ΣΥΡΙΖΑ: Επαναφέρει το θέμα των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων

ΣΥΡΙΖΑ: Επαναφέρει το θέμα των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων
Τα πρακτικά που καταγράφουν τις απόψεις του Σωτήρη Τσιόδρα και όλων επιστημόνων της επιτροπής ζητά εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί το ότι η κυβέρνηση ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις για το Πάσχα.

Το θέμα της δημοσιοποίησης των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και των ειδικών επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία περίοδο που οι αποφάσεις της ενόψει Πάσχα θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη τoυ Covid 19. Αφορμή αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» που παραθέτει αποσπάσματα πρακτικών στα οποία φέρεται η κυβέρνηση να υποβάλλει στους ειδικούς τις αποφάσεις πρέπει να λάβουν. Θυμίζουμε πως την δημοσιοποίηση των πρακτικών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από το Φθινόπωρο του 2020.

Όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή της χθες η αξιωματική αντιπολίτευση «η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και εκ των υστέρων ζητά την επικύρωσή τους από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τους ανακοίνωσε την απόφασή της για την προμήθεια selftest, τους ανακοίνωσε ποια μέτρα θα εφαρμοστούν και απλά, κάθε φορά, πιέζει για να περάσει το δικό της». Η εικονα αυτή θεωρείτα από τον ΣΥΡΙΖΑ ως τεκμήριο για τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον οποίο χρεώνει την αποτυχία των απανωτών lockdown των τελευταίων 6 μηνών. Άλλωστε – όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ – είναι οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που έχουν αναλάβει την «μεταφορά» των μηνυμάτων προς την επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί για άλλη μια φορά το κυβερνητικό αφήγημα σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αποφασίζει με βασικό κριτήριο της γνώμη των ειδικών. Αντιθέτως θεωρεί ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή η κυβέρνηση έχει την δική της γνώμη και καλεί τους ειδικούς να αποφασίσουν με βάση αυτή.

Συνεχείς πιέσεις προς την κυβέρνηση

Ειδικά για το ζήτημα των πρακτικών της επιτροπής θυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή να καταθέσει τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα. Δίχως όμως να λάβει απάντηση από τον πρωθυπουργό.

Ο Β.Κικίλιας, ο Ν.Χαρδαλίας, ο Ν.Αρκουμενέας και ο Σ.Τσιοδρας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ενημέρωση για την πανδημία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς εκ των 4 απάντησε για το θέμα των πρακτικών Eurokinissi

Οι συνεχείς πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει ενημέρωση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τους αρμόδιους μεταξύ των οποίων και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Στην σχετική συνεδρίαση που έγινε στις 4 Φεβρουαρίου ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε θέσει ευθέως το θέμα των πρακτικών τόσο στον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, όσο και στον Σωτήρη Τσιόδρα.

Είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο Ν.Βούτσης πως «ο κ. Τσίοδρας μίλησε για την ανάγκη συναίνεσης, ομόνοιας και εθνικής στρατηγικής. Θέλω να είμαι ευθύς: Προϋπόθεση για να πάμε σε μια τέτοια συναντίληψη είναι η ειλικρίνεια, να μην υπάρχει αποσιώπηση στοιχείων και κυρίως να υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που βεβαίως δεν επεδείχθη ούτε σε μια στιγμή αυτής της δραματικής κατάστασης που ζούμε. Αντίθετα φιλοτεχνείτε μια μαγική εικόνα με αποκρύψεις και κυρίως με την επίκληση της επιτροπής των ειδικών». Πρόσθεσε πως «ζητήθηκε η δημοσιότητα των πρακτικών της Επιτροπής, με την έννοια να δοθούν στα κόμματα. Περνάμε στο τρίτο κύμα και υπάρχει ακόμα άρνηση. Με ποιο δικαίωμα;». Το ερώτημα δεν απαντήθηκε αφού ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε εκ μέρους όλων των παρισταμένων χωρίς να θίξει το θέμα ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν πήρε τον λόγο.

Η τελευταία αναφορά που έγινε στο ζήτημα των πρακτικών της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων ήταν στις 5 Απριλίου από την Αριστοτελία Πελώνη. Σημείωσε χαρακτηριστιά πως «η δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της επιτροπής δεν θα βοηθήσει στην πρόθεση των ειδικών να μιλήσουν ανεξάρτητα και να μην πολιτικοποιούνται οι απόψεις τους». Νωρίτερα έχει καταγραφεί η αρνητική θέση και άλλων κυβερνητικών βουλευτών που πρόσκεινται στο στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου όπως ο Δημήτρης Καιρίδης. Απαντώντας στις 11 Φεβρουαρίου σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έθεσαν το θέμα επισήμανε ότι «δε θεωρώ ότι πρέπει οι λοιμωξιολόγοι να γίνουν αντικείμενο πολιτικής και κοινής γνώμης, έχουν αρκετά φώτα δημοσιότητας ήδη. Είναι εντελώς άτοπη αυτή η πρόταση, την οποία κάνετε και ξανακάνετε και την επαναφέρετε».

Στο ζήτημα των πρακτικών πάντως αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Επισήμανε ότι «έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ακόμα και για ένα κοινό σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας και μια διακομματική επιτροπή. Να έχουμε πρόσβαση στα πρακτικά της Επιτροπής λοιμωξιολόγων. Χάριν της επικοινωνίας τα έχει αρνηθεί όλα η ΝΔ».

Αυτά ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής για την πανδημία. Όπως είπε «βρισκόμαστε μπροστά σε έναν υγειονομικό “γκρεμό” και ένα οικονομικό “ρέμα”». Τόνισε πως «η κυβέρνηση ακολούθησε ένα ιδιότυπο lockdown, το οποίο είναι φανερό ότι δεν δούλεψε. Από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 8.700 συνανθρώπους μας». Στην ίδια λογική κινήθηκε σε συνέντευξή του ο Κώστας Ζαχαριάδης. Τόνισε πως «η ήτανωλάθος της κυβέρνησης που από το τέταρτο τρίμηνο του 2020 στράφηκε μονοσήμαντα στον εμβολιασμό. Μας διαβεβαίωναν ότι τέλη Μάρτη θα έχουμε ένα πρώτο φράγμα ανόσιας και είμαστε μέσα Απρίλη με ρεκόρ θανάτων, διασωληνώσεων, με τη διασπορά του ιού στην κοινότητα ανεξέλεγκτη».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα