Στο Προεδρικό Μέγαρο οι σύνεδροι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

Στο Προεδρικό Μέγαρο οι σύνεδροι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας
Στο Προεδρικό Μέγαρο οι σύνεδροι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας Eurokinissi

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε τη σημασία του έργου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στη σύζευξη των αρχών και αξιών που μπορούν να υπηρετήσουν ο Κοινοβουλευτισμός και η Ορθοδοξία.

Την σημασία του έργου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στην σύζευξη των αρχών και αξιών που μπορούν να υπηρετήσουν από κοινού ο Κοινοβουλευτισμός και η Ορθοδοξία, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, καλωσορίζοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, τους Συνέδρους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, που πραγματοποιεί την 25η Επετειακή της Συνέλευση στην Αθήνα.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος πρόκειται για ένα έργο που, ταυτόχρονα, υπερβαίνει και ενώνει του Λαούς, και κυρίως τους δείχνει το δρόμο της αποστολής τους, στον σύγχρονο δύσκολο Κόσμο.

«Γιατί, να θυμάσθε, οι καιροί είναι δύσκολοι. Όλα είναι δικά μας, με την έννοια, ότι όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και τις Αξίες του Πολιτισμού μας. Αλλά θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στην Ιστορία και απέναντι στους Λαούς μας, εάν δεν αναληφθούμε ότι εμείς ιδίως, οι Ορθόδοξοι, οι οποίοι πιστεύουμε στη Δημοκρατία, έχουμε αυτή την ιδιαίτερη αποστολή» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ελληνική Πολιτεία και ιδίως η Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι πάντοτε, στην πορεία του χρόνου, αρωγός και συμπαραστάτης του έργου τους.

Αναφερόμενος στα μεγάλα διακυβεύματα, τα οποία αυτήν την στιγμή έχει να αντιμετωπίσει ο Κόσμος ολόκληρος και ιδίως η περιοχή μας, επισήμανε δύο μεγάλους κινδύνους, που, όπως είπε, εμποδίζουν την συνεργασία των Λαών και την ειρηνική πορεία κάθε Λαού προς την δημιουργία: Ο πρώτος είναι οι απειλές εναντίον της Ειρήνης, και ο δεύτερος ο κίνδυνος των ανισοτήτων μεταξύ των Λαών, οι διαφορές που υπάρχουν σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και οι ανισότητες που δημιουργούνται μέσα σε κάθε κοινωνία. «Αυτές οι ανισότητες, πριν από όλα μεταξύ των Λαών είναι η βασική αιτία για την οποία δεν μπορεί να υπάρξει Ειρήνη. Πυροδοτεί τους πολέμους, την αντιπαλότητα μεταξύ των Λαών. Πυροδοτεί την αδυναμία να επικοινωνήσουν οι Πολιτισμοί μεταξύ τους και να συνυπάρξουν. Και σε επίπεδο κάθε κοινωνίας, στο πλαίσιο κάθε Κράτους, οι ανισότητες είναι αυτές οι οποίες δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την κοινωνική συνοχή» σημείωσε.

Απέναντι σ’ αυτές τις απειλές, ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία ιδίως, σε συνδυασμό με την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, έχουν να δώσουν την δική τους απάντηση, τόνισε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας, πως αυτή η απάντηση διαμορφώνεται μέσα από την ιδιομορφία του Χριστιανισμού και ιδίως της Ορθοδοξίας ως Τρίτου Πυλώνα του Πολιτισμού μας.

«Ο Πολιτισμός μας, ο Πολιτισμός της Δύσης και ιδίως ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, στηρίζεται πάνω στους τρεις Πυλώνες που σας τόνισα και στο Βυζαντινό Μουσείο: Στον Πυλώνα της Αρχαίας Ελλάδας, που είναι ο Πυλώνας της Ελευθερίας, του Πνεύματος και της Δημοκρατίας. Στον Πυλώνα της Αρχαίας Ρώμης, που είναι ο Πυλώνας των Θεσμών και του Νόμου καθώς και του Δημόσιου Συμφέροντος. Και στον Πυλώνα της Χριστιανικής Διδασκαλίας, που ήλθε να προσθέσει τα Ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά στον σύγχρονο Πολιτισμό μας. Αυτά τα χαρακτηριστικά καλείται η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας να υπηρετήσει» πρόσθεσε.

Ακολούθως, ανέφερε, ότι αυτή η μετατροπή της απλής κοινωνικής συνύπαρξης, σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο, σε μια Κοινωνία Προσώπων σημαίνει αρμονική συνύπαρξη των Λαών και αρμονική συνύπαρξη μέσα σε κάθε κοινωνία. Διευκολύνει ώστε, μέσα από την Χριστιανική Διδασκαλία και την Ορθοδοξία να εμπεδωθούν, στο πλαίσιο του Πολιτισμού μας και σε ολόκληρο τον Κόσμο, τέσσερις βασικές αρχές, εξαιρετικά κρίσιμες και χρήσιμες στη σύγχρονη εποχή: Η αρχή του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού και τέλος της Δικαιοσύνης.

«Η έννοια της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της Χριστιανικής Διδασκαλίας είναι κάτι που πηγαίνει ακόμη παραπέρα. Συνδυάζεται με τις τρεις Αρχές που ανέφερα προηγουμένως, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης και της Ειρήνης. Και θυμηθείτε ακριβώς τι αποδίδει η προσευχή του Προφήτου Ησαΐου, όπως από την Παλαιά Διαθήκη ενσωματώθηκε στην Καινή Διαθήκη: «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης». Η διοίκηση των Ανθρώπων υπό όρους Δικαιοσύνης σημαίνει καταξίωση της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική Δημοκρατία χωρίς Δικαιοσύνη. Και την Δικαιοσύνη μόνον η πραγματική Δημοκρατία μπορεί να την υπηρετήσει» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα