Σκάνδαλο υποκλοπών: Όλοι υπό παρακολούθηση

Σκάνδαλο υποκλοπών: Όλοι υπό παρακολούθηση
Η αίσθηση ότι παρακολουθούνται οι πάντες κυρίαρχη στην πολιτική ζωή. EUROKINISSI

Αίσθηση γενικευμένων υποκλοπών πλανάται πάνω από την πολιτική ζωή μετά τις καταγγελίες Σπίρτζη. Για ποινικές ευθύνες μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγχο στα κινητά όλων των βουλευτών ζητά το ΠΑΣΟΚ. Επιμένει στην υποβάθμιση του θέματος η κυβέρνηση.

«Φουντώνει» το σκάνδαλο των υποκλοπών παρά τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να το υποβαθμίσει. Η χθεσινή καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη για παρακολούθηση του τηλεφώνου του μέσω του λογισμικού Predator, δίνει νέες διαστάσεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Σε σημείο μάλιστα που τίθενται πλέον ευθέως ερωτήματα για το αν υφίσταται ένα διευρυμένο σύστημα υποκλοπών σε βάρος συνολικά του πολιτικού κόσμου.

Η αντιπολίτευση θεωρεί πως βρίσκεται «υπό παρακολούθηση»

Σε αυτή την λογική φαίνεται κινούνται άλλωστε και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Η εικόνα που «φιλοτεχνούν» δείχνει ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου θεωρεί σχεδόν δεδομένη την παρακολούθηση των επικοινωνιών του. Άλλωστε η παρακολούθηση του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη -τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ- συνιστά, εμμέσως, παρακολουθηση και των συνομιλιών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στον Κώστα Τασούλα ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τονίζοντας την ανάγκη «θεσμικών εγγυήσεων που συνδέονται με την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και εν γένει της Δημοκρατίας μας και του κράτους δικαίου απέναντι σε αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες δημόσιων αρχών και ιδιωτών». Μάλιστα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του την Πέμπτη εστίασε στις ποινικές ευθύνες όσων συμβάλουν στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου.

Σκάνδαλο υποκλοπών: Όλοι υπό παρακολούθηση
Η εικόνα από το ύποπτο μήνυμα στο κινητό του Χρήστου Σπίρτζη EUROKINISSI

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, μετά το νέο «κρούσμα» υποκλοπής, ζητείται να πραγματοποιηθεί έλεγχος σε όλα τα κινητά των μελών του κοινοβουλίου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη «είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ο Πρόεδρος της Βουλής να αποδεχθεί το αίτημα που κατέθεσαν τον Αύγουστο στη Διάσκεψη των Προέδρων οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες ώστε να ελεγχθούν τα κινητά όλων των βουλευτών των κομμάτων, να διαπιστωθεί πόσοι παρακολουθούνται αλλά και να διασφαλίσει το απόρρητο των επικοινωνιών των εκλεγμένων βουλευτών». Επίσης ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε ευθέως σε συνέντευξή του για «παρακρατική ομάδα που λειτουργεί γνωρίζοντας τις δράσεις της ΕΥΠ και μαζί οργάνωσαν αυτό το σχέδιο»

Να θυμίσουμε πως το ΚΚΕ έχει επαναφέρει το αίτημα του προκειμένου να ελεγχθούν οι καταγγελίες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. Αυτές αφορούν συνακροάσεις που έχουν καταγραφεί στο τηλεφωνικό κέντρου των γραφείων του κόμματος στον Περισσό.

Η εικόνα αυτή έχει ήδη μεταφερθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα θεωρείται στην Ε.Ε μια χώρα όπου τίθεται θέμα ποιότητας της δημοκρατικής λειτουργίας της, και συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες που καταγράφονται τέτοιου είδους προβλήματα, όπως η Ουγγαρία. Για τον λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα ειδική συνεδρίαση για τα ζητήματα των υποκλοπών.

Σκάνδαλο υποκλοπών: Όλοι υπό παρακολούθηση
Έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών ζητήσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η απάντηση της κυβέρνησης αναμένεται αρνητική EUROKINISSI

Προσπάθεια υποβάθμισης από την κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται πως συνεχίζεται η προσπάθεια προκειμένου να «φύγει» η υπόθεση των υποκλοπών από την κεντρική πολιτική συζήτηση και το ζήτημα αυτό να υποβαθμιστεί. Παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν οι επίσημες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα: Όπως ο λόγος που η ΕΥΠ προχώρησε στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και στο ποιοι χρησιμοποιούν το πανάκριβο λογισμικό Predator προκειμένου να παρακολουθούν τις επικοινωνίες πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταγγελίες που έκανε χθες ο Χρήστος Σπίρτζης, παρά τον αναμφισβήτητα σημαντικό ειδησεογραφικό χαρακτήρα τους, δεν φιλοξενήθηκαν στην πρώτη σελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Μια πρακτική υποβάθμισης που (δεν μπορεί παρά να) συνδέεται με την εκτίμηση που κατέθεσε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως σχολίασε ««κατά διαβολική σύμπτωση την ημέρα που ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, ο κ. Σπίρτζης ανακάλυψε και αποφάσισε να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με κακόβουλο λογισμικό». Η αποσιώπηση της είδησης από το ΑΠΕ προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και την διεύθυνση του πρακτορείου.

Σκάνδαλο υποκλοπών: Όλοι υπό παρακολούθηση
Σε αδιέξοδο οδηγεί την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η κυβέρνητική πλειοψηφία. Στοιχεία εξαφανίζονται και μάρτυρες αποκλείονται EUROKINISSI

Παραμένει το «σκοτάδι» στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

Η συνολική αυτή αντιπαράθεση αντανακλάται και στο θεσμικό επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι ήδη έχει συσταθεί από την Βουλή μία Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση του ζητήματος καταγράφονται κυβερνητικές προσπάθειες προκειμένου να μην μπορέσει να πετύχει τον στόχο της.

Αρχικά η Εξεταστική κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς στοιχεία να διερευνήσει εφόσον επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα που θέλουν τα αρχεία της ΕΥΠ που σχετίζονται με την υπόθεση Ανδρουλάκη να έχουν καταστραφεί από την υπηρεσία. Επίσης με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει ήδη αποκλειστεί η εξέταση των πλέον σημαντικών μαρτύρων. Με πιο βασικό τον γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος παραιτήθηκε από την θέση του, ακριβώς υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις. Επίσης δεν πρόκειται να καταθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρότι έχει (δια νόμου που ψήφισε η Ν.Δ) την επιχειρησιακή ευθύνη της ΕΥΠ, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που κατά δήλωση του έχει γνώση των υπό εξέταση θεμάτων.

Όμως ακόμη και οι διοικητικοί παράγοντες που πρόκειται να προσέλθουν στην Εξεταστική Επιτροπή, δηλαδή κατά κύριο λόγο ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο νέος επικεφαλής της υπηρεσίας Θεμιστοκλής Δεμίρης, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να «φωτίσουν» την υπόθεση. Αιτία η επίκληση του απορρήτου της δράσης της ΕΥΠ, μια δυνατότητα που έχουν ήδη αξιοποιήσει στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να μην δώσουν απαντήσεις.

Τα πρόσωπα αυτά άλλωστε έχουν ενθαρρυνθεί ώστε να επαναλάβουν το ίδιο και ενώπιον της εξεταστικής, από κορυφαία πολιτικά πρόσωπα: Την Ντόρα Μπακογιάννη που εμμέσως απείλησε όποιον μιλήσει για τα θέματα αυτά με 10ετή φυλάκιση, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα που έχει τονίζει ότι δεν μπορούν να αρθούν τα απόρρητα της ΕΥΠ προκειμένου να διερευνηθεί η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πάντως η Εξεταστική Επιτροπή πλέον θα βρεθεί απέναντι στο ερώτημα του αν θα συμπεριλάβει στην έρευνα της και τις καταγγελίες του Χρήστου Σπίρτζη. Το θέμα θα τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ όλα δείχνουν πως θα στηριχθεί και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του έχει επισημάνει πως «είναι επιβεβλημένο η Κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει το “θέατρο σκιών” στην εξεταστική επιτροπή και να καλέσει όλους τους μάρτυρες που προτείναμε, για να ρίξουν φως και στην πτυχή του Predator, καθώς το κατασκοπευτικό λογισμικό κόστους εκατομμυρίων ευρώ, δεν μπορεί να διακινείται ανεξέλεγκτα και να γίνεται όπλο παγίδευσης. Και δεύτερη άρνηση της κλήσης των προσώπων που εμπλέκονται με το Predator, θα συνιστά ξεκάθαρη δήλωση ενοχής και συγκάλυψης»

Όσον αφορά την κυβέρνηση επιμένει στην επιχείρηση «διάχυσης» του σκανδάλου των υποκλοπών που ξέσπασε αυτό το καλοκαίρι σε μία γενικευμένη (και ελαφρώς …εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα) έρευνα για τις θεσμικές διαδικασίες της ΕΥΠ, τα τελευταία 10 χρόνια. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε αξιοποιεί και δημοσιεύματα που τακτικά εμφανίζονται σε φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ σχετικά με παρακολουθήσεις της ΕΥΠ στο παρελθόν που μεταξύ άλλων αφορούσαν και τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα. Την λογική αυτή επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και αφότου δημοσιοποιήθηκε η καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση έχει ήδη κινήσει όλες τις θεσμικές διαδικασίες για τη διερεύνηση των ζητημάτων αυτών σε βάθος χρόνου».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Υποκλοπές, Σκάνδαλο, Κυβέρνηση
SHARE:

24Media Network