Σπυράκη: Τα αποτελέσματα των Πρεσπών αποδεικνύονται από την επιστολή της Βόρειας Μακεδονίας στον ΟΗΕ

Σπυράκη: Τα αποτελέσματα των Πρεσπών αποδεικνύονται από την επιστολή της Βόρειας Μακεδονίας στον ΟΗΕ
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη Eurokinissi

Η ΝΔ επιμένει ότι αποδεικνύονται στην πράξη οι βλαπτικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών με αφορμή το δημοσίευμα του BBC περί ύπαρξης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα την επιστολή της γειτονικής χώρας στον ΟΗΕ για τη χρήση των όρων Βόρεια Μακεδονία και μακεδονικός

Οι βλαπτικές για τα εθνικά συμφέροντα συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών αποδεικνύονται όχι μόνο από το δημοσίευμα του BBC περί ύπαρξης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, αλλά και από την επιστολή που η ίδια η γειτονική χώρα έστειλε στον ΟΗΕ για τη χρήση των όρων Βόρεια Μακεδονία και μακεδονικός, υποστήριξε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η ΝΔ έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα την επιστολή της Βόρειας Μακεδονίας στον ΟΗΕ για να υποστηρίξει ότι το δημοσίευμα του BBC δεν ήταν ένα ατυχές περιστατικό, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα των όρων της συμφωνίας για το Σκοπιανό, καθώς και ότι η ίδια η συμφωνία επιτρέπει σε ιδιώτες (άρα ενδεχομένως συλλόγους που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα) να χρησιμοποιούν τον όρο “μακεδονικός”.

https://www.news247.gr/download/7529//212000/mac.pdf

“Είναι απαραίτητο όλοι οι Ελληνες να γνωρίζουν ότι η συμφωνία που επικυρώθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους πρόθυμους, παράγει βλαπτικά αποτελέσματα. Στην επιστολή της αντιπροσωπείας της γειτονικής χώρας στον ΟΗΕ αναφέρεται πως θα γίνεται η χρήση του όρου Βόρεια Μακεδονία από τους κρατικούς φορείς και στις δραστηριότητες ιδιωτών που θα χρησιμοποιούν τον όρο μακεδονικός, με ημερομηνία 26 Γενάρη”, σχολίασε η εκπρόσωπος της ΝΔ, καλώντας άπαντες να διαβάσουν την επιστολή και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Υπενθύμισε δε ότι η ΝΔ είχε προειδοποιήσει ότι από την ώρα που υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών άρχισε να παράγει βλαπτικά αποτελέσματα.

Η κ.Σπυράκη κάλεσε τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να καταστήσει σαφές ότι δεν υφίσταται ζήτημα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι το κείμενο του BBC αναφέρεται σε απόσπασμα ομιλίας του στη Βουλή.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη και Παρασκευή στη Ρωσία, χωρίς όμως να το συνδέσει με το Σκοπιανό, αλλά σημείωσε ότι στις επαφές που θα έχει στη Μόσχα οαρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και η οικονομία.

Ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με το Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα έχει γεύμα εργασίας με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Δούμας Βιατσεσλάφ Βολόνιν. Η κ.Σπυράκη σημείωσε δε ότι το ταξίδι του κ.Μητσοτάκη στη ρωσική πρωτεύουσα έρχεται ως συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα το 2016, γεγονός βέβαια που μάλλον επιβεβαιώνει ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν ήταν ιδιαίτερα θερμές οι σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη Μόσχα. Ωστόσο αν και η ΝΔ βεβαίως παραμένει προσηλωμένη στον προσανατολισμό της χώρας προς τη Δύση, και η Ρωσία είναι ένας σημαντικός γεωπολιτικός και οικονομικός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι ένα στοιχείο μίας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα