Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της ΕΕ- Να το ξέρουν όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της ΕΕ- Να το ξέρουν όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε από το υπουργείο Ναυτιλίας ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων στα Ίμια - Έξήρε τη στάση του πλοιάρχου του σκάφους που εμβόλισαν οι τούρκοι: Η ψυχραιμία είναι γενναιότητα, είπε

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα και όσους 'φαντασιώνονται' γκρίζες ζώνες και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου μετείχε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία και την ηγεσία του Λιμενικού.

«Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να δεχθεί, ούτε να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητάς της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια», αλλά χώρα στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Απευθυνόμενος στους άνδρες και τις γυναίκες του ΛΣ, μεταξύ των οποίων ήταν και το πλήρωμα του «Γαύδος», ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Στις κρίσιμες στιγμές η επίδειξη ψυχραιμίας δεν συνιστά μονάχα στάση ευθύνης, αλλά και στάση γενναιότητας». Τους έδωσε συγχαρητήρια για τη «γενναιότητα της ψυχραιμίας και την ψυχραιμία της γενναιότητας» που επέδειξαν, για να τονίσει ότι «αντιθέτως -και ας το κρατήσουν αυτό καλά κάποιοι- η θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί μονάχα στάση ανευθυνότητας, αλλά στάση δειλίας, θρασυδειλίας.

Ειδικότερα, είπε ότι «η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας. Με ισχυρή παρουσία. Σε στενή συνεργασία με την FRONTEX η οποία διεξάγει την πιο μεγάλη της επιχείρηση, στις ελληνικές θάλασσες, στο Αιγαίο». Στα θαλάσσια σύνορα, όπως επισήμανε, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «διότι τα δικά μας ανατολικά σύνορα είναι τα ανατολικά σύνορα ολόκληρης της ΕΕ».

«Και αυτό», σημείωσε, «είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου». «Και να θυμούνται», πρόσθεσε, «ότι οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρέφεται ενάντια ολόκληρης της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τις τελευταίες μέρες υπήρξαν περιστατικά που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και θέλω να είμαι απ‘ έναντι σας απολύτως ευθύς: Το πρόσφατο περιστατικό -κι έχω μπροστά μου άντρες και γυναίκες που βρέθηκαν στο σκάφος “Γαύδος”, τον κυβερνήτη και όλο το πλήρωμα-, ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής, μιας στάσης που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Υπογράμμισε ότι «όμως, το μήνυμά μας, και τώρα και αύριο, και πάντα είναι μήνυμα σαφές: οι άνδρες και οι γυναίκες του ΛΣ βρίσκονται στο Αιγαίο για να σώζουν ζωές, όχι για να θέτουν σε κίνδυνο ζωές. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να δεχθεί, ούτε να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητάς της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια. Είναι μια χώρα στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες. Μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Σχολίασε ότι αυτό σίγουρα κάποιους τους ενοχλεί, τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. «Όμως τους καλούμε να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα», είπε, για να σημειώσει ότι «η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της περιφερειακής συνεργασίας».

Είπε ότι «με απόλυτη νηφαλιότητα, ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα θα διαφυλάξουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια, που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας» και πως «θα συνεχίσει το ΛΣ να επιτελεί τον ρόλο του, να σώζει ζωές αλλά και να επιτηρεί τα σύνορα της χώρας, τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, που αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, επιδεικνύοντας θάρρος και πατριωτική ευθύνη, με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα στις δύσκολες στιγμές». Γιατί, τόνισε, «στις κρίσιμες στιγμές η επίδειξη ψυχραιμίας δεν συνιστά μονάχα στάση ευθύνης αλλά και στάση γενναιότητας», αντιθέτως «η θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί μονάχα στάση ανευθυνότητας, αλλά στάση δειλίας, θρασυδειλίας».

Εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτείας εξέφρασε ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες προς την ηγεσία του ΛΣ, τους αξιωματικούς αλλά και όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του ΛΣ που επιτελούν το καθήκον τους πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες, αυταπάρνηση, υψηλό αίσθημα ευθύνης που είναι εγγύηση για τη διασφάλιση της ομαλότητας, της ηρεμίας και του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πολλές όψεις αυτού του καθήκοντος. Το καθήκον της επιβολής του νόμου απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, ως προς το οποίο είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις που το δυναμικό του Λιμενικού Σώματος, με συντονισμένες επιχειρήσεις κατάφερε να αποτρέψει την παράνομη εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας από το εξωτερικό. Εξήρε την επιχειρησιακή ικανότητα και αυτοθυσία του Σώματος, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους κατά την επιτέλεση του καθήκοντός τους.

Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα η συνεργασία Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, ΔΙΔΙΝΑΛ (Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου), ΠΑΘ (Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης) και Ελικοπτέρων του Λιμενικού, έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες που καταδεικνύουν την αναβαθμισμένη δράση απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα των ναρκεμπόρων και των λαθρεμπόρων. Αναφέρθηκε ειδικότερα σε μια πρόσφατη περιπετειώδη καταδίωξη από την Κέρκυρα μέχρι την Τζιά, όπου στελέχη του Λιμενικού κατόρθωσαν να εξαρθρώσουν ένα διεθνές κύκλωμα διακινητών που μετέφερε με ταχύπλοα σκάφη μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών μεταξύ Αλβανίας, Ιταλίας και Ελλάδας, κατάσχοντας πάνω από 2 τόνους ναρκωτικών ουσιών και οδηγώντας τους συλληφθέντες στη δικαιοσύνη. Επίσης λίγες μέρες αργότερα, τον περασμένο Δεκέμβρη, ακόμα 6,5 τόνοι ναρκωτικών ουσιών κατασχέθηκαν μετά από συντονισμένη άψογα επιχείρηση στα διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Αυτές οι επιχειρήσεις καταδεικνύουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, την επαγγελματική αρτιότητα, το θάρρος, την ετοιμότητα των στελεχών του ΛΣ», τόνισε. Επισήμανε ότι συνολικά κατά τον τελευταίο χρόνο, κατασχέθηκαν πάνω από 14 τόνοι ναρκωτικών ουσιών και έγιναν πάνω από 490 συλλήψεις διακινητών, που συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω από τα στελέχη του Λιμενικού σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου. Παρόμοια και τα αποτελέσματα για το λαθρεμπόριο καπνικών, καθώς την προηγούμενη χρονιά κατασχέθηκαν πάνω από 45 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα.

«Όταν βάζεις απέναντι στους εγκληματίες την ίδια σου τη ζωή, είναι ανεκτίμητη προσφορά απέναντι στο κοινωνικό σύνολο». Χαρακτήρισε ανεκτίμητη την προσφορά τους σε μια σειρά άλλες επιτυχίες στο παρελθόν, προσδιορίζοντας ως κορυφαία αυτή «που αφορά εξάρθρωση εγκληματικών συμμοριών στο χώρο της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, που ήταν η πανευρωπαϊκής σημασίας επιτυχία του ΛΣ με την εξάρθρωση του ναρκόπλοιου “Noor1”, με πάνω από 2 τόνους ηρωίνης που προοριζόταν και για την ελληνική αγορά». Τόνισε ότι μέσα από την αυτοθυσία τους τα στελέχη του ΛΣ, προστατεύουν όχι μόνο τη νομιμότητα, αλλά και την ελληνική κοινωνία, την κοινωνική συνοχή και σώζουν ζωές.

Σε αυτό το σημείο εξήρε και τη στάση και τον ρόλο του ΛΣ καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που χτύπησε όλη την Ευρώπη, αλλά που «στις δικές μας πλάτες πέρασε το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον Β' Παγκόσμιο, που αντιμετώπισε όλη η Ευρώπη». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτά τα τρία χρόνια άνδρες και γυναίκες του ΛΣ υπό αντίξοες συνθήκες διέσωσαν δεκάδες χιλιάδες ζωές.

«Είμαστε ευγνώμονες και αισθανόμαστε περήφανοι όταν βρισκόμαστε στα διεθνή fora και κάνουμε αναφορά στο δικό σας σθένος, ευθύνη, επαγγελματική στάση, ανθρωπιά». Την ίδια στιγμή, επισήμανε, «που κάποιες άλλες χώρες στην ΕΕ δεν επιδεικνύουν το ίδιο σθένος υπεράσπισης των παναθρώπινων αξιών και χτίζουν τείχη και φράχτες, εμείς βάζουμε πρώτη αξία την ανθρώπινη ζωή και γι' αυτό είμαστε δύο φορές υπερήφανοι, γιατί ως Έλληνες υπερασπίζουμε τις αξίες που γεννήθηκαν στον τόπο μας και αποτελούν αξίες όλης της οικουμένης».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους άνδρες και τις γυναίκες του ΛΣ, στηρίζοντας το έργο τους. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση και με προσλήψεις στους Λιμενοφύλακες και στο Υγειονομικό και Ιατρικό προσωπικό και υπήρξε κάλυψη κενών οργανικών θέσεων σε ολόκληρη την παραμεθόριο σε πολύ υψηλό ποσοστό. Αναφέρθηκε στο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα από το υπουργείο, με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την αναβάθμιση με σύγχρονα συστήματα θαλάσσια επιτήρησης και σύγχρονα σκάφη και συστήματα προκειμένου, όπως είπε, να εξασφαλίσουμε υψηλή πιστότητα επιτήρησης των θαλασσίων ελληνο-ευρωπαϊκών συνόρων και να υπάρξει η πιο υψηλή αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών και των όπλων.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο αφενός τον εκσυγχρονισμό του Λιμενικού Σώματος και αφετέρου την κατασκευή των πλωτών αυτών μέσων στην Ελλάδα για την ενίσχυση των ελληνικών ναυπηγείων και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Επίσης σημείωσε ότι οι δυνατότητες των ανδρών και γυναικών του ΛΣ δεν εξαντλούνται μόνο στην απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και ενίσχυση, «αλλά έχουν να κάνουν με κάτι που όσοι κι αν άλλοι θελήσουν να ενισχύσουν, δεν θα το καταφέρουν: με τη ναυτοσύνη και την ελληνική ψυχή και το απαράμιλλο σθένος που, προκειμένου κανείς να υπερασπιστεί ιδανικά και αξίες, δεν σκέφτεται ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. «Αυτή η ψυχή είναι το πιο σημαντικό αποτρεπτικό όπλο που διαθέτει και το ΛΣ και οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Συνάντηση με το πλήρωμα του σκάφους που εμβόλισαν οι Τούρκοι

Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε και συνομίλησε με τον πλοίαρχο και το πλήρωμα του σκάφους που εμβόλισαν οι Τούρκοι. Ο πρωθυπουργός εξήρε τη στάση που επέδειξε ο πλοίαρχος του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, το οποίο εμβολίσθηκε από την τουρκική ακταιωρό, ο οποίος είναι παρών στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπως και όλο το πλήρωμα του 'Γαύδος". "Επέδειξες ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα", είπε ο πρωθυπουργός που άκουσε από μέλος του πληρώματος του 'Γαύδος" πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στα στελέχη του Λιμενικού έκανε εκτενείς αναφορές στις επιτυχίες του Σώματος στη δίωξη ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου με ειδική αναφορά στο λαθρεμπόριο των τσιγάρων και εξήρε τον επαγγελματισμό και το σθένος των ανδρών και των γυναικών που υπηρετούν στο Λιμενικό. Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στη στάση του Λιμενικού στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. "Ανθρωποι περισυλλέχθηκαν, σώθηκαν χάρη στη δική σας ανθρωπιά και είμαστε υπερήφανοι όταν είμαστε σε διεθνή φόρα που κάνουμε αναφορά στη δική σας ανθρωπιά, στο δικό σας σθένος. Ανθρωποι που βρέθηκαν σε τρύπιες βάρκες στο Αιγαίο, σώθηκαν από σας. Την ώρα που άλλες χώρες στην Ευρώπη χώρες στήνουν τείχη και φράχτες.

»Υπάρχει όμως κι άλλη μια πτυχή της παρουσίας του Λιμενικού, ζωτικής σημασίας για το λαό και τη χώρα. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ασφάλειας για τα θαλάσσια σύνορά μας. Σε συνεργασία με τη FRONTEX. Στα θαλάσσια σύνορα όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες. και να θυμούνται ότι η ρητορική τους εναντίον κράτους μέλους της ΕΕ στρέφεται εναντίον όλη της ΕΕ. Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν περιστατικά που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο- και έχω μπροστά μου τους άνδρες και τις γυναίκες του Γαύδος- το πρόσφατο αυτό περιστατικό ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το μήνυμά μας είναι και τώρα και πάντα, οι άνθρωποι του λιμενικού είναι στο Αιγαίο για να σώζουν ζωές.

 »Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε αμφισβήτηση της ακεραιότητάς της. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που παίζει παιχνίδια. Είναι μια χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας. Κάποιιους αυτό τους ενοχλεί- η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας. Η πραγματικότητα επιβάλλει απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τήρηση των κανόνων της καλής γειτονίας. Με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα διαφυλάξουμε την ηρεμία που έχει ανάγκη η περιοχή μας. Θα διαφυλάξουμε τα σύνορά μας που είναι και ταυτόχρονα σύνορα της ΕΕ. Το Λιμενικό επιδεικνύει αποφασιστικότητα, ψυχραιμία στις κρίσιμες στιγμές. Η ψυχραιμία συνιστά και στάση γενναιότητας και θέλω να σας συγχαρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα', το μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία

SHARE:

24Media Network