Στις Βρυξέλλες την Τετάρτη η αντιπρόταση της κυβέρνησης

Στις Βρυξέλλες την Τετάρτη η αντιπρόταση της κυβέρνησης

Την ώρα που η πίεση των δανειστών αυξάνεται με τις δηλώσεις Γιούνκερ, Σόιμπλε και Σουλτς το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στην πολιτική διαπραγμάτευση και ετοιμάζει προσεκτικά τις τελευταίες του κινήσεις

Στο Βερολίνο είναι για άλλη μια φορά στραμμένο το βλέμμα της Αθήνας, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί σήμερα στις 10.30 με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτό το ραντεβού ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο βήμα της ελληνικής πλευράς πριν τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδους Κορυφής Ε.Ε – Λατινικής Αμερικής με Μέρκελ και Ολάντ.

Μπορεί στην κυβέρνηση να μην περιμένουν πολλά από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, όμως είναι μια ακόμα καλή ευκαιρία προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις των δανειστών και ιδιαιτέρως της πλευράς της καγκελαρίας.

Οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν έχουν σταματήσει παρά τη διακοπή των Brussels Group. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κάνουν μια τελευταία προσπάθεια σε επαφές που έχουν με τους θεσμούς προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή στα κείμενα των δυο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στις Βρυξέλλες αναμένεται να έχει στα χέρια του τις νέες βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή θα στηρίζονται στο αρχικό 47σέλιδο κείμενο που κατέθεσε το Μέγαρο Μαξίμου και θα είναι «μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών δυνατοτήτων της κυβέρνησης».

Το καλύτερο σενάριο θα ήθελε οι συζητήσεις και οι διεργασίες να έχουν προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την πολυπόθητη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πετώντας το μπαλάκι στην άλλη πλευρά, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, το Μαξίμου περιμένει και την αντιπρόταση των θεσμών όσον αφορά τις διαφωνίες και τις ενστάσεις τους στην ελληνική πρόταση.

Με την κυβέρνηση να κρατά κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τις υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει στις αρχικές της θέσεις, οι πληροφορίες δεν αποκλείουν να υπάρχει μια μετατόπιση προς τα επάνω του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 11% στο 12%, ή ακόμα και κάποια μεταφορά αγαθών.

Παράλληλα εξετάζεται το δημοσιονομικό κενό, αλλά και οι αλλαγές στο δημόσιο.

Στην κυβέρνηση, πάντως γνωρίζουν καλά πως το ζητούμενο από την πλευρά των δανειστών είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων για αυτό και οι διαβουλεύσεις τα επόμενα δυο εικοσιτετράωρα θεωρούνται κρίσιμες.

Μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να είναι οι νέοι φόροι που ζητούν οι εταίροι που απομακρύνουν ακόμα πιο πολύ την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Έμφαση δίνεται από την κυβέρνηση στο θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους επιζητώντας μια μακροπρόθεσμη λύση για την ρευστότητα, αλλά και το χρηματοδοτικό κενό.

Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως σε κάθε περίπτωση η λύση θα πρέπει να έχει βρεθεί αρκετές ημέρες πριν το τέλος Ιουνίου, προκειμένου να έχουν εξασφαλιστεί τα 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά και η όποια συμφωνία εγκριθεί από το Eurogroup να έχει περάσει στη συνέχεια και από τα Κοινοβούλια όλων των χωρών.

Μετά και την σαφή αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή, πως όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, εκ των πραγμάτων φαίνεται πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, έστω και άτυπα, για τις 14 Ιουνίου έχει ξεπεραστεί.

Κυβερνητικά, αλλά και κοινοβουλευτικά στελέχη, άλλωστε θεωρούν πως θα χρειαστεί η Αθήνα περισσότερο χρόνο μέσα στον Ιούνιο.

Το σχέδιο γέφυρα

Όπως αναφέρεται και στο τρίτο εδάφιο των 47 σελίδων της ελληνικής πρότασης που αφορά το χρέος η Αθήνα προτείνει ένα ενιαίο πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί κλιμακωτά έως τον Μάρτιο του 2016.

Προαπαιτούμενο από την ελληνική πλευρά είναι:

  • Να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότησης της χώρας, όχι με το μαρτύριο της σταγόνας δόση – δόση
  • Η αναδιάρθρωση του χρέους
  • Να δοθεί ένα αναπτυξιακό – επενδυτικό πακέτο στην ελληνική οικονομία
  • Να μην απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα από τους δανειστές.

Παράλληλα σε αυτή την περίπτωση η ελληνική πλευρά θα δεσμευτεί πλήρως για μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για το οποίο θα συνταχθούν αναλογιστικές μελέτες.

Σαφώς από το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η επιτυχία του συγκεκριμένου σχεδίου εξαρτάται από την πολιτική βούληση των εταίρων, οι οποίοι ενδεχομένως να επιθυμήσουν αντί της 9μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης να επιχειρήσουν να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη λύση μόνο μέχρι το Φθινόπωρο.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σημείωναν με νόημα πως αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα επιτευχθεί. «Δεν παίζει ρόλο ο χρόνος διάρκειας της συμφωνίας, αλλά να φύγει το grexit από το τραπέζι, να σταματήσει η λιτότητα και να πάρει μια ανάσα οικονομία με προοπτική οριστικής λύσης», τόνιζαν χαρακτηριστικά στο NEWS 247.

SHARE:

24Media Network