Σύνοδος Κορυφής: Για τον Δεκέμβρη αναβάλλονται οι κυρώσεις

Σύνοδος Κορυφής: Για τον Δεκέμβρη αναβάλλονται οι κυρώσεις
Συμβιβασμός με παραπομή των κυρώσεων για τον Δεκέμβριο φαίνεται να επιτυγχάνεται στις Βρυξέλλες Eurokinissi

Τι αναφέρει το νέο προσχέδιο που θα κατατεθεί στους ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες. Σε επόμενη σύνοδο παραπέμπεται η πιθανότητα κυρώσεων κατά της Άγκυρας

Για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, φαίνεται να αναβάλλεται το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αυτο προβλέπει το νέο προσχέδιο που θα προταθεί στους ηγέτες που μετέχουν στην εν εξελίξει των Βρυξελλών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ν.Α Μεσόγειο αλλά και την στρατηγική σχέσης Ευρώπης – Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο νέο κείμενο, που προέκυψε μετά από έντονες διαβουλεύσεις η Τουρκία καλείται «να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου» ενώ ζητείται «συνολική διευθέτηση του Κυπριακού». Η αναφορά στο θέμα των κυρώσεων γίνεται με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο. Δηλώνεται ότι «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της». Μάλιστα γίνεται επίκληση συγκεκριμένων άρθρων ευρωπαϊκών συνθηκών (άρθρο 29 της ΣΕΕ άρθρο 215 ΣΛΕΕ) που παραπέμπουν ευθέως σε κυρώσεις. Επισημαίνεται παράλληλα ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του του Δεκεμβρίου»

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί προφανώς αποτέλεσμα των έντονων διεργασιών που προηγήθηκαν με την ελληνική και την κυπριακή πλευρά να απορρίπτουν το αρχικό προσχέδιο που δεν είχε καμία αναφορά στην προοπτική των κυρώσεων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα