Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Το τελεσίγραφο και οι επαφές Μητσοτάκη με Τραμπ, Μέρκελ και Μακρόν

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Το τελεσίγραφο και οι επαφές Μητσοτάκη με Τραμπ, Μέρκελ και Μακρόν
Υπουργείο Εξωτερικών Eurokinissi

Το τελεσίγραφο της Αθήνας στον Λίβυο πρέσβη και τα τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Το ενδεχόμενο συζήτησης με τον Ερντογάν και ο ρόλος του Νίκου Δένδια.

Ανεβάζει τους τόνους η Αθήνα μετά τα τετελεσμένα του επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα, με τη συμφωνία της με τη Λιβύη και την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης Θαλασσίων Δικαιοδοσιών ενώ κρίσιμες επαφές αναμένεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Τραμπ, Μακρόν και Μέρκελ στο περιθώριο του Συμβουλίου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το τελεσίγραφο προς τον πρέσβη της Λιβύης από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ότι ή θα παρουσιάσει το μνημόνιο της χώρας του με την Τουρκία ή διαφορετικά θα απελαθεί, καθώς θα θεωρηθεί persona non grata, δείχνει πως η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων, που επιδιώκει η Άγκυρα και που έχει ως στόχο να μεταφέρει την αμφισβήτηση από την περιοχή του Καστελόριζου στην περιοχή της Κρήτης!

Η Αθήνα, επίσης, αναμένεται να προσκαλέσει στην Αθήνα τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ. Ως γνωστόν, η Λιβύη, που βρίσκεται σε εμφύλιο, έχει δυο κυβερνήσεις: Η μια που είναι και η διεθνώς αναγνωρισμένη, είναι η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ και η οποία έχει υπογράψει τη συμφωνία με την Άγκυρα, συμφωνία που το περιεχόμενό της δεν γνωρίζουμε, γι’ αυτό και πιέζουμε για τη δημοσιοποίησή της. Η κυβέρνηση αυτή έχει άριστες σχέσεις με την Τουρκία, καθώς το καθεστώς Ερντογάν είναι ο βασικότερος ίσως υποστηρικτής της, αλλά και τροφοδότης της, ακόμα και με σημαντικό στρατιωτικό υλικό, όπως πχ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη- γι’ αυτό και η εκτίμηση είναι κοινή στην Αθήνα, πως η συμφωνία Άγκυρας-Λιβύης δεν μπορούσε να αποτραπεί, αφού ο Φαγέζ αλ Σαράζ θα έπραττε ότι του ζητούσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Η δεύτερη κυβέρνηση είναι του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που και αυτός έχει τους υποστηρικτές του- μεταξύ των οποίων και η Γαλλία με την Αίγυπτο- και στον οποίο πρόσκειται ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου που καλεί στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση.

Η Αθήνα, πάντως, δεν θα μείνει σε αυτές τις κινήσεις, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκει να δημιουργήσει η Άγκυρα, που επιδιώκει ακόμα και με εξόφθαλμα παράνομες συμφωνίες να εμποδίζει την Ελλάδα να εφαρμόζει τα κυρίαρχα δικαιώματά μας.

Σταθμός στις εξελίξεις θα είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 4 Δεκεμβρίου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές με κορυφαίους ηγέτες, μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμανουέλ Μακρόν, πιθανόν και η Άγκελα Μέρκελ, στους οποίους και θα θέσει το θέμα.

Το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, γινόταν συζητήσεις για ενδεχόμενη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι στον “αέρα” λόγω της συμφωνίας, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Τον έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα συνοδεύει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους και θα θέσει το θέμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα