ΣΥΡΙΖΑ: Πλήγμα για τη νησιωτική Ελλάδα η αύξηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

ΣΥΡΙΖΑ: Πλήγμα για τη νησιωτική Ελλάδα η αύξηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
Κόσμος επιβιβάζεται σε πλοίο eurokinissi

Για "υπέρογκη" και "αδικαιολόγητη" αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων φέτος που οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί κατά 45% κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι προτείνει.

“Οι υπέρογκες αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων συνιστούν σημαντικό πλήγμα για τη νησιωτική Ελλάδα, για τους επισκέπτες των νησιών αλλά και για τον τουρισμό συνολικά” αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια σε όλους τους τομείς που έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποτελεί βασική αιτία για τη μείωση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας” σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει: “Οι αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σε μια ήδη επιβαρυμένη τουριστική αγορά από τη μείωση της ζήτησης, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της τουριστικής κίνησης. Την ίδια στιγμή, οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών βλέπουν το κόστος ζωής τους να αυξάνει δραματικά από την άνοδο των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, την ίδια στιγμή που οι μετακινήσεις τους για λόγους κοινωνικούς, επαγγελματικούς, υγείας κλπ για τον ίδιο λόγο καθίστανται απαγορευτικές.”

Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι οι υψηλές τιμές έρχονται ως συνέχεια μιας πορείας συνεχούς ανόδου των τιμών των εισιτηρίων που έρχεται από την περυσινή χρονιά. Μια χρονιά που η τουριστική κίνηση διασφάλισε σημαντικά αυξημένα έσοδα για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ειδικά φέτος, που οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί κατά 45%, οι αυξήσεις είναι εντελώς αδικαιολόγητες.” υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, αναφέρει πως “η ισχύς των νέων τιμών από την 1η Ιουλίου 2022 και μετά, γίνεται ακόμα και σήμερα αισθητή στις τσέπες των καταναλωτών. Αν και δεν μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει με ακρίβεια εάν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γνώριζε τις επερχόμενες επιπτώσεις των αυξήσεων πριν τις εκλογές του Μάιου του 2023 και έμεινε άπραγη, είναι βέβαιο ότι έχει δείξει αδράνεια όλη την περασμένη περίοδο που οι τιμές των εισιτηρίων είχαν πάρει την ανιούσα”.

Παράλληλα, απαριθμεί μια σειρά από προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη από την περυσινή χρονιά και, όπως σημειώνει, αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης αγνοήθηκαν και οι εκκλήσεις των τοπικών κοινωνιών για συγκράτηση των τιμών.:

– ενδυνάμωση και επέκταση του μεταφορικού ισοδυνάμου σε νέες κατηγορίες δικαιούχων

– επιδότηση των καυσίμων μέσω του μεταφορικού ισοδυνάμου ώστε να ωφελούνται τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες, όπως είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια είχεακυρώσει αυτόν τον τρόπο υπολογισμού η Νέα Δημοκρατία,

– ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών

– προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκάεισιτήρια ιδιαίτερα στις ενδονησιωτικές μεταφορές

“Η ανάληψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών, έστω και την ύστατη στιγμή, που θα οδηγήσουν στην επαναφορά των τιμών των εισιτηρίων στα προηγούμενα επίπεδα αποτελεί όρο επιβίωσης για τη νησιωτική Ελλάδα. Τέλος θα ήταν εντελώς αδιανόητο, οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων να ανοίξουν οποιαδήποτε εκβιαστική συζήτηση για αλλαγή των εργασιακών συνθηκών στην ακτοπλοΐα” αναφέρει τέλος η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα