ΣΥΡΙΖΑ: “Απελευθερώνει” το Μαξίμου τις αμοιβές των “ημετέρων” στην ΕΡΤ

ΣΥΡΙΖΑ: “Απελευθερώνει” το Μαξίμου τις αμοιβές των “ημετέρων” στην ΕΡΤ
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθεί σήμερα ξανά η ΕΡΤ Eurokinissi

Σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που συζητείται σήμερα στην Βουλή θα ασκησει η αξιωματική αντιπολίτευση. Καταθέτει τροπολογία για να ορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η διοίκηση της ΕΡΤ.

Υψηλοί τόνοι αναμένονται στην Βουλή όπου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσουν έντονη κριτική στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ το οποίο ψηφίζεται σήμερα. Οι επικρίσεις αφορούν την ενίσχυση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών αλλά και τις διατάξεις για την «απελευθέρωση» των αποδοχών των στελεχών της ΕΡΤ. Ιδίως μετά το θόρυβο που υπήρξε για το περίφημο σημείωμα που υπαγόρευε το πώς θα προβληθεί η είδηση για το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία, και συστάσεις για τον χειρισμό της ειδησεογραφίας, σχετικά με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Οι αμοιβές στην ΕΡΤ

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ηκώσει τους τόνους αφού με το νομοσχέδιο επέρχονται αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία για τις αμοιβές στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Σύμφωνα με αυτές κι όπως ορίζονται στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου: «Οι αποδοχές των προσώπων της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.)» που είναι εξουσιοδοτημένα να σχεδιάζουν, να διευθύνουν και να ασκούν διοίκηση, όπως αυτή προκύπτει από την ιεραρχία της οργανωτικής δομής της εταιρείας, καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση οι νέες διατάξεις σημαίνουν πρακτικά πως όχι μόνον ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, αλλά και ένας απροσδιόριστος αριθμός επιτελικών στελεχών θα αμείβονται με ποσά τα οποία θα αποφασίζονται από την κυβέρνηση. Κατά πάσα πιθανότητα από το Μέγαρο Μαξίμου αφού με βάση το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος έχει την εποπτεία της λειτουργίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Την σχετική απόφαση θα υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί μεταξύ αυτών και ο υπουργός Οικονομικών. Την εισήγηση για τις αμοιβές αυτές θα κάνει …το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. Όσον αφορά τα όρια των αμοιβών, για τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της ΕΡΤ οι αποδοχές μπορεί να φθάσουν και αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου ενώ πιο χαμηλόβαθμα στελέχη μπορούν να έχουν απολαβές ανάλογες με αυτές του γραμματέα υπουργείου.

Τροπολογία για την επιλογή διοίκησης στο ραδιομέγαρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει τροπολογία προκειμένου να αλλάξει διαχρονικά ο τρόπος ανάδειξης της διοίκησης της ΕΡΤ. Θυμίζουμε ότι μόλις την προηγούμενη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα αυτό στην Βουλή. Κάλεσε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδεχθεί αλλαγή ώστε οι διοικούντες την ΕΡΤ να προκύπτουν μετά από συναινετική διαδικασία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στην λογική της πρότασης που κατέθεσε την προηγούμενη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα κινείται η τροπολογία που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή Eurokinissi

Όπως είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό: «Ελάτε να κάνουμε μια συμφωνία για το από εδώ και στο εξής. Τι τη θέλετε την ΕΡΤ να την έχετε τόσο χειραγωγούμενη; Ούτως η άλλως, όλα τα ιδιωτικά κανάλια τη σκαλέτα τους τη φτιάχνουν με βάση τις διαπιστώσεις που κάνει το γραφείο σας. Τι τη θέλετε την ΕΡΤ να είναι τόσο, μα τόσο σε μία λογική χειραγώγησης, να βάζουνε ταμπέλες και σκονάκια και ραβασάκια ποιο θα παίξει πρώτο και ποιο θα παίξει δεύτερο; Ελάτε, λοιπόν, να κάνουμε μια συμφωνία. Θα είναι καλό για το πολιτικό σύστημα. Η δημόσια τηλεόραση να διοικείται από ανθρώπους οι οποίοι θα ορίζονται από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Θα ορίζονται με μια λογική συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων και να την εφαρμόζουμε όλοι από εδώ και στο εξής. Να φτιάξουμε μια τηλεόραση η οποία, εν πάση περιπτώσει, θα είναι μια όαση αντικειμενικότητας».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στην διοίκηση της ΕΡΤ λέγοντας στον πρωθυπουργό πως «βάλατε το δικό σας άνθρωπο, τον εκπρόσωπο Τύπου τον προσωπικό σας, τον κ. Ζούλα, να διοικεί την ΕΡΤ». Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Φανταστείτε αν εγώ είχα βάλει τον δικό μου εκπρόσωπο τύπου, τον πιο κολλητό μου άνθρωπο, να διοικεί τη δημόσια τηλεόραση, τι θα λέγατε. Θα μιλάγατε για σταλινισμό, για απολυταρχική συμπεριφορά».

Η ιδιωτική τηλεόραση

Όσον αφορά τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εκφράσει την αντίθεση του με το άρθρο 42 που προβλέπει απαλλαγή από το τέλος συχνοτήτων. Με μόνο κριτήριο η εταιρία που διαθέτει έναν τηλεοπτικό σταθμό να πραγματοποιήσει επενδύσεις έως και 3.450.000 ευρώ τα οποία εκπίπτουν, ενώ το τέλος είναι 3.500.000 ευρώς Επίσης αντιτίθεται στις διατάξεις που αίρουν την υποχρέωση ενός τηλεοπτικού σταθμού να απασχολεί 400 εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου ώς προϋπόθεση για την λειτουργία του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα