ΣΥΡΙΖΑ: “Αντάρτικα” κι αψιμαχίες, στους… λόφους των social media

ΣΥΡΙΖΑ: “Αντάρτικα” κι αψιμαχίες, στους… λόφους των social media
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης Eurokinissi

Εντείνεται, στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο άτυπος διάλογος -προσυνεδριακού χαρακτήρα - μέσω ιστοτόπων και κοινωνικών δικτύων για την φυσιογνωμία του κόμματος, τα εθνικά αλλά και την εκλογική ήττα.

Ενώ προς στο τέλος του μήνα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθορίσουν το τοπίο των μετεκλογικών εξελίξεων με βασικό το τι θα γίνει με το συνέδριο του κόμματος, η εικόνα του τελευταίου διαστήματος και κυρίως των τελευταίων εβδομάδων δείχνει ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης … «δεν κρατιούνται». Κατά κύριο λόγω μέσω κοινωνικών δικτύων και ιστοτόπων, διεξάγεται εδώ και καιρό μία «άτυπη» προσυνεδριακή διαδικασία. Αυτή αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την διεύρυνση και τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και επιμέρους διαφοροποιήσεις τόσο για τα εθνικά όσο και για την αποτίμηση των αιτίων που οδήγησαν στην εκλογική ήττα. Αν και μέρος αυτού του διαλόγου είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλα υψηλόβαθμα στελέχη δεν μετέχουν έως στιγμής, ενώ από τα μέσα Αυγούστου δεν υπήρξαν δημόσιες παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τέτοια ζητήματα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κεντρικής Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Η ουσία

Ουσιαστικά ο «γύρος» των εσωκομματικών αψιμαχιών, μοιάζει να έχει ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου. Αφορμή αποτέλεσε μία συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, άτυπος επικεφαλής της τάσης των «53» στην εφημερίδα Εποχή. Μάλιστα δεν θεωρήθηκε καθόλου τυχαία η επιλογή του εντύπου αφού πρόκειται για μία εφημερίδα με ιστορική καταβολή το ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς.

Σε αυτήν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε θέματα φυσιογνωμικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ.. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «είναι ακατανόητη η επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην κεντροαριστερά» ενώ χαρακτήρισε ανιστόρητη κατασκευή και προπαγανδιστική επινόηση το δίλλημα «ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% και ο ΣΥΡΙΖΑ του 33%». Όπως και το προηγούμενο διάστημα η δημόσια παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, είχε ξεκάθαρα στοιχεία ευρύτερης ιδεολογικής και πολιτικής πλατφόρμας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση έγινε στην σκιά των γεγονότων που αφορούσαν τα περίφημα ηχητικά του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, που είχαν δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ φέρνοντας στο επίκεντρο τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.

Εξίσου σημαντικό όμως – όπως λένε οι γνωρίζοντες- ήταν νωρίτερα, στις αρχές Ιουνίου, το άρθρο του Αντώνη Κοτσακά, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα πρώτου εκλεγμένου σε σταυρούς, που έθετε επί τάπητος την ανάγκη σημαντικών πολιτικο-οργανωτικών αλλαγών στο κόμμα. Ο προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ Αντ. Κοτσακάς τόνιζε την ανάγκη για «διαμόρφωση σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με προγραμματική ενότητα διακυβέρνησης» η οποία προϋποθέτει αλλαγή στο σημερινό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως «το μοντέλο του κόμματος με την πυραμιδική μορφή -που αντλεί τις ρίζες του από το κόμμα «Νέου Τύπου» του Λένιν-. ενώ ανταποκρίθηκε με επάρκεια σε κοινωνίες έντασης εργασίας, παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες στο να ανταποκριθεί στη σημερινή περίοδο».

Να θυμίσουμε ότι από την αρχή του χρόνου τα ζητήματα που σχετίζονται με τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την καρδιά του εσωκομματικού προβληματισμού. Τόσον όσον αφορά ο ποια θα είναι τα κέντρα λήψης των αποφάσεων (η εκλεγμένη Πολιτική Γραμματεία η το Πολιτικό Συμβούλιο όπου μετέχουν τα στελέχη της διεύρυνσης) και ποιος θα είναι ο ρόλος του προέδρου του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι διαφορές αντιλήψεων σε σχέση με την ένταξη μελών στο κόμμα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας και το αν θα απαιτείται η όχι αυτοπρόσωπη παρουσία στις οργανώσεις.

Κόντρες «δανεικές» από το ΠΑΣΟΚ

Πλάι όμως στα «φυσιογνωμικά» του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να συνυπάρχουν και άλλες επιμέρους αντιθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Με αφορμή τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μοιάζει να «μετοίκησε» στον ΣΥΡΙΖΑ και μία κόντρα που στο παρελθόν καταγράφονταν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Αυτή της «πατριωτικής» και «εκσυγχρονιστικής» προσέγγισης στα ζητήματα των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Έπ’ αυτού του θέματος βρέθηκαν αντιμέτωπες δύο ομάδες που προέρχονται από την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο: Η πρώτη αφορά τους «εκσγυχρονιστές» στους οποίους λογίζονται οι Νίκος Μπίστης, Αντώνης Λιάκος και Σωτήρης Βαλντέν που με δημόσια αρθρογραφία ή αναρτήσεις ζητούν μια πολιτική προσέγγιση που θα οδηγεί σε έναν αποτελεσματικό διάλογο με την Τουρκία., Από την άλλη στελέχη που προέρχονται επίσης από το χώρο του κέντρου όπως ο Νίκος Κοτζιάς, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Γεωργία Γεννιά, η οποία μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανάρτησή της πως «φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ για να απαλλαγούμε από αυτούς και τους βρήκαμε μπροστά μας». Η αναφορά αφορούσε τον Νίκο Μπίστη και δική του αρθρογραφία στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «μαξιμαλισμός είναι να ισχυρίζεσαι ότι το Διεθνές Δίκαιο σε δικαιώνει παντού, ενώ ξέρεις ότι αυτό δεν ισχύει. Όταν το κάνεις συμβάλλεις στην διαμόρφωση μια κοινής γνώμης εχθρικής προς κάθε έννοια διαλόγου, διαμεσολάβησης και διαπραγμάτευσης». Μάλιστα από την κόντρα αυτή και οι χαρακτηρισμοί αφού ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για ένα «παρεάκι» που το αποτελούν «σημιτικοί και νεοσυριζαίοι».

Στα ζητήματα όμως που αφορούν την εξωτερική πολιτική ενεπλάκησαν και οι «53». Σε αρθρογραφία στον ιστότοπο Commonality τάχθηκαν υπέρ της συμφωνάις Ελλάδας – Αιγύπτου, μιλώντας για «χλαμύδες» δανεικές από την περίοδο των αντιθέσεων στην Συμφωνία των Πρεσπών στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την αναφορά αντέδρασε η Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας σε ανάρτησή της για «αριστερίζουσες εκκρεμότητες» καθώς και η Ελένη Αυλωνίτου.

Ο Παύλος Πολλάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη Eurokinissi

Ξεχωριστή «ενότητα» ο Παύλος Πολλάκης

Σε αυτό το σκηνικό, ο πρώην υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης φαίνεται να αποτελεί …μία ομάδα μόνος του. Η γνωστή πληθωρική πολιτική συμπεριφορά του καταγράφεται σε πολλές αναρτήσεις που έχει κάνει. Όπως προκύπτει από τις δημοσιεύσεις του διατηρεί το προφίλ του «προεδρικού» τασσόμενος υπέρ της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ έχει εξαπολύσει προσωπική επίθεση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας ότι οι δικές του αντιλήψεις οδήγησαν σε σημαντικό βαθμό στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης «μας γύρισαν την πλάτη γιατί μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 18 έπρεπε η ανακούφιση της να είναι άμεση και όχι απλά να θωρακίζουμε τη χώρα με 37,5 δις ,έφταναν και τα 30». Ζήτησε επίσης «μαζικό κόμμα που να αντιστοιχίζεται με το 32% της κοινωνίας που και στην ήττα μας ,ακούμπησε την ελπίδα της πάνω μας και δεν επιτρέπεται πλέον να είναι εκτός των οργανωμένων μας δυνάμεων με οποιαδήποτε πρόφαση καθαρότητας» .

Από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Αντιπαραθέσεις «μεσαίων» στελεχών

Το τελευταίο διάστημα διεξάγεται μέσω ιστοτόπων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μία πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδο μεσαίων στελεχών. Αυτή απηχεί τον προβληματισμό σχετικά με τον δρόμο που θα ακολουθήσει εφεξής η αξιωματική αντιπολίτευση.

Έτσι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Καλλωνιάτης, Δημήτρης Καρέλλας και Βασίλης Σκλιας σε άρθρου τους στο Commonality απάντησαν στην κριτική του Παύλο Πολλάκη προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας πως «η κατηγορία ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών ευθύνεται για το ότι χάθηκε η μεσαία τάξη επειδή δεν φρόντισε να της διανείμει 7 από τα 37 δις του ταμειακού αποθέματος τον Αύγουστο του 2018 είναι ανεύθυνη και δείχνει επιπλέον άγνοια τόσο της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης όσο και του τρόπου λειτουργίας μιας υπερχρεωμένης καπιταλιστικής οικονομίας όπως η ελληνική.». Με βολές κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου ανταπάντησαν δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι Μάρκος Χατζησάββας και Χαράλαμπος Λυμπεράς με τον τελευταίο να είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και να κατηγορεί τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι συναντήθηκε μολις μία φορά με τους εκπροσώπους της τριτοβάθμιας οργάνωσης όσο κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Documento τάχθηκε υπέρ της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας όμως πως «ο λαός έχει ανάγκη όχι από δάχτυλα που κουνιούνται αλλά από ομάδες που ηγούνται» και προσθέτοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν ιδιοκτήτες ούτε μουσεία ούτε μαυσωλεία»

Θυμίζουμε τέλος ότι σε εσωκομματικό ζήτημα ανάχθηκε και το μήνυμα που ανάρτησε ο Αλέξης Τσίπρας για τον 15αύγουστο και τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τον πρώην συνεργάτη του Νίκο Καρανίκα, να κάνει λόγο «κάτι αστείες υπάρξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας που ενοχλήθηκαν» προκαλώντας αναστάτωση στο διαδίκτυο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα