Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν για το μεταναστευτικό

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν για το μεταναστευτικό
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο τις σημαίες της Τουρκίας και της ΕΕ AP

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει το βράδυ στις Βρυξέλλες συνομιλίες όσον αφορά το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων με την ηγεσία της ΕΕ.

Ο Ερντογάν ανήγγειλε χθες ότι θα κάνει «μια συνάντηση αύριο στο Βέλγιο» με την ηγεσία ΕΕ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση. Πρόσθεσε πως αναμένει να «επιστρέψει από το Βέλγιο με διαφορετικά αποτελέσματα».

Στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί στις 18:00 (τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Θα συζητήσουν κυρίως για «τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιφέρεια και της κρίσης στη Συρία», ανέφερε μέσω Twitter εκπρόσωπος του Μισέλ.

Ελλάδα, άνοιξε κι εσύ τα σύνορά σου

Σε ομιλία του την Κυριακή με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει και εκείνη τα σύνορά της σε όσους μετανάστες και πρόσφυγες θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σε εκδήλωση για τις «ηρωίδες γυναίκες της Τουρκίας» που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Κόγκρες Χολ στην περιοχή Εγιούπ της Κωνσταντινούπολης με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει και εκείνη τα σύνορά της στους μετανάστες και πρόσφυγες και να μοιραστεί το βάρος μαζί με την Τουρκία.

«Έι Ελλάδα, σε καλώ να ανοίξεις κι εσύ τις πύλες σου, που άνοιξαν ήδη. Άνοιξε κι εσύ τις πύλες σου και απαλλάξου από αυτό το βάρος. Άστους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άλλη διέξοδος δεν υπάρχει. Όταν λέμε για δίκαιη κατανομή του βάρους, εμείς θα είμαστε εκεί για αυτή τη δίκαιη κατανομή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες δεν έχουν σκοπό να μείνουν στην Ελλάδα αλλά να περάσουν από εκεί, ώστε να πάνε σε χώρες της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είχε προειδοποιήσει ότι αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση θα άνοιγε τα σύνορά της.

«Εμείς σας το είχαμε πει. Αν πάει έτσι, θα ανοίξουμε τις πύλες μας. Δεν μας πιστέψατε», είπε.

Τέλος, ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα για βίαια συμπεριφορά κατά των προσφύγων και παράλληλα επέκρινε την Ευρώπη ότι υιοθετεί στάση σιωπής και στήριξης προς την Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα