Σκιαμαχίες στις Βρυξέλλες

Σκιαμαχίες στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ-ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ .(EUROKINISSI-ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής, οι κρίσιμες θέσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Τι είπε ο Αντώνης Σαμαράς. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Γιάννης Πιτταρας – ανταπόκριση Βρυξελλες

Σε σκληρή παρτίδα σκάκι εξελίσσονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με τους 28 ευρωπαίους ηγέτες να δίνουν τη δική τους μάχη στο παρασκήνιο τόσο για την ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, όσο και για τα κρίσιμα πόστα και τα πρόσωπα που θα προωθηθούν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων των Βρυξελλών.

Και το σκηνικό άλλωστε παρέπεμπε στο σκληρό μπρα ντε φερ, αφού οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ξεκίνησαν με την επίσημη τελετή στην Πύλη Μένεν, ένα μνημείο για τους Βρετανούς στρατιώτες και στρατιώτες της Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν στη μάχη του Ιπρ, με τους ευρωπαίους ηγέτες να τιμούν την 100ή επέτειο από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σάλπισμα του Last Post, απο το στρατιωτικό άγημα, για τη συμφιλίωση των αντιπάλων Κρατών, ήχου σε ακόμα στα αυτιά της Μερκελ, του Ολάντ, του Κάμερον και των υπολοίπων ισχυρών της Ευρώπης, οταν μπήκαν στη μεγάλη αίθουσα της συνεδρίασης για να προσπαθήσουν να “συμφιλιωσουν” τις διαφορετικές τους απόψεις για τις πολιτικές και τα πρόσωπα που θα τις υλοποιήσουν.

Παζάρι για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μια ευελιξία του Συμφωνου Σταθερότητας, κίνηση που θα δείξει με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι οι ηγεσίες της Ευρώπης πήραν το μήνυμα των πολιτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Μάλιστα, στο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων γίνεται αναφορά στις «δυνατότητες τις οποίες μας παρέχει το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για να εξισορροπήσουμε την δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάγκη να υποστηριχθεί η ανάπτυξη πρέπει να αξιοποιηθούν», με έμπειρους διπλωμάτες να θεωρούν ότι η αποστροφή αυτή αποτελεί νίκη στα σημεία από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ρεντσι, ο οποίος πρώτος έχοντας στο πλευρό του τον Φρανσουα Ολάντ, σήκωσε το θέμα ζητώντας χαλάρωση των αυστηρών κανόνων λιτότητας που επέβαλε η Μερκελ.

“Πράσινο φως” για τον Γιούνκερ

Στο παρά πέντε της Συνόδου πάντως φάνηκε να κάμπτονται οι αντιρρήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον στο πρόσωπο του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έστω και αν ο κ.Καμερον απειλούσε με αποχώρηση από την ευρωζώνη, ακόμα και όταν έβλεπε ο ένας μετά τον άλλον τους συμμάχους του να τον εγκαταλείπουν.

Ο Ντειβιντ Κάμερον πάντως δεν αναμένεται να φύγει με άδεια τα χέρια, αφού διεκδικεί να ισοφαρίσει τη χασούρα του, με το προσωρινό έστω πάγωμα του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Αλλά δεν είναι μόνο η θέση του νέου προέδρου της Κομισιόν που διχάζει.

Όπως έγινε γνωστό, οι 28 προσανατολίζονται να πραγματοποιήσουν μια ακόμα Σύνοδο στις 17 Ιουλίου για τη διαδοχή του Βαν Ρομπάι και της Καθριν Αστον.

Σκληρό παζάρι υπάρχει και για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup με το όνομα του Ισπανού υπουργού Οικονομικών να μπαίνει δυνατά στη σχετική συζήτηση, με τον Γερουν Νταισελμπλουμ να οδεύει προς τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών.

Παρέμβαση Σαμαρά

Στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και της αντιμετώπισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεών του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά τα θέματα της ενέργειας, υπογράμμισε την ανάγκη διαφοροποίησης και διασφάλισης των πηγών και των οδών μεταφοράς της ενέργειας στην Ευρώπη.

Στόχος της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, επισήμανε, πρέπει να είναι η παροχή ενέργειας υπό οικονομικά συμφέροντες όρους, τόσο για τις επιχείρησης όσο και για τους καταναλωτές.

Ως προς το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, την αντιμετώπιση του οποίου χαρακτήρισε επείγουσα ανάγκη, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση είναι μη ανεκτή και ότι δημιουργεί πλήθος οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Σημείωσε ότι η παράνομη μετανάστευση είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά και ότι η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι μια κοινή πρόκληση, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνιών επαναπρόωθησης που έχει συνάψει η ΕΕ με τρίτες χώρες.

Τέλος, υπογράμμισε το εποικοδομητικό έργο της ελληνικής προεδρίας στο θέμα αυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα