Στο στόχαστρο του ΚΙΝΑΛ Παυλόπουλος, Πολύδωρας, Μαρκογιαννάκης

Στο στόχαστρο του ΚΙΝΑΛ Παυλόπουλος, Πολύδωρας, Μαρκογιαννάκης
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος Eurokinissi

Με ερώτησή τους, έξι βουλευτές της ΔΗΣΥ κάνουν αναφορά σε βούλευμα που διαπιστώνει ζημία του Δημοσίου ύψους 147 εκατ. ευρώ από τις ενέργειες των τριών πρώην υπουργών που υπέγραψαν τροποποιητικές συμβάσεις για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην αντεπίθεση περνάει το ΚΙΝΑΛ για την υπόθεση του C4Ι, καθώς έξι βουλευτές της ΔΗΣΥ ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης την διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Λίγες μέρες μετά τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και συγγενών του για την ίδια υπόθεση, οι έξι βουλευτές της ΔΗΣΥ κάνουν αναφορά σε βούλευμα που διαπιστώνει ζημία του Δημοσίου ύψους 147 εκατ. ευρώ από τις ενέργειες των τριών πρώην υπουργών.

Οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Καρράς, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ιλχάν Αχμέτ και Γιάννης Κουτσούκος ρωτούν τον Μιχάλη Καλογήρου αν ο ίδιος, η Βουλή κι η αρχή για το ξέπλυμα του “μαύρου χρήματος” έχουν λάβει γνώση του βουλεύματος αυτού, αν εφαρμόσθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες κι αν έχει διαταχθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων. Επίσης ζητούν από τον Μ. Καλογήρου να διατάξει έρευνα για να διαπιστωθεί ποια όργανα της Δικαιοσύνης δεν επιτέλεσαν ενδεχομένως το καθήκον τους.

Σημειωτέον πάντως ότι ο Ιλχάν Αχμέτ ήταν βουλευτής της ΝΔ την περίοδο που αφορά η ερώτηση.

Οι τροποποιήσεις των συμβάσεων κι ο Μ. Χριστοφοράκος

Σύμφωνα με την ερώτηση των έξι βουλευτών, το βούλευμα εκδόθηκε στις 23 Οκτώβρη του 2017 αφορά τις τροποποιήσεις των συμβάσεων και του πρωτοκόλλου παραλαβής του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I) κι εκτιμάται ότι “οι ως άνω υπουργοί, με τις ανωτέρω πράξεις τους, που αποτέλεσαν μια ενιαία διαδοχή ενεργειών, ελάττωσαν την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου -της οποίας η διαχείριση τους ήταν εμπιστευμένη- κατά το ποσό των 147.819.943,14 ευρώ, με την επιβαρυντική μάλιστα περίσταση του ιδιαιτέρως μεγάλου ύψους της ζημίας που προκάλεσαν”.

Επίσης στο βούλευμα αναφέρεται ότι “προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και την 7η τροποποίηση της οικείας Σύμβασης, καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AΕ, προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές”, καθώς κι ότι “την απόφαση να τελέσουν τις ανωτέρω πράξεις απιστίας κατά τα αντικειμενικά τους στοιχεία οι τρεις ανωτέρω Υπουργοί, τους την προκάλεσαν με πειθώ και φορτικότητα και χρησιμοποιώντας την πράξη της δωροδοκίας κρατικών λειτουργών που δεν προσδιορίστηκαν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα