για ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη τον Αύγουστο.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως διαψεύδουν σενάρια για νέο lockdown μετά το Δεκαπενταύγουστο. “Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων” είχε άλλωστε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζόμενων σε γηροκομεία.

Η κυβέρνηση εξάλλου προσανατολίζεται σε άρση των περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο από Δευτέρα, αν και χθες οι ειδικοί επιφυλάχθηκαν να προαναγγείλουν τις αποφάσεις. Την ίδια στιγμή όμως δεν αποκλείει “σημειακές παρεμβάσεις” και σε άλλα νησιά όπου παρατηρείται έξαρση της πανδημίας, όπως η Πάρος, η Ίος και η Σαντορίνη. Αλλά όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, στη Μύκονο δεν είχε επιβληθεί lockdown, αλλά περιορισμοί στη νυχτερινή διασκέδαση, καθώς εκεί παρατηρούνται εστίες υπερμετάδοσης.

Προκειμένου λοιπόν να προληφθούν και άλλες πιθανές εστίες στους τουριστικούς προορισμούς, εκτός απο την προσδοκία για περαιτέρω αυξητική πορεία των εμβολιασμών, η κυβέρνηση προωθεί το διπλό τεστ ανά εβδομάδα στους εργαζόμενους στην εστίαση για τον έλεγχο των κρουσμάτων. Επί του παρόντος δεν έχει ακόμη τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού και για αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων.

Άλλωστε μόλις ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που ορίζει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όλο το προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών δομών πρόνοιας και υγείας και θέτει ως καταληκτικές ημερομηνίες για την πρώτη δόση την 16η Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση μη εμβολιασμού εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, με απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, για όσο διάστημα ο εργαζόμενος δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση εμβολιασμού, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας εξαιτίας του μη εμβολιασμού του.

Σε δεύτερο χρόνο και προκειμένου το φθινόπωρο να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία και να συνεχιστεί κανονικά η οικονομική και κοινωνική ζωή, θα εξετασθεί πάντως το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, αλλά ακόμη και το σενάριο να μπαίνουν στα εμπορικά καταστήματα μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα