Στο πεζοδρόμιο, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, η αντιπολίτευση

Στο πεζοδρόμιο, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, η αντιπολίτευση
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά Eurokinissi

Παρόντες στις σημερινές εργατικές κινητοποιήσεις ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάννης Βαρουφάκης. Πολιτικό σφυροκόπημα στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη και την κατάργηση του 8ωρου

Με την παρουσία πολιτικών αρχηγών, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και του γραμματέα του Μέρα 25 Γιάννη Βαρουφάκη θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι απεργιακές συγκεντρώσεις των εργατικών σωματείων. Αφορμή η επέτειος της εργατικής πρωτομαγιάς και αίτημα αιχμής η απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του 8ωρου.

Η παρουσία των 3 πολιτικών αρχηγών είναι ενδεικτική της πολύ μεγάλης σημασίας που δίνουν τα κόμματα που αναφέρονται στην αριστερά στην δημιουργία κοινωνικού ρεύματος απέναντι στην συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης. Κι αυτό παρά τις απολύτως διακριτές διαφοροποιήσεις ανάμεσά τους. Στην πολιτική «εξίσωση» περιλαμβάνεται και το Κίνημα Αλλαγής που έχει ταχθεί ενάντια στο νομοθέτημα.

Με την σημερινή εξέλιξη πιστοποιείται η ύπαρξη «κάθετης» πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό. Με την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερασπίζεται το εργασιακό νομοσχέδιο και το σύνολο της αντιπολίτευσης «απέναντι».

ΣΥΡΙΖΑ: Ακολουθείται η πολιτική του ΣΕΒ

Αναφερόμενος στις σημερινές κινητοποιήσεις ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «για την κινητοποίηση αυτή έχουν δουλέψει πολλές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα και είναι θετικό ότι στο δρόμο θα συναντηθεί κόσμος με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η κυβέρνηση θα πάρει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο “περίπατος” που περιμένει πως θα κάνει στα εργασιακά, δεν θα είναι καθόλου “περίπατος”. Θα είναι μια πρώτη μεγάλη μάχη, αλλά δεν θα είναι η τελευταία».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος συνέδεσε το νομοσχέδιο με το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζοντας στον ρόλο του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσου. Δήλωσε πως «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο βασικός πολέμιος της ψηφιακής δήλωσης των υπερωριών ήταν ο ΣΕΒ, κεντρικό στέλεχος του οποίου ήταν το σημερινό “δεξί χέρι” του κ. Μητσοτάκη, o κ. Σκέρτσος». Συνέχισε λέγοντας πως «η μεταφορά του κ. Σκέρτσου από τον ΣΕΒ στο Μαξίμου δεν είναι φυσικά καθόλου τυχαία σε σχέση με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και τα συμφέροντα που επιδιώκει να εκφράσει»

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Eurokinissi

Για προπαγάνδα που επιχειρεί να μετατρέψει το μαύρο σε άσπρο εγκάλεσε την κυβέρνηση η αρμόδια για ζητήματα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σχολιάζοντας πως «την απάντηση στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του θα δώσουν οι εργαζόμενοι στις 6 του Μάη, τιμώντας ουσιαστικά και αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά! Λέγοντας όχι στο αντεργατικό νομοσχέδιο, στην κατάργηση του οκτάωρου και στις ατομικές συμβάσεις! Λέγοντας όχι στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Λέγοντας όχι στον κυβερνητικό εμπαιγμό και τον εργασιακό μεσαίωνα». Τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους. Θα δώσουμε αυτήν τη μάχη μαζί με τον κόσμο της εργασίας και τη νέα γενιά που αγωνίζεται για ένα δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο μέλλον».

Στην ανάγκη των αντιδράσεων απέναντι στο νομοσχέδιο αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας πως «πρέπει να υπάρχει μια πάνδημη απάντηση σε ένα από τα πλέον αντεργατικά νομοσχέδια που έρχονται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι τα αιτήματα, εδώ και δυο δεκαετίες, των πιο ακραίων κύκλων του ΣΕΒ, που θέλουν να “ελαστικοποιήσουν” πλήρως τις εργασιακές σχέσεις». Μάλιστα αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα λέγοντας ότι «εδώ συζητάμε για το αν θα υπάρχουν μπουζούκια στην εστίαση και μου λέτε αν -για λόγους πανδημίας- θα πρέπει να κατέβει ο κόσμος να διεκδικήσει να πληρώνεται για τις υπερωρίες; Για την κατάργηση του 8ωρου; Μιλάμε για τη μεγάλη κινητοποίηση που θα γίνει αύριο. Όχι απλώς θα κατέβουμε. Όλοι πρέπει να κατέβουμε».

ΚΚΕ: Το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται

Σκληρή κριτική και από τα στελέχη του ΚΚΕ. «Πρόκειται για νομοσχέδιο – έκτρωμα που είναι αιτία πολέμου» δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Κατσώτης τονίζοντας πως «με την απεργία θα δοθεί η πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση». Επισήμανε ότι «είναι ψέμα ο ισχυρισμός της κυβέρνηση ότι κατοχυρώνει το 8ωρο, όταν για έξι μήνες ο εργαζόμενος θα δουλεύει 10ωρο» σχολιάζοντας πως «είναι επίκαιρο το μήνυμα του Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες αναψυχής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Eurokinissi

Την απόσυρση του νομοθετήματος ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά είναι ένα τερατούργημα και δεν χωράει ούτε συζήτηση ούτε βελτίωση». Διευκρίνισε ότι «τα μέτρα που έρχονται, δεν είναι θέμα ιδεοληψίας της κυβέρνησης, είναι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου που προωθούνται εδώ και χρόνια σε πανευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέρα 25: Μετά το εργασιακό έρχεται το ασφαλιστικό

Για εργαζόμενους «που θα δουλεύουν παραπάνω υπερωρίες και μάλιστα απλήρωτες, αλλά θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο! Που θα δουλεύουν ακόμα και τις Κυριακές, αλλά θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο! Που θα έχουν το δικαίωμα να «αποσυνδέονται» από την εργασία τους και γενικότερα να μην πέφτουν θύματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αλλά χωρίς επιθεώρηση εργασίας, μιας και η Κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικας και της ολιγαρχίας την έχει εξαφανίσει!» έκανε λόγο σκωπτικά ο εκπρόσωπος τύπου του Μέρα 25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση εισηγείται παράλληλα ένα «κεφαλαιοποιητικό-ασφαλιστικό για τις επικουρικές συντάξεις, με τη μείωση τους να είναι δεδομένη με το 5ο μνημόνιο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα