Μητσοτάκης: Θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στην Τουρκία στο ΝΑΤΟ

Μητσοτάκης: Θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στην Τουρκία στο ΝΑΤΟ
Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δήλωσε πάντα ανοιχτός σε διάλογο με την Τουρκία, ακόμη και με συνάντηση με Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα δοθούν απαντήσεις εάν η τουρκική πλευρά θέσει ζήτημα για τα νησιά του Αιγαίου

Ανοιχτός σε καλόπιστο διάλογο με την Τουρκία, αλλά και έτοιμος να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις εάν τεθεί ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης για τα νησιά του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 27, η οποία συζήτησε σήμερα για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και την αντιμετώπισή της.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε καταρχάς ότι η χώρα μας καλύπτεται απο τα συμπεράσματα, που όπως σημείωσε υιοθετήθηκαν ομόφωνα και χωρίς μεγάλη συζήτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα, διαμηνύει την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών και καλεί την Άγκυρα να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο” σχολίασε ερωτηθείς εάν το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δείχνει ότι θα ήταν διατεθειμένο να προχωρήσει και σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εφόσον συνεχιστούν οι επιθετικές ενέργειες. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε εξάλλου ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία: Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και ο δρόμος της κλιμάκωσης, ο οποίος σημείωσε ότι “προφανώς και θα οδηγεί την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια αφήνοντας πάντα ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων”.

Ο πρωθυπουργός πάντως δήλωσε: “Εγώ θα εξακολουθήσω να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να λύσουμε με βάση τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Εγώ προσωπικά, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση δε θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης, που συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Διαχωρίζουμε πάντα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής από τα θέματα εσωτερικής κατανάλωσης”.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η στρατηγική της Αθήνας εάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και εάν θα θεωρούσε χρήσιμη μία συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

“Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν. Τον ίδιο θα πρέπει να ρωτήσετε. Εγώ έχω πει ανά πάσα στιγμή όπου θα πρέπει να μπορούμε να καθόμαστε και να συζητάμε” και πρόσθεσε: “’Οπως γνωρίζετε είναι άλλη η ατζέντα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και προφανώς αν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τη σχέση Ελλάδος και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις” .

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα